Πέμπτη, Νοεμβρίου 16

Τα πάθη του Καβάφη - Ομοφυλοφιλία

Ο Καβάφης ζούσε σε μια κακόφημη συνοικία της Αλεξάνδρειας, σε μια πολυκατοικία που στο ισόγειό της λειτουργούσε ένα πορνείο! Ο ίδιος σχολίαζε το γεγονός, αυτοσαρκαζόμενος: "εγώ είμαι το πνεύμα... κάτω από μένα η σάρκα"! Κι άλλοτε, πιο τραγικά: "μόνος μου πάνω εδώ... ήρωας και θύμα...".
Για την ομοφυλοφιλία του Καβάφη, περιοριζόμαστε στην αξιόπιστη μαρτυρία του Liddel που αναφέρεται στα νεανικά χρόνια του ποιητή και αποδίδει εύγλωττα το κλίμα της εφιαλτικής του μάχης με τους "εσωτερικούς δαίμονες":
"... Στη γωνία της οδού Αταρίν, βρισκόταν ένα σπίτι χτισμένο σύμφωνα με τον παλιό ανατολίτικο ρυθμό και πάνω ήταν maison de passe. O μποάμπης μάζευε αγόρια και κορίτσια που έβγαζαν με την εκπόρνευσή τους ένα τάληρο παραπάνω -και πολλά από αυτά θα έπρεπε να έμεναν ευχαριστημένα! Όλη νύχτα το σπίτι αντηχούσε από κραυγές και φωνές. Ο Καβάφης είχε ένα δωμάτιο. Εδώ κοιμόταν καμμιά φορά με νεαρούς Έλληνες. Που και που μαζί με τον σύντροφό του πήγαιναν και μεθούσαν πρώτα σ' ένα από τα παραδιπλανά μπαρ. Ένα πρωί πήρε μια κιμωλία και έγραψε πάνω στο βρώμικο τζάμι: δεν πρέπει να ξανάρθεις εδώ άλλη φορά, δεν πρέπει να το ξανακάνης! Κι όμως, την επόμενη βραδιά, ή κάποια άλλη βραδιά, έπαιρνε πάλι το δρόμο για την ίδια βρόμικη συνοικία, φορώντας τα παλιά του ρούχα και κουκουλωμένος μ' ένα κασκόλ..."

15 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

To επόμενο σχόλιο θα είναι κάπως σχετικό. Θα αφορά την κοινωνική υποκρισία γύρω από το θέμα της ομοφυλοφιλίας.
Και στη συνέχεια, αν δεν προκύψει κάτι νεώτερο, επιστρέφουμε στην καβαφική ποίηση...
Πάντως δεν θα απομακρινθούμαι και πολύ από το προσφιλές μας θέμα των ανθρώπινων ... παθών

Ανώνυμος είπε...

Κάτω απο τα πόδια του το πορνείο και αυτός ομοφυλόφιλος...τι να πει κανείς...παντως απο οτι καταλαβαίνω δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να αποδεκτεί τον εαυτό του...

Αααα να μην μου ξαναπάθεις στερητικό..

Φιλάκια ερωτά μου...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ασκαρδαμυκτί,
μας έγραψες για τη θρησκεία και τα πάθη του Καβάφη. που και που μας γράφεις και για τα δικά σου πάθη. Αλλά δεν μας είπες ακόμη τίποτα για τη "θρησκεία του Ασκαρδαμυκτί"

candy's τετραδιάκι είπε...

..Ποσο θα θελα να ζησω σε κεινη την κακοφημη συνοικια..το εχω πει τοσες φορες!
Κοντευω να γινω γραφικη!

Ανώνυμος είπε...

Πιστή στην παράδοση της αγαμίας για τους καθολικούς ιερείς παραμένει η Αγία Έδρα με απόφαση που ελήφθη έπειτα από πολυαναμενόμενη σύσκεψη υπό τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ', που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του αφορισμού έγγαμου Αφρικανού αρχιεπισκόπου.

«Η αρχή της επιλογής της αγαμίας, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, έχει επαναβεβαιωθεί» αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό μετά την τρίωρη σύσκεψη υπό τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ποντίφικας και οι σύμβουλοί του συζήτησαν την υπόθεση του πρώην αρχιεπισκόπου της Ζάμπια Εμανουέλ Μιλίνγκο, που αφορίστηκε το περασμένο έτος διότι χειροτονούσε άλλους έγγαμους ιερείς, υπενθυμίζει το BBC.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος έχει συστήσει μία οργάνωση υπό τον τίτλο «Έγγαμοι ιερείς τώρα» και σκοπεύει να πραγματοποιήσει μία συγκέντρωση περισσότερων από 1.000 παντρεμένων καθολικών ιερέων στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Χιλιάδες εκ των 400.000 ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας παγκοσμίως έχουν εγκαταλείψει τη θέση τους τα τελευταία χρόνια προκειμένου να παντρευτούν!!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για το πορνείο δεν ήξερα, μόνο για τη γειτονιά (ευχαριστώ). Η προσωπική ζωή του ήταν χαμένη μέσα στη λαγνεία. Δεν έχει σχέση απαραίτητα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό (μόνο άσχετοι το αποδίδουν εκεί). Δεν μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση για το μπορντέλο.

Attalanti είπε...

Έχοντας στο μυαλό του τον απαγορευμένο καρπό που του άρεσε ν' απολαμβάνει, πιστεύω ότι ζώντας εκεί γευόταν κομμάτια της χαράς που δεν μπορούσε να γιορτάσει. Σα να κοίταζε από μια βιτρίνα τη ζωή που θα ήθελε...

anima rana είπε...

λίγες μέρες έλειψα και σ'έπιασε "Καβαφισμός"????? Κορυφή ο Καβάφης. Δεν πα'να'ταν και dana international? Ποιός χέστηκε? Στο κρεββάτι μου τον είχα?? Περιμένω με αγωνία το επόμενο μάθημα κύριε καθηγητά.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μαράκι, συνέχισε σε παρακαλώ να μου κρατάς υψηλά το ηθικό...
Φίλε Θωμά, πού χάθηκες; Φυσικά και θα αναφερθώ και στη "θρησκεία του Ασκαρδαμυκτί"! Μόνο λίγη υπομονή παρακαλώ...
Φίλε Σπύρος καλώς ήλθες. Λίγο ξεκούδουνο μου φάνηκε το θέμα που θίγεις αλλά δεν πειράζει! Είπαμε: ο καλός ο μύλος όλα τ' αλέθει... Προς το παρόν λέω μόνο τούτο: η καθιέρωσε της αγαμίας του κλήρου ήταν η πιο μεγάλη ανωμαλία της Εκκλησίας (κυρίως της δυτικής). Απλώς αναφέρω ότι ο Απόστολος Πέτρος ήταν παντρεμένος και συχνά στις ιεραποστολικές περιοδίες του έπερνε μαζί του και τη γυναίκα του. Πώς να το κάνουμε... άντρας ήταν και είχε ανάγκες! Θα ήταν καλύτερα να πηδάει τη μία ή την άλλη (ή,το χειρότερο να ασχολείται με ... αγοράκια;)
Candy με εκπλήσσεις (για να μην πώ κι ότι με σοκάρεις). Αλλά μη στενοχωριέσαι! Διάβαζε συνεχώς Ασκαρδαμυκτί και θα βιώσεις, έστω και νοερά, τέτοιες εμπειρίες...
Καλώς ήλθες κι εσύ Δείμο! Σου θέτω μια ερώτηση: βλέποντας τη φωτογραφία του Καβάφη μπορείς να φανταστείς έναν τύπο μέθυσο και μπουρδελιάρη;
Αταλάντη, πολύ μου άρεσε αυτό που έγραψες... όπως το έγραψες! Προσπαθώ ήδη να το μάθω απέξω, να το λέω στις παρέες, μπας και βγάλω καμία γκόμενα...
Βατραχουλένι, μας έλειψες... Μην ανησυχείς. Ένα είναι βέβαιο: οι φίλοι του Ασκαρδαμυκτί δεν πλήττουν ποτέ! Όσο για τον Καβάφη, μην τον υποτιμάς. Μπορεί να είχε προσόντα στο κρεβάτι...

Ανώνυμος είπε...

Ασκαρδαμυκτί, παρατηρώ πως σας έλκουν πολύ τα "περι παθων του Καβάφη"..

Ανώνυμος είπε...

Να σου απαντήσω εγώ παιδίσκη. ο ασκαρδαμικτί μοιάζει πολύ με τον Καβάφη. Μπορεί βέβαια να μην είναι ομοφυλόφιλος αλλά σίγουρα είναι διανοούμενος και μπουρδελιάρης

Ανώνυμος είπε...

Αχα.. Και γι αυτό μάλλον μ'αρέσει..

(αχχ ντροπή)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σας τσάκωσα! Τι συνομωσία εξυφαίνετε εσείς οι δύο;

Ανώνυμος είπε...

φς φς φς
(σφυρίζω αδιάφορα)

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, βέβαια, ΟΛΟΙ οι "διανοούμενοι" Έλληνες είναι hetero και τρέχουν στα μπουρδέλα συνεχώς. Εύγε Ελληναράδες! Κρίμα που ξέρουν όλοι τον πούστη Καβάφη και όχι τους macho-men διανοούμενους. Ναι τον πούστη! Έτσι δεν χασκογελάτε μεταξύ σας για τους Kαβαφικούς. Ή όπως λέει ο ομοφοφικός "δείμος του πολίτη" δεν έχει καμμία σχέση ο ποιητής και η λαγνεία του με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό (μόνο οι άσχετοι το αποδίδουν εκεί). ΑΝΔΡΑΚΛΕΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΕΜΠΡΟΣ Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ.