Παρασκευή, Απριλίου 8

Αβραάμ Μπεναρόγια: ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής που πέθανε σιωνιστής!


Ο Αβραάμ, εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε το 1887 στο Βιδίνι της Βουλγαρίας και διαμορφώθηκε ιδεολογικά μέσα από τις τάξεις του βουλγάρικου σοσιαλιστικού κινήματος.
Το κανονικό του επάγγελμα ήταν δάσκαλος αλλά δούλεψε και σαν καπνεργάτης και τυπογράφος.
Το 1908 τον βρίσκει στην πολυεθνική Σαλονίκη, πρωταγωνιστή ενός πρωτοφανούς απεργιακού κινήματος που συντάραξε όλη τη Μακεδονία.
Είναι η χρονιά που ο Μπεναρόγια ιδρύει μια Λέσχη για τη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στους Ισραηλίτες εργάτες της πόλης, που τότε αποτελούσαν την πλειοψηφία του μακεδονικού προλεταριάτου!
Η Λέσχη αυτή μετατρέπεται τον επόμενο χρόνο σε "Εργατικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης" που ενώνεται με το σλαβόφωνο "Σοσιαλιστικό Κέντρο" και δημιουργούν την "Φεντερασιόν" (Εργατική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης) στην οποία προσχωρούν Έλληνες και μουσουλμάνοι εργάτες.
Ο Μπεναρόγια διώκεται απ' τους Νεότουρκους, κατεβαίνει στην Αθήνα το 1911 και έρχεται σε επαφή με τις σοσιαλιστικές κινήσεις του Γιαννιού και του Δρακούλη.
Το 1917 πρωτοστατεί στην ίδρυση της ΓΣΕΕ και το 1918 στην ίδρυση του ΣΕΚΕ, που μετεξελίχθηκε σε ΚΚΕ, απ΄το οποίο διαγράφηκε το 1924.
Την περίοδο 1940-1945 βρίσκεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, ενώ το 1946 συνεργάζεται, στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ένωσης, με τον Καζαντζάκη, Τερζάκη, Πουλιόπουλο κ.ά.
Σταδιακά αρχίζει να ασχολείται εντονότερα με το όραμα της δημιουργίας εβραϊκού κράτους!
Γίνεται θαυμαστής των σιωνιστών ηγετών Μπεν Γκουριόν και Μπεν Τσβι...
Με τη βοήθεια του δεύτερου απέκτησε περίπτερο στη Χολόν, ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, όπου και πέθανε το 1979.
Η περίπτωση του μου θυμίζει κάποιους Έλληνες γραφικούς "αριστερούληδες" και "πρώην αναρχικούς" που από αντιφασίστες-αντιστασιακοί μετατράπηκαν σε παρανοϊκοί εθνικιστές φανφαρόνοι...


9 σχόλια:

marianaonice είπε...

Η περίπτωση του μου θυμίζει κάποιους Έλληνες γραφικούς "αριστερούληδες" και "πρώην αναρχικούς" που από αντιφασίστες-αντιστασιακοί μετατράπηκαν σε παρανοϊκοί εθνικιστές φανφαρόνοι...

Ασκάρ μου πόσο μοιάζει όντως η περίπτωσή του με τους σημερινούς, όντως, δήθεν αριστερούς φανφαρόνους της δεκάρας!!!

marianaonice είπε...

Το ρεμπέτικο άπαιχτοοοο!!
Μ' αρέσει πολύ το μπαγλαμαδάκι!!
Μου έφτιαξες το υπόλοιπο της μέρας!!
:)))

Ασυλλόγιστη είπε...

Πω πω, πολλές χρονολογίες, ζαλίστηκα!

χρόνια σε περιμένω είπε...

Βαρετό το μάθημα, έπαιζα τρίλιζα με την κολλητή μου...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ήταν σημαντικότατη συνδικαλιστική μορφή στη Σαλονίκη. Αλλά το σχόλιό σου όλα τα λεφτά.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Οτσαλάν, ο Ανάν, το Μνημόνιο, οι ιμπεριαλιστές, ο Μιλόσεβιτς, ο Αχμαντιμετζάντ και τώρα ο Καντάφη συνιστούν έναν ιδεολογικό χυλό που έχει κυριεύσει τους εγκεφάλους των ‘πατριωτών‘ του ΠΑΣΟΚ, των Παπαθεμελήδων, των ακροδεξιών του Σαμαρά, των επαγγελματιών του λαϊκισμού, των γεροντοφρικιών του ΚΚΕ και των φλύαρων τεμπέληδων της ... εύφορης κοιλάδας της Κουμουνδούρου.
Μέχρι να βρεθεί κάποια Ελληνίδα Μαρί Λεπέν, που με το ακροδεξιό της χαμόγελο θα καταγοητεύει τα Περιστέρια και Μπουρνάζια και θα σαρώσει στις λαϊκές συνοικίες!

nefelokokkugia είπε...

Υπάρχουν σήμερα "παρανοϊκοί εθνικιστές φανφαρόνοι" και "δήθεν αριστεροί φανφαρόνοι της δεκάρας"?
Τσ, τσ...πιπέρι
Κύριε Ασκαρδαμυκτία μου, νευράκια και εσείς? Πως σας προέκυψαν τέτοιες σκέψεις?

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αυτές τις σκέψεις τις έκανα το βράδυ της 25ης Μαρτίου, όταν το ροχαλητό των ελληναράδων, με την λιποθυμική μυρωδιά της παραδοσιακής σκορδαλιάς έδιωχνε τα πουλιά πάνω απ’ το Αιγαίο...

nefelokokkugia είπε...

Το έκανα εικόνα. Με πεθάνατε πρωί πρωί.
Καλημέρες και φιλιά