Πέμπτη, Νοεμβρίου 5

Με την υπογραφή "Γιώργος"!

Μετά τη βαριά του πολιτική ήττα το 2007, ο Γιώργος οργάνωσε πολύ μεθοδικά την "επιστροφή" του.
Επένδυσε στην πολιτική και την ιδεολογία, έκανε στροφή προς τα αριστερά, έκοψε τις συναλλαγές με τα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, επένδυσε στην οικολογία, την αξιοκρατία και την κοινωνική συνοχή!

Πολλοί τον ειρωνεύτηκαν, τον λιδώρησαν, τον απαξίωσαν. Κι όταν κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές έσπευσαν να προδικάσουν πως στην καλύτερη θα είναι μία από τα ίδια...
Ξέρω, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά οι πρώτες 30 μέρες της νέας κυβέρνησης αποτέλεσαν για κάθε καλοπροαίρετο μια ευχάριστη έκπληξη. Σήμερα θ' αναφερθώ μόνο στα δύο πιο πρόσφατα πολιτικά γεγονότα.
Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση τόσο ξεκάθαρα φορολόγησε το μεγάλο κεφάλαιο, όχι για να βουλώσει τρύπες του προϋπολογισμού αλλά για να ενισχύσει άμεσα τους οικονομικά ασθενέστερους.
Ξέρω, δεν λύνεται έτσι το κοινωνικό πρόβλημα ούτε μπορείς κάθε χρόνο να παίρνεις έκτακτα μέτρα και να αυξάνεις τους φόρους.
Αλλά, η απόφαση αυτή του Γιώργου εκτός απ' την ουσιαστική της σημασία είχε και τεράστια συμβολική αξία. Έδειξε ξεκάθαρα με ποιους επιτέλους είναι ο νέος πρωθυπουργός...
Χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα των γενικών και ειδικών γραμματέων της νέας κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη στελέχωση των υπουργείων, γεγονός που προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό και εύλογες διαμαρτυρίες. Όμως, η καθυστέρηση αυτή άξιζε τον κόπο.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας τηρήθηκε μια στοιχειωδώς αξιοκρατική διαδικασία για την επιλογή των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Μέχρι σήμερα καταλάμβαναν τις θέσεις οι κολλητοί των υπουργών, οι αποτυχημένοι πολιτευτές, τα κοπρόσκυλα των κομματικών γραφείων, οι πρώην καθηγητές της Νατάσσας...
Τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν χθες είναι αξιολογότατα, με τίτλους σπουδών, γνώσεις, εμπειρία, επιτυχημένοι στο χώρο τους, αυτό που λέμε "μυαλά"!
Ορισμένοι απ' αυτούς μπορεί στην πορεία να αποδειχθούν ακατάλληλοι. Κάποιοι ίσως να προσβληθούν απ' το μικρόβιο της εξουσίας. Όμως σίγουρα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοκρατία.
Η "εποχή Ζαχόπουλου" φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί..


20 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αυτό το τραγουδάκι είναι ιστορικό!
Το άκουγα όταν πρωτοπήδηξα ως μαθητής...

takis είπε...

Βιάζεσαι, πολύ βιάζεσαι.
Μέχρι στιγμής τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε.
ημίμετρα μόνο, που, καλά είναι, αλλά σταγόνα στον ωκεανό...

Οτι και να λες η έκτακτη εισφορά του ΣΕΒ(οικιοθελώς,και οχι αναγκαστική "φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου" που λες) αφορά μιά τρυπούλα μόνο....
γιατί "τρύπα" κατάντησε να είναι η οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων ,του ΙΚΑ κλπ...και οχι "αναδιανομή εισοδήματος"

Μη ξεχνάς οτι έχει προηγηθεί η έκτακτη εισφορά των μισθωτών (αυτών που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν)επι ΝΔ.

Πλάκα θα έχει να βγούν "οικιοθελώς" και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να προσφέρουν και αυτοί 10% απο τα ΔΗΛΩΜΕΝΑ εισοδήματα τους!..για την φανέλα του στρατιώτη...
Θέλεις παράδειγμα ?
Βγάζω 100.000 το χρόνο δηλώνω 10.000 ...ε , ας δώσω και για τους αναξιοπαθούντες 1000.
αντι να πληρώσω ας πούμε φόρο 30.000 με κανονικές συνθήκες πληρώνω (οικιοθελώς) 1000!
Τόσο απλό.
Να μη πιάσουμε την φορολόγηση της εκκλησίας...


Για το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας ,την φοροδιαφυγή, κουβέντα και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν εχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.


Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για αφελείς.

Για τους γενικούς γραμματείς είναι νωρίς να σχολιάσω ..ούτε και για τα 30.000 βιογραφικά.
Θα περιμένω...
200 μέρες έδωσα και λέω να τις αυξήσω γιατί πολύ σκοτάδι βλέπω.


Υπογραφή ,
Η ψείρα, κακοπροαίρετη, που ψάχνει την απογοήτευση, ευαίσθητη μυξοπαρθένα,που ακόμα λέγεται Τάκης
(που θα παει, θα το αλλάξω το φύλο..μήπως δω άσπρη μέρα)

Sidepap21 είπε...

Κι ο τύπος παραπάνω ...
μοιάζει με κλασσική φιγούρα
μουσάτου αριστερού νεολαίου !!!

Υ.Γ.
Επί εποχής Bee Gees που πήδαγαν μαθήτριες.
Τώρα βλέπεις τους ανέβηκε η λίμπιτο ...
Δεν τους φτάνει όλη η Ελλάδα !!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, η κακοπιστία σου κράζει από ψηλά σαν κοράκι!

Προσπαθείς να μειώσεις τη σημασία του μοναδικού στην ελληνική ιστορία μέτρου "έκτακτη εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο-ενίσχηση των φτωχότερων"!
Και τι μας λες; Πως η φορολόγηση των πλουσίων ήταν "οικειοθελής"!
Και σε ερωτώ: αφού οι βιομήχανοι ήταν τόσο πρόθυμοι να φορολογηθούν, γιατί δεν προσφέρονταν να το κάνουν όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε φόρους μόνο στα φυσικά πρόσωπα, απαλλάσσοντας τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και τις τράπεζες;

Ο ΣΕΒ αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη φορολογία που του έβαλε η κυβέρνηση γιατί:
α) δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ είναι υπό διάλυση, ποιος θα του πρόσφερε πολιτική κάλυψη; Αν αντιδρούσε θα υφίστατο συντριπτική πολιτική και κοινωνική ήττα.
β) όσα και να πληρώσουν οι βιομήχανοι είναι λίγα.
γ) δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα, τη στιγμή που αναμένεται η αύξηση των έμμεσων φόρων κλπ
δ) πιστεύουν πως έτσι αποκτούν πλέον "κοινωνική ασυλία"... Θα λένε στο εξής πως "εμείς όταν μας ζητήσατε πληρώσαμε αδιαμαρτήρητα"!

Δεύτερη κακοπιστία σου: αφήνεις να εννοηθεί πως δεν θα φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία. Όταν έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει στην ακίνητη περιουσία της εκκλησίας φόρο τρεις τοις χιλίοις.
Το σημερινό "Ποντίκι" γράφει για την αγανάκτηση των Δεσποτάδων και υπολογίζει πως μόνο η Ιερά Σύνοδος (όχι οι Μητροπόλεις, οι ναοί και τα μοναστήρια) θα πληρώνουν στο εξής φόρους 2,5 εκατ. το χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωναν 700.000!

Αυτά για αρχή, και σταμάτα να πετάς ψηλά κάνοντας κύκλους μπας και δεις κανένα ψοφίμι να κατασπαράξεις...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Side, ο Γιώργος δεν ήταν Κνιτόφατσα ούτε Ρηγόφατσα!
Ήταν "χίππις των Ματάλων"...
Ταξιδιάρης, διαδηλωτής της ειρήνης, κιθαρόβιος και μποέμ!
Είχε μόνο ένα μειονέκτημα: δεν ήταν γαμίκουλας! Κι όποια καψουρευόταν την παντρευόταν!

Πάντως, με πραγματικούς κι όχι φαντασιακούς όρους, ο Γιώργος είναι ο πιο Αριστερός απ' όλους τους εν ενεργεία πολιτικούς μας...

Αστερόεσσα είπε...

Eμένα μ'αρέσει η μαλλούρα του στη φωτό. Σαν το ζιβάγκο του μπαμπά του ένα πράγμα.

Με συγκινούν οι χαμένες υποθέσεις.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Γιώργο αυτή την περίοδο είναι πιο συνειδητοποιημένος, πιο αποφασιστικός και πιο αριστερός από ποτέ!

Βέβαια, αν για κάποιους "αριστερός" σημαίνει "φοράμε τα φυσεκλίκια μας και βγαίνουμε στο βουνό" ή "αρπάζουμε τις περιουσίες των κωλο-πλουσίων" ή "χτίζουμε πρυτάνεις και αυγουλιάζουμε συγγραφίνες" τότε... όχι, τέτοιος αριστερός δεν είναι!

takis είπε...

ASKAR

Εχεις γίνεις δύσκολος στη συζήτηση.
Διαστρεβλώνεις λίγο ή μου φαίνεται?

Είπα πολύ ξεκάθαρα οτι δεν γίνεται καμία "αναδιανομή εισοδήματος" με την έκτακτη εισφορά (και οχι φορολόγηση που λες εσύ)των μεγάλων επιχειρήσεων.
Πρόσεξε, λεω "επιχειρήσεων" και οχι "πλουσίων", που λες εσύ ...
η ΕΤΕ και ο ΟΠΑΠ που δίνουν τα μεγαλύτερα ποσά δεν είναι φυσικά πρόσωπα, "πλούσιοι" (ψάξε την μετ
χική τους σύνθεση)
Η έκτακτη εισφορά έγινε για να κλείσουν κάποιες επείγουσες τρύπες(δυστυχώς φαίνεται οτι είναι πράγματι πολύ άσχημα τα πράγματα για να δεχθεί ο ΣΕΒ την εισφορά).

Τους λόγους που αναφέρεις, γιατί ο ΣΕΒ δέχθηκε την εισφορά, τους θεωρώ ασήμαντους.
Ο κυριότερος λόγος για μένα είναι ο φόβος της συνέχισης της ύφεσης. Πράγμα που θα έχει αντίκτυπο στην ανεργία , μείωση ζήτησης, τζίρου και κερδών.
Απλά νομίζω είναι τα πράγματα.

Ρωτάς γιατί δεν το έκαναν με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οχι πάντως γιατί τους τρέλλανε στην πίεση ο Γιώργος!
Το πιθανότερο είναι οτι τώρα κατάλαβαν οτι τα πράγματα είναι πολύ σκούρα.
Μπορεί και η ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης να έπαιξε ρόλο.

Για την εκκλησία είπα απλά να μη τη πιάσουμε ακόμα.
Ασε να δούμε τι ακριβώς θα γίνει.. γιατί καλές οι προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και οι αντιδράσεις της εκκλησίας επίσης καλές!
Ασε να δούμε που θα συμβιβαστούν.

Για να κλείσω,
μου κάνει εντύπωση που αγνόησες το σημαντικότερο που είπα στο προηγούμενο σχόλιο ,οτι δηλ.
"κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν εχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας ,την φοροδιαφυγή."

ξαναυπογράφω όπως πριν,
ψείρα,κακοπροαίρετη,μυξοπαρθένα προσθέτοντας και το κοράκι τώρα
(να λιμάρω και τα νύχια μου λίγο με την ευκαιρία)

ΥΓ Στο εχω ξαναπεί.Τον Γιώργο σαν άτομο τον στήριζα οταν οι δικοί του τον σφάζαν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι παύω να είμαι κοράκι...μη καταλήξω φλώρος δεν ξέρω..αλλά και οι φλώροι πουλιά του θεού είναι (των δεσποτάδων κυρίως....)

Ερατώ είπε...

Για να δούμε τι αριστερός είναι!Φαίνεται είναι ευέλικτος ο όρος και δίνει κανείς σε αυτόν τη σημασία που του αρέσει.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Λοιπόν, Τάκη, έχουμε και λέμε:
ούτε κι εγώ μίλησα για αναδιανομή. Αντιθέτως είπα για "τεράστια συμβολική κίνηση", χωρίς όμως και να παραβλέπω και την προσωρινή ανακούφιση που θα αισθανθούν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Όταν λέω "πλούσιους" εννοώ (όπως και όλη η Αριστερά) κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που διαθέτει τεράστια περιουσία και παρουσιάζει τεράστια κέρδη.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε συνηδειτά τις επιλογές της. Εξαίρεσε απ' την έκτακτη φορολόγηση όλες τις εταιρείες, μεταξύ των οποίων τις τράπεζες, τις πετραιλαϊκές, τις κατασκευαστικές κλπ
Αυτά να τα βλέπουν όσοι έλεγαν (και ίσως ακόμα λένε) πως "όλοι ίδιοι είναι"!

Η εισφορά των πλουσίων δεν πάει για να καλύψει τρύπες και ελλείμματα αλλά για να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι! Αυτό αποτελεί μια ακόμα πιο δυνατή μαχαιρία στην καρδιά του ΣΕΒ, που ευχαρίστως θα έδινε κάποια λεφτά για την "ανόρθωση της οικονομίας" αλλά όχι και για να πάνε στους "ψωριάρηδες"...

Τώρα που η Εκκλησία ετοιμάζεται ν' ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση, να δούμε αν θα σταθείτε στο πλευρό του Γιώργου ή θα το παίξετε πάλι "κριτική ουδετερότητα"...

Για τη φοροδιαφυγή, που λες, όντως δεν ανακοινώθηκαν ακόμη κάποια μέτρα. Αλλά, το έγραψαν και οι εφημερίδες, γίνονται καθημερινά συσκέψεις επί συσκέψεων!
Σε πρώτη φάση θα αναδιοργανωθούν οι διαλυμένοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί και σε δεύτερη φάση συζητείται η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων... Θα δείξει.

Δεν είπα πως είσαι αντίπαλος του Γιώργου. Απλά είσαι φανατικός και τυφλός αντι-ΠΑΣΟΚ! Γι' αυτό και στήριζες τον Γιώργο (καθαρά από αντιΠΑΣΟΚισμό) όταν οι υπόλοιποι Πασόκοι τον πολεμούσαν!

Άρα, εκτός απ' όλα τ' άλλα, είσαι και τυφλοπόντικας!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ερατούλα, για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Αριστερός είναι όποιος πιστεύει πως η προσωπική του ευημερία περνάει μέσα απ' την ευημερία του συνόλου.
Και Δεξιός όποιος πιστεύει πως η προσωπική του ευημερία περνάει μέσα απ' την εκμετάλλευση των υπολοίπων!

Ερατώ είπε...

Σωστός!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συναισθηματικά αυτή τη στιγμή συμφωνώ τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα της δημοσίευσης. Ωστόσο, επειδή ξέρουμε πώς κινείται η πολιτική ας μην ξεχνάμε και το δικό μας ρόλο και την πίση που πρέπει να ασκούμε και την κριτική προς την κυβέρνηση για τη βελτιστοποίησή της.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ο 1ος μήνας κλείνει σαφώς θετικά, όπως κι' αν το δει κανείς. Υπό συνθήκες χρεωκοπίας, επιχειρείται ένα άλμα στο μέλλον με σαφέστατο αριστερό προσανατολισμό.

Πιέσεις όπως λέει και ο Δείμος πρέπει να ασκούνται δεδομένου ότι οι "ισχυροί" έχουν πολλά μέσα στη διάθεσή τους. Πρόκειται όμως ουσιαστικά για στήριξη, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων και της στρατηγικής που ψηφίσαμε.

Πάμε καλά, μετά από πάρα πολλά χρόνια..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, η καλόπιστη κριτική είναι πολύ χρήσιμη.
Κι αυτή η κυβέρνηση φαίνεται πως "ακούει"!
Ήδη, ανακοίνωσε πως θα ξανασκεφτεί την άυξηση του φόρου στα καύσιμα...

Ορεινέ, η κυβέρνηση χρειάζεται "κριτική υποστήριξη"!
Όχι μικροψυχίες και κακοριζικιές. Κάποιοι ψάχνουν μία δηλωσούλα, ένα στραβοπατηματάκι, μία μικρή αστοχία για να "σηκώσουν το θέμα", να χύσουν το δηλητήριό τους, να κάνουν ισοπεδωτική κριτική!
Πρόκειται για άτομα ψυχοπαθή, που δεν θέλουν να γίνει κάτι σωστό αλλά μόνο να "δικαιωθούν που έλεγαν πως ο Γιώργος θα αποτύχει"...

takis είπε...

Αμα ακούω οτι θα "ξανασκεφτούν" ειλημμένη απόφαση μου ανάβουν τα αίματα..

Οι παλινωδίες ήταν πάντα κακό σημάδι.

υπογραφή
Η ψείρα,κακοπροαίρετη,
μυξοπαρθένα, κοράκι,μικρόψυχη και σύντομα ψυχοπαθής
Τακουλίνα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάλι λάθος έχεις τυφλοπόντικα!
Αλίμονο μία κυβέρνηση αν δεν μπορεί να ξανασκεφτεί μία απόφασή της και να τη διορθώσει ή να την ανακαλέσει αν τη βρει λάθος!
Αυτό έκανε η Άννα με την "ενισχυτική διδασκαλία".
Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα με τους φόρους στα καύσιμα (τους χειρότερους έμμεσους φόρους), αν και δεν το πολυπιστεύω πως τελικά θα τους γλυτώσουμε.

Φίλε κακόπιστε, αν μια κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να διορθώσει τα λάθη της, τότε δεν θα είχε κανένα νόημα η κριτική μας, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η λειτουργία του τύπου!

Δεν ζούμε στο σιδηρούν παραπέτασμα, ούτε στις εποχές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"!

Μπράβο στην κυβέρνηση που "ακούει" τη φωνή μας!
Και θα της πω δύο φορές μπράβο αν το ξανασκεφτεί και δεν αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα.

Nikos Lioliopoulos είπε...

ουαου! Αυτος ο παιδαρας στη φώτο είναι ο Γιωργος μου? Που τη βρήκες ρε μάγκα?

Ταχυδρόμος! είπε...

Όπου Γιώργος μάλαμα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νίκο, ο Γιώργος και τώρα είναι παιδαράς κι αθληταράς!

Ταχυδρόμε, για να είμαστε ειλικρινείς ο Γιώργος δεν είχε ταλέντο ως αρχηγός αντιπολίτευσης. Ο άνθρωπος έχει "κυβερνησιμότηα"!
Ήταν ο καλύτερος υπουργός εξωτερικών μετά τον πόλεμο και, όπως πάει, θα γίνει και ο καλύτερος πρωθυπουργός!

Παιδιά, όσο θυμάμαι την εποχή της μεγάλης μας μαλακίας, τότε που ψηφίζαμε ως "καταλληλότερο πρωθυπουργό" εκείνον που είχε πιάσει ξύγκι στο μυαλό, μου σηκώνεται η τρίχα...