Τρίτη, Ιουλίου 18

Και ανόητοι και ... βλαχοπαλικαράδες!

Η αποποίηση των προσωπικών τους ευθυνών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων. Αν διαβάσει κανείς την ελληνική ιστορία θα διαπιστώσει πως για όλες τις εθνικές μας συμφορές έφταιγαν πάντα κάποιοι «άλλοι», αλλά ποτέ εμείς. Στις Θερμοπύλες μάς έφταιξε ο … Εφιάλτης, στην Κωνσταντινούπολη κάποια … Κερκόπορτα που είχε ξεχαστεί ανοιχτή, και στην πιο πρόσφατη ιστορίας μας φταίνε πάντα οι … Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και φυσικά οι Αμερικανοί, αλλά (προς Θεού!) ποτέ εμείς! Στην καλύτερη περίπτωση φταίνε οι «πολλές μας αμαρτίες» για τις οποίες «μας τιμωρεί ο Θεός»! Αλλά και στην περίπτωση αυτή οι αμαρτίες αντικειμενοποιούνται έναντι των αμαρτησάντων…
Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται 32 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Μια εισβολή που κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική υπήρξε. Όλοι γνώριζαν όχι μόνο την προετοιμασία της αλλά και το άλλοθί της. Και δεν έκαναν τίποτε για να την αποτρέψουν. Αντίθετα φρόντισαν να την επιταχύνουν και να την διευκολύνουν.
Από το 1963 οι παρακρατικοί μηχανισμοί στην Κύπρο και στην Ελλάδα σχεδίαζαν την σφαγή των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος ο Μακάριος ομολόγησε δημόσια πως ο μετέπειτα Έλληνας δικτάτορας Ιωαννίδης προσφέρθηκε να του καταθέσει πλήρες σχέδιο … επίλυσης του Κυπριακού: «Θα επιτεθούμε ξαφνικά εναντίον των Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί» του είπε. «Θα τους βγάλουμε μια για πάντα από τη μέση. Και θα ξεμπερδέψουμε»!
Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν από κοντά τις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων. Είχαν υπομονή και οικοδομούσαν την τακτική τους με βάση τα λάθη και την ανυπομονησία των Ελλήνων. Είχαν εξοπλίσει την παράνομη τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αρχικά μόνη της μια ελληνοκυπριακή επιχείρηση. Μέχρι, φυσικά, να σπεύσουν σε βοήθεια τα τουρκικά στρατεύματα… Οι Τούρκοι περίμεναν μια επιχείρηση κατά των Τουρκοκυπρίων αμάχων. Θα αποτελούσε την καλύτερη αφορμή για να επέμβουν οι ίδιοι στρατιωτικά ως εγγυήτρια δύναμη αλλά και ως «δύναμη ηθικής» για να αποτρέψει μια «γενοκτονία»! Και την ευκαιρία αυτή τους την πρόσφεραν απλόχερα οι ανόητοι Έλληνες!
Δύο φορές η Τουρκία αποπειράθηκε να εισβάλει στην Κύπρο πριν το 1974. Την πρώτη (Αύγουστος 1964) με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή Μανσούρας-Κοκκίνων. Τότε, η κυπριακή κυβέρνηση διαμήνυσε στους Αμερικάνους ότι «αν ο τουρκικός στόλος εισέλθει εντός των 12 μιλίων θα το θεωρήσουμε ως έναρξη εισβολής. Αυτό θα μας δώσει 75 λεπτά για να καθαρίσουμε τους Τουρκοκυπρίους ώστε να μπορέσουμε να αμυνθούμε και έχουμε σχέδια και μέσα για να το πράξουμε»!
Την δεύτερη (Νοέμβριος 1967) με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κοφίνου και πρωταγωνιστή τον μετέπειτα (χουντικό) αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόρη Μπονάνο. Τότε, ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος πρότεινε, για μια ακόμη φορά, «να εξουδετερωθούν άπαντες οι Τουρκοκύπριοι εις ολόκληρον την νήσον»!
Και στις δύο περιπτώσεις η εισβολή αποτράπηκε με παρέμβαση των Αμερικανών που επιθυμούσαν να αποφευχθεί ένας Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η εισβολή πραγματοποιήθηκες τελικά τον Αύγουστο του 1974, όταν είχε εξασφαλιστεί η μη ουσιαστική εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση. Δώδεκα χρόνια μετά την εισβολή, η Ελληνική Βουλή επεχείρησε να ανοίξει «τον φάκελο της Κύπρου». Τον έκλεισε όμως εσπευσμένα καθώς άρχισαν να συγκεντρώνονται χιλιάδες σελίδες που αποδείκνυαν τα σχέδια των Ελλήνων για τη «σφαγή των Τουρκοκυπρίων»! Πρόκειται για το επιτελικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ήφαιστος» που είχε εκπονηθεί από το 1963. Προκειμένου, λοιπόν, να μη δικαιωθεί η τουρκική εισβολή, ο «φάκελος Κύπρος» έκλεισε οριστικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: