Σάββατο, Νοεμβρίου 7

Εκκλησία: απ' το "γλωσσόκομον" στο real estate

Ας ξεκινήσουμε με μερικές βασικές αλήθειες για την εκκλησιαστική περιουσία:
1) Δεν είναι κακό να διαθέτει η εκκλησία περιουσία για να καλύπτει τις υλικές και πνευματικές της ανάγκες, και να ασκεί το φιλανθρωπικό της έργο.
2) Και η ομάδα του Χριστού και των 12 μαθητών του είχαν κοινό ταμείο (το λεγόμενο "γλωσσόκομον"). Το γεγονός πως διαχειριστής του ήταν ο Ιούδας, το αφήνω ασχολίαστο...
3) Και στους τρεις πρώτους αιώνες η ρωμαϊκή εξουσία και νομοθεσία επέτρεπε και προστάτευε το δικαίωμα της χριστιανικής εκκλησίας να έχει περιουσία. Ακόμα και στους σκληρότερους διωγμούς, τα φαινόμενα δήμευσης της περιουσίας της ήταν περιορισμένα
4) Η τεράστια ακίνητη εκ/κή περιουσία αρχίζει να διαμορφώνεται επί Βυζαντίου. Αυτοκράτορες, πρίγκιπες, αξιωματούχοι, στρατηγοί κλπ συνήθιζαν να κάνουν μεγάλες δωρεάς στα μοναστήρια είτε από λόγους ευλάβειας είτε για να εξαγοράσουν πολιτική επιρροή! Μόνο οι εικονομάχοι αυτοκράτορες προχώρησαν σε βίαιες δημεύσεις της μοναστηριακής περιουσίας.
5) Επί Οθωμανών η περιουσία της εκκλησίας πολλαπλασιάζεται Όχι μόνο άκληροι χριστιανοί αλλά και Οθωμανοί αξιωματούχοι και μέλη της σουλτανικής οικογένειας της δωρίζουν τεράστιες εκτάσεις. Στην Ελλάδα η εκκλησία γίνεται ιδιοκτήτρια του 1/4 των καλλιεργήσιμων εδαφών της.
6) Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η εκκλησία λειτουργούσε και σαν "off shore εταιρεία"! Λόγω των φοροαπαλλαγών, πολλοί χριστιανοί αγρότες, για να γλυτώσουν τη "δεκάτη", μεταβίβαζαν εικονικά την περιουσία τους σε κάποια μονή και η ίδιοι συνέχιζαν να την καλλιεργούν και να καρπώνονται τα προϊόντα της. Βέβαια, όταν πέθαιναν, η περιουσία τους έμενε στα χέρια των μοναχών...
7) Για να είμαστε ειλικρινείς, οι πολυάριθμες σχολές που λειτουργούσαν επί τουρκοκρατίας, συνήθως στις εγκαταστάσεις κάποιου μοναστηριού, συντηρούνταν απ' την περιουσία που αποκτήθηκε με κάποιον απ' τους παραπάνω τρόπους.
8) Με την απελευθέρωση, το ελληνικό κράτος αρχίζει την επιθετική απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τα περισσότερα ακίνητά της πέρασαν στα χέρια του κράτους ή ακτημόνων κατά την περίοδο της βαυαροκρατίας και τη δεκαετία 1922-1933 (για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μ. Ασίας). Ως αντάλλαγμα η πολιτεία ανέλαβε τη μισθοδοσία των εφημερίων (1945) και επισκόπων (1980).

ΥΓ: στο επόμενο, πρέπει να φορολογηθεί η εκ/κή περιουσία;

15 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σκέψου και τι σύστημα αρχειοθέτησης είχαν προκειμένου να μπορούν να αποδεικνύουν με χρυσόβουλα σε κάθε αυτοκράτορα για παλαιότερες ατέλειες που τους είχαν παραχωρηθέι. Και τι σύστημα πλαστογράφησης νέων...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, χωρίς να το έχω ψάξει και πολύ το θέμα, τα Χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων συνήθως παραχωρούσαν μεγάλες εκτάσεις μέχρι να ανακληθούν ή να αλλάξει το πρόσωπο του αυτοκράτορα.
Μετά, οι καλόγεροι έπρεπε να ξαναδιαπραγματευτούν τις παραχωρήσεις με το νέο αυτοκράτορα, παρέχοντας νέα ανταλλάγματα κλπ

Όσο για την πλαστογραφία, ήταν ένα πολύ διαδεδομένο σύστημα στους χώρους της Εκκλησίας και των μοναστηριών.
Μέχρι την ανακάλυψη της τυπογραφίας, η αναπαραγωγή όλων των συγγραμμάτων γινόταν στις μονές. Οπότε, καταλαβαίνεις τι κοπτοραπτική έπεφτε.
Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω διαβάσει για πλαστογράφιση χρυσοβούλων! Φαντάζομαι θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιγραφεί η αυτοκρατορική σφραγίδα.
Και πολύ επικίνδυνο, με τεράστιες κυρώσεις στους παραβάτες.

Βέβαια, ξέρω πως τα τελευταία χρόνια στο Άγιο Όρος έχουν ψάξει όλα τα σεντούκια και τις μυστικές κρύπτες μπας και βρούν κανένα χρυσόβουλο που να τους παραχωρεί τις παραλίες της Χαλκιδικής, της Κρήτης, τον Λευκό Πύργο και την Ακρόπολη.
Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα που τους παραχωρούσε το κέντρο της Μόσχας, εκεί που σήμερα είναι η κόκκινη πλατεία. Δεν κάνω πλάκα! Και ο Εφραίμ πήγε στον Πούτιν να το παζαρέψει!

mahler76 είπε...

η περιουσία των παππάδων να δημευθεί και τους ίδιους να τους ξυρίσουν και να τους πετάξουν γυμνούς στα σκυλιά.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ με προβλημάτισε η δήλωση του από πάνω. Αυτά τοα συναισθήματα ακόμα και από άθεους, πρέπει να τα δει η Εκκλησία, να δει τι κάνει..
Σύντομα θα εκφέρω και εγώ γνώμη επί του θέματος. Πάντως κατ' αρχήν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική η ιεραρχία, όταν όπως λένε οι αρμόδιοι το κράτος είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και όταν κόβονται σημαντικές κοινωνικές δαπάνες εξ' αιτίας αυτού, ακόμα και άδικο να ήταν έπρεπε να πει "είναι άδικο, αλλά για χάρη των παιδιών του θεού θα τα πληρώσουμε ελπίζουμε να πάνε για τις ανάγκες των φτωχών!"
να γιατί κάποιους τους γυρίζουν τ' άντερα βλέποντας μεγαλοδεσποτάδες και μεγαλοπαπάδες, αλλά τι φατίνε οι φτωχούληδες έγγαμοι εφημέριοι της επαρχίας;

Ταχυδρόμος! είπε...

Πρέπει να σε κάνω θέμα εσένα! Καλημέρες!

mahler76 είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ
kai να φανταστείς ό,τι δεν είμαι και Άθειος. Άθρησκος είμαι.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μαλεράκο, πολύ μοβόρος έγινες ρε παιδί!
Δεν επιτρέπεται εσύ, μια ευαίσθητη καλλιτεχνική φύση, να θες να ρίξουμε φόλα στα σκυκιά!
Δεν έχεις το Θεό σου άθρησκε...

Κομμούνι, και να φανταστείς πως ο Μαλεράκος, γενικά, είναι πολύ ευγενικός άνθρωπος... Άρα η κοινωνία είναι αγριεμένη με το ράσο!
Για την περιουσία της Εκκλησίας θα επανέλθουμε.

Ταχυδρόμε, αν συνεχίσεις να ζητάς φιλάκια απ' τη Σνουπίτσα, με βλέπω σύντομα να γίνομαι θέμα στα πρωτοσέλιδα!
"Ο παρανοϊκός δολοφόνος με το πριόνι κυνηγάει στο Ηράκλειο έναν φτωχό Σαλονικιό ταχυδρόμο"...

marilia είπε...

Σιγά τα... αίματα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θα τον ντύσω τον Ταχυδρόμο παπά και θα τον παραδώσω στον Μαλεράκο!
Ελπίζω αυτός να μην τον πετάξει γυμνό στα σνούπια...

marilia είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=431
εδώ παιδιά έχω μια εκτεταμένη γνώμη για το θέμα.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Τα είδατε τα "τραγιά" πως αγρίεψαν μόλις άκουσαν για ΕΤΑΚ; Άσκαρ όπως το έχουμε κουβεντιάσει, τα τραγιά πριν απ' όλους κατάλαβαν για την αλλαγή κυβέρνησης. Το θέμα είναι ότι ο Γιώργης δε δείχνει να μασάει.

Αναμένουμε το επόμενο, που είναι και το ψητό!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κομμούνι, θα το επισκεφτούμε...

Ορεινέ, η προκλητική συμπεριφορά των "τράγων", που λες, δεν πρέπει να παρασύρει την κυβέρνηση σε μετωπική και αδιέξοδη σύγκρουση.
Ούτε πρέπει να φέρει σε υπερβολικά δύσκολη θέση τον Ιερώνυμο.
Η Εκκλησία δεν μπορεί πλέον να μην πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. Τη στιγμή που πληρώνουν οι φτωχοί με τους έμμεσους φόρους, που επιβάλλονται έκτακτες εισφορές στους πλουσιότερους, που ετοιμάζονται αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Εκκλησία δεν μπορεί να βρεθεί στο απυρόβλητο.
Απλά, κάποιες "υπερβολές" πρέπει να αποφευχθούν, γιατί σκοπός είναι η δίκαιη φορολόγηση των πάντων κι όχι η εξόντωσή τους.
Σε αυτό το πνεύμα σκέφτομαι να κινηθώ στην επόμενη ανάρτηση...

takis είπε...

O Καραμανλής είχε μια χρυσή ευκαιρία τότε με τα σκάνδαλα (μητροπολίτες κλπ) να βάλει τα πράγματα στη θέση τους...
Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.
Τώρα θέλει προσεκτικές κινήσεις και οχι βιασύνες γιατί οι παπάδες είναι ταμπουρωμένοι καλά.

Δυστυχώς ακόμα και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας έγινε σύνθετο πρόβλημα....

Απο την άλλη δεν μου πάει ρε γαμώτο να βλέπω τους μητροπολίτες και άλλους ιεράρχες να ζούν μέσα στη χλίδα (την υποκρισία τη βάζω στην άκρη)
ΝΑ πληρώσουν και μάλιστα ακριβά γιατί αυτό είναι το δίκιο του θεού τους...
αλλά σιγά να μην έχουν αυτοί άλλο θεό εκτός του χρήματος..

Δαιμονίζομαι γενικά οταν μιλάω για αυτά και λέω να τραβήξω κανένα τρισάγιο..να κάνω και για σένα ένα? ακου να φορολογηθεί η εκκλησία!(επόμενο σου ποστ? )αμαρτωλέ, πως θα ζήσουν οι κοιλαράδες...

ΥΓ Απορία, γιατί χρειάζεται περιουσία να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες?(για τις υλικές καταλαβαίνω)
Αν είναι ετσι εχω και εγω κάτι πνευματικές ανησυχίες....

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, αν θυμάσαι καλά, τα "σκάνδαλα της Εκκλησίας" βγήκαν στο φβς μετά την επίσκεψη του μακαρίτη Χριστόδουλου στη Ραφήνα, όπου ουσιαστικά ζήτησε απ' τον Καραμανλή να "συγκυβερνήσουν!
Η ξαφνική αποκάλυψη εκ/κών σκανδάλων ήταν "μεθόδευση Ρουσόπουλου" για να κόψει τα φτερά του Χριστόδουλου.
Δεν ήταν στις επιδιώξεις τους να βάλουν τάξη στα εκ/κά πράγματα..

Όταν λέω "πνευματικές ανάγκες", μη φανταστείς πως εννοώ τίποτα υπερβατικές καταστάσεις. Απλά να χτίζουν κανέναν ναό να κάνουν τις λειτουργίες τους οι άνθρωποι...
Τώρα, θα μου πεις, αυτό μπορεί να καταταχθεί και στις "υλικές ανάγκες"... Ίσως... δεν θα μαλώσουμε και γι' αυτό! χαχαχα