Τρίτη, Αυγούστου 24

Γράμμος, 30 Αυγούστου 1949: Ευτυχώς που χάσαμε παππού! Α΄ (16 "αλήθειες" για τον ελληνικό εμφύλιο)

1) Ο εμφύλιος πόλεμος δεν ξεκίνησε στις παραμονές των εκλογών του Μάρτη το 1946 με την επίθεση των ανταρτών στο σταθμό χωροφυλακής στο Λιτόχωρο. Άρχισε απ' το 1943 ως σύγκρουση ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις, πρώτα στην ύπαιθρο και σταδιακά στα αστικά κέντρα.
2) Ο Ζαχαριάδης σχεδίαζε την ένοπλη εξέγερση απ΄τα τέλη του 1945. Όμως δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει αν μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Φλεβάρης 1945) δεν επικρατούσε σε όλη τη χώρα κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των αριστερών και ΕΑΜιτών
πολιτών. Μετά την τετράχρονη αιματηρή εθνική αντίσταση, κανείς δεν είχε διάθεση να εγκαταλείψει τη σπίτι, την οικογένεια και τη δουλειά του και να πάρει πάλι τα βουνά. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να το κάνουν με τη λογική "καλύτερα να πεθάνω πολεμώντας στο βουνό παρά να με σκοτώσουν οι παρακρατικοί τη νύχτα στο κρεβάτι μου"...
3) Ο Στάλιν δεν τήρησε αρνητική στάση στην ένοπλη εξέγερση του ΚΚΕ. Βέβαια, δεν ήθελε και να ρισκάρει τα μεγάλα γεωπολιτικά κέρδη που αποκόμισε η ΕΣΣΔ στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γι' αυτό και ενίσχυσε διακριτικά τους "Έλληνες Επαναστάτες" ενθαρρύνοντας τις Ανατολικές Χώρες να τους ενισχύουν.
4) Η βοήθεια που έλαβε ο "Δημοκρατικός Στρατός" απ' τις Ανατολικές Χώρες μπορεί να μην συγκρίνεται μ' εκείνη που έλαβε ο κυβερνητικός στρατός απ' τους Αμερικάνους, αλλά δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως χωρίς την στήριξη των Ανατολικών Κρατών, ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα είτε δεν θα άρχιζε ποτέ είτε θα τέλειωνε μέσα σε ένα χρόνο το πολύ...
5) Ιδιαίτερα "λεπτό" σημείο ήταν η ενίσχυση του "Δημοκρατικού Στρατού" με πολεμικό υλικό. Για να μην φαίνεται η προέλευση των όπλων, στέλνονταν οπλισμός απ΄τις στρατιωτικές αποθήκες που είχαν εγκαταλείψει οι Γερμανοί κατά την υποχώρησή τους απ' την Ανατολική Ευρώπη. Τα όπλα αυτά ήταν ξεπερασμένα, συχνά προβληματικά και έλειπαν τα ανταλλακτικά.
6) Στη Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία λειτουργούσαν στρατόπεδα εκπαίδευσης του "Δημοκρατικού Στρατού", αποθήκες τροφίμων και καυσίμων, υγειονομικοί σταθμοί και νοσοκομεία για τους τραυματίες. Στην Τσεχοσλοβακία υπήρχε Σχολή Εκπαίδευσης Δολιοφθορέων μέχρι και τον Αύγουστο του 1950.
7) Ο κυβερνητικός στρατός άρχισε να εφαρμόζει απ' τον Μάη του 1947 το αμερικάνικο σχέδιο της δημιουργίας "νεκρών ζωνών". Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των ορεινών περιοχών πιέστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα που έλεγχε ο κυβερνητικός στρατός. Με τον τρόπο αυτό "στραγγαλιζόταν" ο "Δημοκρατικός Στρατός" αφού δεν θα μπορούσε να βρει εφόδια, πληροφοριοδότες αλλά και να στρατολογήσει νέους μαχητές.
8) Η επιτυχής εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου, η σύγκρουση Τίτου-Στάλιν και, κατ' επέκταση, Τίτο-ΚΚΕ, καθώς και ο φόβος των Αλβανών για εισβολή του ελληνικού στρατού με την κάλυψη του ΟΗΕ, επιτάχυναν την ήττα του "Δημοκρατικού Στρατού" που, άλλωστε, ήταν προδιαγεγραμμένη απ' τις αρχές του 1948.

35 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κατάγομαι απ΄την Ευρτανία, που υπήρξε ένα απ' τα προπύργια τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου αντάρτικου.
Όσα γράφω εδώ, αλλά και στο άλλο ιστολόγιο "Χαιρετίσματα στην εξουσία" δεν είναι μόνο πληροφορίες από βιβλία που διάβασα.
Μου τα διηγήθηκαν άνθρωποι που τα έζησαν και τους θεωρώ απόλυτα αξιόπιστους...

Να μην ξεχάσουμε να πούμε πως το νέο μέλος του Χαρεμιού είναι η Νερένια!

Νερένια είπε...

Εμ ... καλημέρα ... θα φοράω και όλα αυτα τα μαρτζαφλαρίδια που φοράνε οι χανούμισσες;;;;

Παρακαλώ απαλλάξτε με από ταυτην την ενδυμασίαν!

Κατα τα άλλα ... συμφωνω απόλυτα με όλα οσα έγραψες ... όχι τοσο από γραφόμενα των βιβλίων ...όσο από τα λεγόμενα ανθρώπων που τα έζησαν!


Φιλια πολλά και σκέψου τι ρουχα θα μου δώσεις!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Τωρα κανει ζεστη, δεν μπορω να συγκεντρωθω....
μακια Ασκαρουλη

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Χωρίς να θέλω να σε κολακεύσω,γιατί να το κάνω άλλωστε, είναι η συντομώτερη, και πληρέστερη απεικόνιση της θλιβερής εκείνης περιόδου!Πλησιάζει μοναδικά την αλήθεια, την οποία,ασφαλώς, ουδείς κατέχει κατ' αποκλειστικότητα!
Δυστυχώς τις πολύωρες αφηγήσεις του πατέρα μου για το αντάρτικο της Ρούμελης, δεν τις κατέγραψα! Το έχει κάνει φίλος μας δημοσιογράφος που μου υποσχέθηκε ότι θα μου δώσει την κασέτα, αλλά πέθανε κι αυτός πρόσφατα!
Συμφωνώ με την "Νερένια" (γδύσου όπως θες αγάπη μου) ότι οι αφηγήσεις αυτών που τα έζησαν τα γεγονότα είναι όλα τα λεφτά!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ο Στάλιν, πιθανότατα χρησιμοποιούσε το ελληνικό αντάρτικο, ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να εδραιώσει την επικυριαρχία του στην Ανατολική Ευρώπη. Από κει και πέρα όμως δε μπορούσε να ρισκάρει πιο πολλά, δεδομένης της υπεροχής των αντιπάλων στα θερμοπυρηνικά. Το ΚΚΕ έκανε σοβαρότατα σφάλματα και οδηγήθηκε ως πρόβατο επι σφαγή. Η νομενκλατούρα του βέβαια βολευτηκε στο εξωτερικό στο οποίο και διέφυγε από το διάδρομο που επιδέξια άφησαν ανοιχτό οι κυβερνητικοί...Πάρα πολλά μπορούμε να πούμε...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Επιβάλλεται Ρουμελιώτικη συνάντηση Ασκάρ, Σαλωνίτη και Ορεινού. Που ξέρεις, μπορεί να ξεκινήσει το 3ο αντάρτικο... Μπορεί να λάβει χώρα και εκτός Αθηνών. Προτεινόμενο μέρος με συμβολικό χαρακτήρα: Καρακόλιθος Βοιωτίας...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Συμφωνώ, αλλά μη μαρτυράς τα λημέρια!Τι διάολο, συνωμοτική δεν έχεις διαβάσει

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νερένια, μην μου στενοχωριέσαι! Εσύ θα είσαι η "γυμνή χανούμ"!

Ρικούλα, ζωγράφισε εσύ τους πινακές σου κούκλα μου...

Σαλωνίτη και Ορεινέ, λέμε Κορακόλιθο αλλά στην πραγματικότητα αλλού θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση! Π.χ. στο ύψωμα 2.522 του Γράμμου!
Αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, όπως επβάλλουν οι κανόνες της συνωμοτικής, που λέει κι ο Σαλωνίτης.

Δεν ξέρω αν διαβάσατε τα νέα; Στη λίμνη της Καστοριάς βγαίνει μια παράξενη μπόχα!
Λέτε να είναι απ' το άγαλμα του Αμερικανού στρατάρχη Βαν Φλιτ που ουσιαστικά ήταν ο επικεφαλής του κυβερνητικού στρατού στον εμφύλιο;
Του είχαν φτιάξει το άγαλμα στην πλατεία της Καστοριάς κάτι ενώσεις
ελληνοαμερικανών αλλά ένα βράδυ πήγαν οι απόγονοι των "Δολιοφθορέων" της Τσεχοσλοβακίας, και το πέταξαν στον πάτο της λίμνης...

Και για να μην ξεχνάμε: ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν εκείνος που παρουσίασε τον ελληνικό στρατό στον Βαν Φλιτ και του είπε το ιστορικό: "αρχιστράτηγε, ιδού ο στρατός σου"!

Νερένια είπε...

Βρε Ασκαρ... το πως με ησυχασες τωρα δε λέγεται ...... θα μου πεις να περάσωκαι από τον οντα σου;;;

όχι τιποτα άλλο αλλά δεν θέλω να μαλλιοτραβηχτώ με την Ελευθερία...

ξανασκέψου το!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νερένια, έχεις πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις ως μέλος του χαρεμιού! Εννοείται και πως θα περάσεις απ' τον οντά! Ειδικά σήμερα που έχει πανσέληνο...

Όσο για την Ελευθερία... δεν την κόβω να ξεμαλιάζεται για την πάρτη μου!
Μάλλον στο φτύσιμο με έχει...

Unknown είπε...

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Είχα κ εγώ παππούδες που έζησαν τον εμφύλιο και θυμάμαι ιστορίες που μου έλεγαν αλλά τότε ήμουν μικρή και δεν καταλάβαινα και πολλά! Γράφω μια ιστορία για τον εμφύλιο, τις "Άγριες Θύμησες", την οποία αναρτώ κ στο ιστολόγιο μου και διαβάζω οτιδήποτε σχετίζεται με τον εμφύλιο πόλεμο! Η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας μας...

Την καλησπέρα μου!

Νερένια είπε...

Ευτυχώς βρε ασκαρ.... γιατι της προξενεύω το γιο μου....

εφεντη μ' σήμερα πανσεληνους λέγω να την κόψω κοντα στον νομιμο... τι λες και συ;;;;


Θα σε ανταμείψω όμως από αύριο....

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νατασσούλα, καλώς ήλθες.
Οι αναμνήσεις όσων συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνα, όσο χρήσιμες κι αν είναι, παρουσιάζουν δύο μεγάλα μειονεκτήματα:
α) είναι συνήθως μεροληπτικές γιατί ο καθένας την έζησε την εποχή ταυτισμένος με μια απ' της δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις.
β) όσοι συμμετείχαν σπάνια είχαν μια γενικότερη άποψη της κατάστασης. Γνώριζαν μόνο όσα συνέβαιναν στο χωριό ή στην μικροκοινωνία τους.
Προσωπικά, για να διαμορφώσω άποψη ακολούθησα την εξής τακτική:
α) διάβασα πρώτα κάποια κλασικά βιβλία για τον εμφύλιο
β) στη συνέχεια μελέτησα δημοσιευμένα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών τους
γ) ακολούθως προσπάθησα να μιλήσω με ανθρώπους που έζησαν από μέσα τα γεγονότα.
δ) τέλος συνδύασα όλες τις πληροφορίες και κατέληξα κάπου...

Νερένια, αν είναι να με ανταμείψεις αύριο, θα τη βγάλω απόψε με την Ελευθερία. Από αύριο εσύ δικιά μου και η Ελευθερία του γιου σου!
Εμείς οι μερακλήδες ξέρουμε να διαλέγουμε! Σταματάω εδώ γιατί η Ελευθερία δεν θέλει πολύ να μου βγάλει τα μάτια...

Νερένια είπε...

χαχαχαχα ...... τωρα αυτο το να μου βγάλει τα μάτια ... μπορω να το εκλάβω όπως θελω;

Τυχαίο;;;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Όπως και να το πάρεις, η ουσία δεν αλλάζει: οι 45άρες είναι οι πιο ερωτικές γυναίκες!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα πιο φονικά περίστροφα είναι τα 45άρια!

Σας αφήνω τώρα για λίγες ωρίτσες!
Με φωνάζουν τα ρεμάλια να πάμε για πύρες...

Νερένια είπε...

πρεπει να περιμενω δλδ άλλα 6 χρονάκια;;;;;

τι να πω ..κάτι θα ξες...

αντε στην υγεια μας!!!!

pretending είπε...

γαυρακι, κι εγω μπυρες πινω παρεα με τον γαυριλο..τι συμπτωση...παντως βρες νυφη εσυ κι εγω κουμπαρα...εγω κι ο Τακουλης..ελπιζω να συμφωνησει μαζι μου..φιλια

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νερένια, η καλύτερη ηλικία για τις γυναίκες είναι η δεκαετία 40-50!
Έχουν απαλλαγεί απ' τον μιξοπαρθενισμό, ξέρουν τι θέλουν, είναι συνειδητοποιημένες, δεν περιμένουν τον πρίγκιπα του παραμυθιού, έχουν φάει τα μούτρα τους και είναι προσγειωμένες στην πραγματικότητα!

Κολλητούλα, πίνετε μπύρες και δεν με φωνάξατε;
Κανόνισε αύριο βράδυ να έρθω να πιούμε όλοι μαζί!
Μόλις πήρα απ' το σούπερ μάρκετ ένα "πακετάκι", το αφήνω ανέπαφο για να το καταναλώσουμε αύριο!
ΟΚ;

takis είπε...

to mono poy exo na po se olous tous paramythades edo einai oti an eixes ta tsigelota moustakia tou pappou sou isos evlepes ta pragmata diaforetika....
alla pou na vreis esy moustakia..
kai malista tsigelota..
etoima na kremasoun arnia pano tous...

Pretending;
ypomoni..Otan epistrepso tha pei ton despoti Panagioti..mporei kai Panagiota..
me tin eykairia;
Tha prepei na mou thimiseis ti akrivos kanoun i koumpara kai o koumparos mazi..

Νερένια είπε...

Ρε ασκαρ.... γνωριζόμαστε απο καπου;;;

χαχαχαχα πωπωπωπω.........

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, σιγά μην έχω πρόβλημα ν' αφήσω μουστάκι. Και δεν είναι δύσκολο να το κάνω και τσιγγελωτό: αρκεί τη νύχτα να το στρίβω στις άκρες του και να τις δένω με σπάγγο από τ' αυτιά μου!
Καλά... αρνιά μπορεί να μην κρεμάς πάνω τους, αλλά το μάτι της κολητούλας μπορεί να το βγάλω στο κρεβάτι...

Νερένια, δεν χρειάζεται να γνωριζόμαστε για να καταλαβαίνουμε τα αυτονόητα!

Ελευθερία είπε...

Αδυνατό να τα διαβάσω όλα αυτά και ..... θα σου βγάλω τα μάτια καθίκι !!!!!!

Χα χα χα!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τελικά εσύ ό,τι σε συμφέρει διαβάζεις!
Ε ρε και σας βάλουν στις πανελλαδικές κανένα θέμα για εμφύλιους σπαραγμούς ... Θα χτυπάς το κεφάλι σου που δεν τον ξεζούμιζες τον Ασκαρούλη!

Ελευθερία είπε...

Σιγά μην μας βάλουν.........

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Και πώς θα ρίξεις τα ομορφόπαιδα τα ρωσάκια ή τα σερβάκια αν δεν τους πεις κάτι για Στάλιν και Τίτο βρε χαζό;

Στο ξαναλέω: διάβαζε Ασκαρούλη, είναι πολλαπλά χρήσιμος!

Ελευθερία είπε...

Βελγάκια ήταν!!

Και δεν ξέρω σε τι θα μου φανεί χρήσιμος ο Στάλιν...

Θα με ερωτευτούν επειδή ξέρω για τον εμφυλιο ;;;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μπορεί να σε καψουρευτούν αν τους ρωρήσεις "αν πίνουν Σταλίν-σναγια"!
Μ' αυτή τη μαλακία "έριξα" κάποτε μια Ουκρανέζα!
Το θεώρησε μεγάλη εξυπνάδα!
χαχα

Καληνύχτα σας...

Ελευθερία είπε...

Πφφφφφ !!!

Καμια χαζογκομενα θα ηταν !!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Χαζογκόμενος είναι ο Κέβιν!

Βάσσια είπε...

Λιτά και περιεκτικά απεικόνισες αυτή την καθ΄όλα τραγική αλλά και διδακτική πολιτική περίοδο.

Ασκάρ σκέφτεσαι ποτέ πόσο "τούμπα" έχουν έρθει όλα;

Καλό απόγευμα φίλε μου
:-)

pretending είπε...

κυριε Τακη,αυτα μονο απο κοντα μπορω να σου τα θυμισω...να υποθεσω οτι εχεις ξεχασει τα παντα?
μηπως φταιει η ξενιτεια? σε πειραξε κι εσενα,οπως το γαυρακι?
τι τα θελετε τα μακρινα ταξιδια? αλλα αυτον προλαβα να τον συνεφερω...οσο γινεται...
γαυρακι,οπως καταλαβες πρεπει να βιαστεις να βρεις νυφη επιτελους,για ν'αρχισουμε τα εντατικα με τον Τακουλη...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βασσούλα, έτσι είναι η ζωή... τα πάντα ρει!

Θυμάμαι μέχρι το 1981 κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου το επίσημο κράτος έκανε ειδική εορταστική εκδήλωση στο Γράμμο ως ανάμνηση της νίκης των "εθνικοφρόνων" εις βάρος των "κομμουνιστορυμμοριτών".
Αυτές οι εκδηλώσεις είχαν χαρακτηριστεί "γιορτές μίσους" και τις κατάργησε η πρώτη κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ.
Έκτοτε η "επέτειος" αυτή ξεχάστηκε αφού ούτε η ΝουΔου τη θυμόταν, μια και προείχε η ανεπίσημη συνεργασία της με το ΚΚΕ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ!
Ποια είναι η πλάκα;
Ότι τα τελευταία 5 χρόνια το ΚΚΕ κάθε χρόνο γιορτάζει την "επέτειο του Γράμμου"!
Το Μάρτιο του 2006 το Κόμμα ανήγειρε μνημείο στη Φλώρινα, τον Ιούλιο του 2008 στο χωριό Πύλη στο Βίτσι και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνο στη Λυκόρραχη!
Φοβερή "τούμπα" στην όλη ιστορία, έτσι;

Κολλητούλα, γεμάτο υπονοούμενα το σχολιάκι σου!
Τι ακριβώς "ξέχασε" ο Τακούλης; Τι του έκανες του παιδιού;
Πάντως, αν περιμένετε να παντρευτώ για "ν' αρχίσετε τα εντατικά" (να υποθέσω πως "τ' άλλα" τ' αρχίσατε ήδη;) νομίζω πως θα μείνετε με τον ορό στο χέρι...

Leviathan είπε...

fisika sxedon tipote den ixera apo auta...tin kalispera mou! :)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Να ΄σαι καλά Λεβιάθαν, και καλό Φθινόπωρο!