Πέμπτη, Αυγούστου 26

Γράμμος, 30 Αυγούστου 1949: Ευτυχώς που χάσαμε παππού! Β΄ (16 "αλήθειες" για τον ελληνικό εμφύλιο)

9) Οι μαχητές του "Δημοκρατικού Στρατού" προέρχονταν κυρίως από αγροτικές και ορεινές περιοχές, οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι, χωρίς αναπτυγμένη πολιτική και ιδεολογική συνείδηση. Η χειρότερή τους ήταν όταν έπρεπε να διαβάσουν κομματικά έντυπα και ρώσικη λογοτεχνία.
10) Οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 30% της συνολικής δύναμης του "Δημοκρατικού Στρατού". Είχαν δικαίωμα να επιλέξουν την ένταξή τους σε μάχιμη ή μη υπηρεσία. Το 20% των μαχητών ήταν ανήλικοι, 16-18 ετών. "Παιδόπουλα να τα λυπάσαι", όπως χαρακτηριστικά έλεγε μπαρουτοκαπνισμένος καπετάνιος.
11) Στην τελευταία φάση του πολέμου (καλοκαίρι 1949) το 50% των μαχητών ήταν Σλαυομακεδόνες του Ν.Ο.Φ. (Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου). Αυτοί θεωρούσαν πως η ηγεσία του ΚΚΕ τους παραγκώνιζε. "Εμείς πολεμάμε κι οι Έλληνες διοικούν", έλεγαν. Μετά τη ρήξη ΚΚΕ-Τίτου οι περισσότεροι απ' αυτούς λιποτάχτησαν...
12) Η ηγεσία του ΚΚΕ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάθε μειονότητα που ήταν δυσαρεστημένοι απ' το ελληνικό κράτος. Συγκρότησε "Τάγμα Οθωμανών" στο οποίο, όμως, δεν συμμετείχαν πάνω από 300 Πομάκοι. Τον Ιανουάριο του 1949 ο Αλβανός πρωθυπουργός Μεχμέτ Σέχου προσπάθησε να επιστρατεύσει όλους τους Τσάμηδες και να τους στείλει να πολεμήσουν στην Ελλάδα. Τελικά δεν μαζεύτηκαν περισσότεροι από 150.
13) Οι μαχητές του "Δημοκρατικού Στρατού" δεν ήταν όλοι τους εθελοντές. Στις περιοχές που έλεγχαν, ακόμη και σε πόλεις ή χωριά που καταλάμβαναν για λίγες μόνο ώρες, επιδίδονταν σε βίαιες επιστρατεύσεις ανδρών και γυναικών άνω των 14 ετών. Βέβαια, ούτε κι ο κυβερνητικός στρατός ήταν εθελοντικός. Μόνο ο ΕΛΑΣ και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις της περιόδου 1941-1944 ήταν αμιγώς εθελοντικές.
14) Την περίοδο Ιανουάριος 1948-καλοκαίρι 1949 25.000 περίπου παιδιά 3-14 ετών προωθήθηκαν στις "Λαϊκές Δημοκρατίες". Περισσότερα για το λεγόμενο "παιδομάζωμα" μπορείτε να δείτε στο άλλο μας ιστολόγιο "Χαιρετίσματα στην εξουσία".
15) Ο "Δημοκρατικός Στρατός", σε αντίθεση με τον ΕΛΑΣ, ήταν απόλυτα εξαρτημένος απ' την πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ. Το Κόμμα απαιτούσε απόλυτη πειθαρχία και καταδίκαζε το "αντάρτικο πνεύμα" και τα "καπετανάτα" που είχαν δημιουργηθεί επί γερμανικής κατοχής.
16) Στόχος του ΚΚΕ ήταν να "απελευθερώσει" ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και να σχηματίσει κυβέρνηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα την αναγνώριζε η ΕΣΣΔ και τα υπόλοιπα Ανατολικά Κράτη. Αυτό, ουσιαστικά, σήμαινε διχοτόμηση της Ελλάδας, όπως συνέβη λίγα χρόνια αργότερα στην Κορέα...

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ti ta theleis ta istorika skalismata...
polloi ftaine gia ola...
dyskolo na katagrafoun ola..isos einai kai ligo noris gia ekeini tin periodo..

Telos panton, stelno agonistikous xairetismous stin kolitoula...
einai apofasmini na se pantrepsei mou fainetai kai o monos pou mporei na se sosei eimai ego...dystyxos gia sena...

Takis (gamo ta greeklish)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τακούλη, πουρκουά, εδώ ετοιμάζουμε με τον Ορεινό και τον Σαλωνίτη το "τρίτο αντάρτικο" κι εσύ μου μιλάς για γάμο!
Θα στρατολογήσουμε και την Κολλητούλα. Και θα στείλουμε τον Γαυρίλο στο Παρίσι να τον προσέχεις μέχρι να καταλάβουμε την εξουσία...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι και τα τέλη 48, ο πόλεμος ήταν αμφίρροπος. Ο ΔΣΕ ήλεγχε μεγάλο μέρος και σε μερικές περιπτώσεις είχε και πρωτοβουλία κινήσεων (π.χ. Πελοπόνησος). Ακόμη και στην τελική φάση, κατάφερε να αντεπιτεθεί, να ανακαταλάβει το Γράμμο από το Βίτσι, να καταλάβει Νάουσα, Καρπενήσι, Τρίκαλα, κλπ. Όλα κρίθηκαν οριστικά, όταν επήλθε η ρήξη με τον Τίτο (κατά μαρτυρίες ο Κυβερνητικός στρατός συνεργάστηκε με τον Γιουγκοσλαυικό.. - πισώπλατο χτύπημα).

Επιγραμματικά, ήταν μια αναμέτρηση δύο Ελλάδων: από τη μια μια Αριστερά που άντλήσε μεγάλη δύναμη από τα αδιέξοδα της εποχής εκείνης και την παντελή απουσία πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα εκτός αυτής, και είχε όντως τη δύναμη να πάρει την εξουσία και από την άλλη η υπόδουλη στους Άγγλους και Αμερικάνους ηγεσία. Στη μέση βρέθηκε η Ελλάδα που της άξιζε μια καλύτερη μοίρα.. Τις επιπτώσεις τις πληρώνουμε και σήμερα!!

pretending είπε...

Tακουλη,δεκτοι οι αγωνιστικοι χαιρετισμοι σου...
γαυρακι,μεσα στο ανταρτικο,συμπεριλαμβανεται κι ο γαμος...παντα ετσι γινεται
τωρα,αν θα καταφερει να σε σωσει ο Τακουλης,αυτο ειναι υπο συζητηση...

πες μου ποτε ξεκιναει το "τριτο ανταρτικο" για να ετοιμασω την στρατιωτικη στολη...
φανταζεσαι τον Γαυριλο,στο Παρισι με τον Τακουλη να τον προσεχει?

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Σωστός ο pretending:

Κάπου στο Γράμμο, ο Ζαχαριάδης ερωτεύτηκε τη σ. Ρούλα Κουκούλου, την οποία και ενυμφεύθη αργότερα στη νέα πατρίδα... Μάλιστα, όταν την μάθαινε σκοποβολή, το περίστροφο ανεφλέγη και ο ίδιος τραυματίστηκε και κινδύνευσε. Λέγεται ότι τον χειρούργησε ο καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ, "ο pretending" είναι γκομενάρα Σαλονικιά και γεοσκωλικού! (Σήμερα παίζουν στην Αυστρία, μην το ξεχνάμε).
Είναι γνωστότερη ως "Κολλητούλα" ή απλά "Κολλητή"!

Κολλητούλα, δεν έχεις κι άδικο. Σε όλα τα αντάρτικα οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους μαχητές ήταν απαγορευμένες. Οπότε, "ή παντρεύεσαι ή το 'χεις μόνο για κατούρημα", που έλεγε κι ο Άρης ο Βελουχιώτης!

Πάντως, ας μην παραβλέπουμε και τις άλλες παραμέτρους: π.χ., η αντάρτισσα Μαργαρίτα Λαζαρίδου έλεγε πως "το κρύο στο Γράμμο ήταν τόσο εξοντωτικό που το τελευταίο πράγμα που μπορούσες να σκεφτείς ήταν το σεξ"...

Κάποιους, όμως, μπορεί και να τους έφτιαχνε να πηδιούνται πρωί-πρωί με την αυγούλα όταν πάνω απ' τα κεφάλια τους πετούσαν οι "γαλατάδες"!
"Γαλατάδες" έλεγαν οι αντάρτες τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα που πετούσαν από πάνω τους με την ανατολή του ήλιου, σαν τους γαλατάδες που έβγαιναν στους δρόμους μόλις χάραζε.
Κι ακολουθούσαν τα βομβαρδιστικά με τις βόμβες Ναπάλμ που μετέτρεψαν το Βίτσι και τον Γράμμο σε κρανίου τόπο...

Όσο για τον "μικρό Γαυρίλο" υπάρχει και άλλη λύση. Αντί να πάει στο Παρίσι να τον φλωρέψει ο "κύριος Τάκης", μπορούμε να πάρουμε στο βουνό!
Αν ήταν και ΜΠΑΟΚτζής, θα τον εντάσσαμε και στο "Τάγμα Οθωμανών"!

Στην ιστορία των λαϊκών επαναστατικών κινημάτων πάντα χρησιμοποιήθηκαν παιδιά μικρής ηλικίας για μάχιμες και βοηθητικές δουλειές. Σας θυμίζω:
- τους περίφημους "γαβριάδες" της Γαλλικής Επανάστασης.
- τα "αετόπουλα" του δικού μας ΕΑΜ
- τους ΜΑΚΙτες της γαλλικής αντίστασης
- τα παιδόπουλα της Παρισινής εξέγερσης και της Οκτωβριανής Επανάστασης.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ορεινέ, δείχνεις "αμετανόητος σκληροπηρηνικός"!Δε μοιάζεις του "ρεβιζιονιστή" Ασκαρ!
Ένα σου λέω:Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ο πόλεμος... τελείωσε, η ελλάδα πήγε με τους ... καλούς και τώρα ένας πρώην αριστερός είναι πρόεδρος Δημοκρατίας!Η συνάντηση θα γίνει αφού επέλθη "αφοπλισμός" και δηλώσεις ότι αναγνωρίζεις το νέο status! Όχι παίζουμε!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ωχ... να και η πρώτη ρήξη στο "τρίτο αντάρτικο"!

Βρε Σαλωνίτη, ετοιμαζόμαστε να βγούμε στο κλαρί, κι εσύ ζητάς να αποκηρύξουμε τον ένοπλο αγώνα και να δηλώσουμε νομιμοφροσύνη;

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ!!!

ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!

Ελευθερία είπε...

Δεν τα πάω καλά στα ιστορικά...

Εγώ είμαι καλή σε άλλα πράγματα...

:-) ) ) )

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ, βρέστε τα με τον Σαλωνίτη γιατί αν συνεχίσετε να διαφωνείτε, θα ρίξετε το ηθικό του λαϊκού κινήματος και θα μας φάει ζωντανούς η αντίδραση!
Άντε σοβαρευτείτε, μην σας περάσουμε από ανταρτοδικείο...

Ελευθερία, το ξέρουμε, είσαι πολύ καλή μαγείρισσα!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Υλικό για τη συνάντηση των Ρουμελιωτών καπεταναίων:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=152838&dt=27/07/2003

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μου φαίνεται πως ο Ζαχαριάδης ήταν Κωνσταντινοπολίτης, ή κάνω λάθος;

Δεν είχε "ίσο κρέας" γι' αυτό και δεν τα πήγαινε καλά με τους Ρουμελιώτες καπεταναίους...

Εκείνος ήταν "φαναριώτης δολοπλόκος" κι αυτοί απόγονοι του Καραϊσκάκη και του Μακρυγιάννη...

takis είπε...

O Takis apo aurio arazei se ena xorio sta Pyrinea.....
i perioxi moiazei me ton Grammo den exei akoma vevaia apomeinaria tou polemou (osoi exoun paei Grammo xeroun ti ennoo....)
alla kai edo yparxoun zontanes istories apo ton Ispaniko emfylio
( oxi metaxi Real Madrid-Barcelona !!...xipniste !)

Loipon , ta leme syntoma..

YG Oso gia to Gavrilaki, to paidi exei idi ena meionektima (gavros)..na doume pos tha giatreutei...xreiazetai polla Parisia...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Άσε εμάς με τους Σλαυομακεδόνες στο Γράμμο και πήγαινε εσύ με τους Βάσκους στα Πυρηναία!
Ο Γαυρίλος βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το μοναδικό "προβληματάκι" δεν είναι τα ποδοσφαιρικά του φρονήματα. Αλλού είναι...
Αλλά δεν του χρειάζονται Παρίσια... από αντιεξουσιαστικά Εξάρχεια έχει ανάγκη το παιδί!

pretending είπε...

στην ηλικια του Γαυριλου, ολοι ειχαμε την αναγκη απο αντιεξουσιαστικα Εξαρχεια...και κυριως οταν υπαρχουν ανεγκεφαλοι,που προσπαθουν να επηρεασουν και να παραμυθιασουν,μυαλα αυτης της ηλικιας,περνωντας τις δικες τους πεποιθησεις,η αναγκη γινεται πιο εντονη...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο!
Όσο γελοίο είναι να βλέπεις κάτι γεροντοφρικιά της αριστεράς να μουτζώνουν τη Βουλή και να ζητάν "να καεί το μπουρδέλο", αλλά τόσο αφύσικο είναι να βλέπεις προέφηβους να γαλουχούνται με εθνικιστικά και ρατσιστικά ιδανικά...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Τάκη,΄
Καλό Ταξίδι και καλές αναβάσεις. Έχω πάει πριν χρόνια. Έχει δύο δύσκολες κορυφές: Pico Maladetta , Pico D' Aneto, αν θυμάμαι.. Και ένα άθλιο καταφύγιο (La Reglussa), όπου γνώρισα έναν Αραγωνέζο απόγονο μαχητή του POUM..Σε κάποια βράχια είδα συνθήματα αναρχικών γραμμένα στα Βάσκικα..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά, πηγέντε εσείς στα ορεινά καταφύγια, εγώ κι η Κολλητούλα θα πίνουμε μπύρες στη Νέα Σμύρνη και θα σχεδιάζουμε το εναρκτήριο χτύπημα του "τρίτου αντάρτικου"!
Θα επιτεθούμε σε κάποιο εκλογικό τμήμα στις δημοτικές εκλογές.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν λέμε γιατί μας παρακολουθούν οι πράκτορες του Βαν Φλιτ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάντως και στα βράχια του Γράμμου, αλλά και σε κορμούς δέντρων βρίσκουμε ακόμα ίχνη από μαχητές του δικού μας Δημοκρατικού Στρατού...