Παρασκευή, Ιουλίου 21

Μην τους πιέζετε ... καλέ!

Μες στο κατακαλόκαιρο δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ασχολείται κανείς με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Να όμως που οι εξελίξεις μας προκαλούν να προβούμε σε κάποια σύντομα σχόλια:
Α) Το εξοπλιστικό πρόγραμμα
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει στο μέλλον την αγορά των λεγόμενων πολεμικών αεροσκαφών «τέταρτης γενιάς». Ως επιχείρημα επικαλέσθηκε το γεγονός ότι «διεθνή και εξωθεσμικά κέντρα της άσκησαν πιέσεις για την προμήθεια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων»!
Από την απόφαση αυτή εύλογα γεννιούνται ορισμένες ερωτήσεις:
1) Είναι η όχι απαραίτητη για την αμυντική θωράκιση της χώρας η αγορά των νέων αεροσκαφών;
2) Αν όχι, τότε γιατί η κυβέρνηση συζητά το όλο θέμα;
3) Αν ναι, τότε γιατί η κυβέρνηση αναβάλει την απόκτησή τους; Θέτει ή όχι με την απόφασή της αυτή σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια;
4) Τι είναι αυτό που κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εκλείψουν οι σημερινές πιέσεις;
5) Ποια επιτέλους είναι αυτά τα «εξωθεσμικά κέντρα» που την πιέζουν, και με πιο τρόπο το κάνουν; Μια κυβέρνηση, αν θέλει να είναι σοβαρή, είτε αποσιωπά τις όποιες πιέσεις δέχεται είτε τις καταγγέλλει με … διευθύνσεις και ονόματα!

Β) Η τύχη των Τ.Ε.Ι.
Προχθές η Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε την Καλαμάτα. Όπου έγινε αποδέκτης πλήθους αιτημάτων από τους τοπικούς παράγοντες. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης ζήτησε την ίδρυση στην πόλη νέου τμήματος για τα Τουριστικά Επαγγέλματα (στην Καλαμάτα λειτουργούν ήδη άλλα τμήματα των Τ.Ε.Ι.). Ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος προχώρησε ακόμη περισσότερο: ζήτησε να ιδρυθεί στην Καλαμάτα Νομική Σχολή!
Αναρωτιέστε που βρίσκουν τόσο θράσος οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Αντί άλλης απαντήσεως, αντιγράφω από το σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (20-7-2006): «Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σπύρος Ταλιαδούρος αναφερόμενος στη λειτουργία των ΤΕΙ Καλαμάτας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση 26 νέων θέσεων καθηγητών και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τριών νέων κτιρίων»!
Και μια μικρή λεπτομέρεια: Πέρυσι στα ΤΕΙ Καλαμάτας από τους 1.577 σπουδαστές που εγγράφηκαν, οι 1.413 είχαν βαθμό κάτω από τη βάση! Και το Υπουργεί εξακολουθεί να διορίζει καθηγητές, να χτίζει κτίρια κλπ για Σχολές που σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν ούτε έναν φοιτητή! Μα επιτέλους, ποιος κοροϊδεύει ποιόν σ’ αυτή τη χώρα;

Γ) Το μεγαλύτερο σκάνδαλο!
Προχθές, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκε ο Πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης να δώσει εξηγήσεις για την εξαγορά ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ από την Cosmote (οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών απέφυγαν να προσέλθουν).
Η συγκεκριμένη επιχειρηματική εξαγορά αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, καθώς:
1) Το συνολικό τίμημα (1,6 δις Ευρώ!) κρίνεται από κάθε αντικειμενικό αναλυτή ως υπερβολικό.
2) Η συγκεκριμένη εξαγορά είχε κατά το παρελθόν (επί Υπουργίας Χρήστου Βερελή) προταθεί δύο φορές και είχε απορριφθεί ασυζητητί ως ασύμφορη ακόμη και με πολύ μικρότερο τίμημα.
3) Αναμφισβήτητα ωφελημένος από τη συγκεκριμένη εξαγορά θεωρείται ο Π. Γερμανός. Σύμφωνα με σχόλιο της «Καθημερινής» (20-7-2006) ο εν λόγω επιχειρηματίας μπορεί πλέον «με ιδιαίτερα ισχυρό πορτοφόλι, να εμφανιστεί στο προσκήνιο ακόμη και ως μνηστήρας του ίδιου του ΟΤΕ υπό το κατάλληλο σχήμα»!
Με άλλα λόγια ο ΟΤΕ μπορεί να έδωσε στον Γερμανό τα χρήματα που εκείνος χρειάζονταν για να τον αγοράσει! Μιλάμε για τη σούπερ διαπλοκή και το τέλειο … νταβατζιλίκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: