Τετάρτη, Ιανουαρίου 10

Πλατωνικός έρωτας και Χριστιανική αγάπη (Α)

Τον πλατωνικό έρωτα θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε ως μια ανάταση ψυχής μέσα σε συνθήκες ιδανικής ομορφιάς. Ένα εξαιρετικό βίωμα, μια εμπειρία συγκλονιστική που σε καμιά περίπτωση δεν σταματά στην αισθησιακή σαρκική απόλαυση. Είναι μια αρμονία ψυχών που γεννά το υψηλό, το ονειρικό, το ηδανικό, το ιδεώδες.
Όμως, ο πλατωνικός έρωτας στο βάθος του είναι αριστοκρατικός! Στηρίζεται στην επιλογή ανάλογα με την αξία. Το αγαπημένο είναι ανώτερο του αγαπώντος. Αντίθετα, η χριστιανική αγάπη είναι μίμηση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Δεν βασίζεται στην κοινωνική σκοπιμότητα, την αλληλεγγύη, τους δεσμούς συγγένειας ή φιλίας. Ο πλησίον αγαπιέται όχι λόγω των αρετών ή της κοινωνικής του θέσης. Όσο, μάλιστα, πιο αδικαιολόγητη είναι η αγάπη (προς τον αμαρτωλό, τον εχθρό κλπ) τόσο είναι πιο αληθινή και άδολη.
Η αγάπη στρέφεται προς όλους, ο έρως ποτέ! Η χριστιανική ηθική βασίζεται στην ταπείνωση και στην παραίτηση απ' τη "δήθεν αξιοπρέπεια"! Η αρχαία ελληνική ηθική βασίζεται στην ατομική αξιοπρέπεια, στην εσωτερική αυτονομία και στην εξωτερική αυτάρκεια.
Ο 'Ερως υπακούει σε μια φυσική και λογική αναγκαιότητα. Το ωραίο δεν μπορείς παρά να το αγαπάς! Ο Έρως στρέφεται προς το ωραίο όπως το φυτό προς τον ήλιο. Η αγάπη όμως προς τον διπλανό μας είναι προσταγή "αντίθετη προς τη φύση"! Δεν είναι φυσικό και λογικό να αγαπάς κάποιον που έχεις σοβαρούς λόγους να μισείς...
Ο Πλάτων είναι κατά βάθος νομοθέτης. Σημασία γι' αυτόν έχει η επίτευξη του σκοπού του έρωτος, που είναι ο εμπλουτισμός και η βελτίωση του Εγώ! Συνεπώς, θα μπορούσε ο άνθρωπος ακόμη και να υποχρεωθεί να γίνει ηθικός. Ο Χριστός, όμως, είναι "αλιεύς ψυχών"! Έξω από την ελευθερία, χωρίς ελευθερία τίποτε δεν έχει ηθική αξία...

12 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάντα ήταν στις προθέσεις μου η εκλαϊκευση της φιλοσοφίας. Κάναμε μια αρχή παλιότερα με τον Σωκράτη. Συνεχίζουμε σήμερα με τον πλατωνικό έρωτα... Έτσι όπως πάμε σε 200 χρόνια κάτι θα έχουμε πετύχει...

. είπε...

Ο σκοπός του έρωτα,ο εμπλουτισμός και η βελτίωση του Εγώ!Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό μου έμεινε πιο έντονα απο το κείμςνο.
Δεν το είχα σκεφτεί!
Τα φιλιά μου!

Ανώνυμος είπε...

Άσκαρ, πάντα το έλεγα... μακάρι να ήταν κάποιος σαν κι εσένα ... αρχιεπίσκοπος!
Είσαι ο μόνος που μπορεί να μιλάει εδώ μέσα για Θεό και να μην κινδυνεύει να φάει ντομάτες...
Έχει και συνέχεια το σημερινό θέμα;

Jason είπε...

Ωωω αρκετά ενδιαφέρον, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Καλό, μπράβο.
Και χρόνια πολλά by the way, καλή χρονιά σε σένα ασκαρδαμυκτί και σε όλους.

candy's τετραδιάκι είπε...

O πλατωνικος ερωτας ειναι αριστοκρατικος..!

;)

Ανώνυμος είπε...

Τα γούστα των ανδρών μπορεί να αλλάζουν με το πέρασμα των αιώνων, ωστόσο ένα στοιχείο παραμένει σταθερό. Όχι, δεν είναι το μεγάλο στήθος, αλλά η λεπτή μέση, όπως τουλάχιστον δείχνει μια ανασκόπηση της βρετανικής λογοτεχνίας.

Αμερικανοί ερευνητές αναζήτησαν αναφορές στη γυναικεία ομορφιά σε έργα της βρετανικής λογοτεχνίας από τον 16ο έως και τον 18ο αιώνα, και διαπίστωσαν ότι το μόνο στοιχείο κάλλους που σταθερά γοήτευε τους συγγραφείς ήταν η μέση-δαχτυλίδι.


Μάλιστα, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις δυτικές κοινωνίες και δεν περιορίζεται στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως αναφέρει το Nature.com, η ίδια ερευνητικη ομάδα, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, είχε προηγουμένως δείξει ότι η προτίμηση στη λεπτή μέση είναι εμφανής και σε ινδικά κείμενα του 1ου αιώνα καθώς και σε κινεζικά έργα του 4ου αιώνα.

Ο Δρ Ντεβέντρα Σάινγκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα βρετανικά κείμενα σε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει 350.000 έργα Βρετανών και Αμερικανών συγγραφέων και αντιστοίχισαν λέξεις-κλειδιά, όπως «μέση», «στήθος», «γοφοί» και «γλουτοί», με χαρακτηρισμούς όπως «λεπτή» και «στρουμπουλός».

Τα ευρήματα από την ανάλυση δείχνουν ότι η λεπτή μέση παραμένει σταθερή αξία ανά τους αιώνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η προτίμηση αυτή έχει βιολογική και όχι κοινωνική βάση.

Ο Δρ Σάινγκ εκτιμά ότι ένα γυναικείο σώμα σε «σχήμα κλεψύδρας» δείχνει καλή υγεία: υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα ενδοκοιλιακού λίπος και υψηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμονών όπως το οιστρογόνο.

H έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B, δείχνει ότι ο θαυμασμός στη λεπτή μέση «δεν μπορεί να εξηγηθεί ως καπρότσιο της δυτικής κουλτούρας», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ίσως όμως η προτίμηση αυτή να μην είναι κοινή σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτισμούς: Το 1998, έρευνα μεταξύ των ιθαγενών Ματσιγκένκα του Περού έδειξε ότι οι άνδρες της φυλής προτιμούν τις αφράτες γυναίκες.

Ορισμένοι Ματσιγκένκα, μάλιστα, είχαν σχολιάσει ότι οι γυναίκες με λεπτή μέση έμοιαζαν να υποφέρουν από πυρετό και διάρροια.

Αλητισσα είπε...

Ερωτας,αγαπη..Καλος κι ο Πλατωνας καλος κι ο Χριστος..Το θεμα ειναι τι μας κανει τελικα καλυτερους ανθρωπους..

anima rana είπε...

Πολύ διαφωτιστικό το κείμενό σας αγαπητέ. Εχω ερωτευθεί πλατωνικά, έχω αγαπήσει χριστιανικά. Νιώθω όμως οτι το ανθρώπινο γένος έχει πλέον μεταλλαχτεί σε μια τερατομορφία και ελάχιστα είδη του εξακολουθούν να αγαπούν και να ερωτεύονται. Κι αυτά τα είδη είναι .. προς εξαφάνιση.

Ανώνυμος είπε...

Askar,
Πολύ ωραία αυτά που γράφεις.
Ο έρως δεν είναι εντελώς άσχετος από την αγάπη. Ακόμα και οι ανατολικοί πατέρες της Εκκλησίας τα έβαζαν κοντά κοντά, με την έννοια ότι ο έρως είναι μια κίνηση της ψυχής από την οποία περιμένει ανταπόκριση, ενώ η αγάπη είναι μια κίνηση ελευθερη η οποία "ου ζητεί ουδέν."
Επίσης αξίζει να τονιστεί αυτό μίσος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει είναι μια κίνηση ενότητας, που στην πορεία έχασε τον στόχο της.

Όλα αυτά, μπαίνουν όμως κάτω από ένα γενικότερο ρυθμό που είναι ο Θάνατος και ο φόβος του Θανάτου. Έρως και Αγάπη είναι Ζωή. ο Θάντος πάντα όμως παραμονεύει...

soulmates είπε...

erwtiarhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....???
agaphsiarhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...???
:*

Ανώνυμος είπε...

Ερωτας-Αγάπη 2 όψεις του ίδιου νομίσματος?

Αγάπη μου με ξέχασες και αλητεύεις σε άλλες γειτονιές!!!!!

Αντρέας είπε...

Να ψάχνεις τον εαυτό σου χωρίς να φοβάσαι να τον κρίνεις. Να δίνεις σε αυτούς που είναι κοντά σου, χωρίς προσμονή ανταπόδωσης.