Δευτέρα, Μαΐου 10

Η "δική μου" ΚΝΕ...

Ήμουν 11 χρονών, "μαζεμένος" επαρχιώτης, όταν το 1979 πρωτοπάτησε το πόδι μου στην Αθήνα. Γράφτηκα στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Βύρωνα, πίσω απ' την Ανάληψη, το επονομαζόμενο "κόκκινο σχολειό".
Τότε, στις λαϊκές συνοικείες του Βύρωνα και της Καισαριανής, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σάρωναν ακόμη. Το κόμμα φάνταζε στα μάτια μας αγιοποιημένο, χάρη στους διωγμούς των μελών του απ' το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος.
Η ΚΝΕ τότε ήταν "παρθεναγωγείο"! "Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα"! Θυμάμαι γονείς να φέρνουν τα παιδάκια τους στην οργάνωση "για να μην πέσουν στα ναρκωτικά" ή "για να μη γίνουν χούλιγκαν".
Οι "αρχές" μας ήταν πολύ συντηρητικές. Αρνιόμασταν τον αμερικανικό τρόπο ζωής και τα αμερικανικά "πολιτιστικά προϊόντα". Δεν ξέραμε τι θα πει ντισκοτέκ και κόκα κόλα.
Ο Γρηγόρης ο Φαράκος είχε γράψει και το "Βιβλίο καλής συμπεριφοράς" που μας υποχρέωνε να γυρνάμε νωρίς σπίτι, να πλενόμαστε με δροσερό νερό και να κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοιχτά, γιατί είναι πιο υγιεινό...

Πνευματικός μας πατέρας ήταν κι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Αφού έγραψε τον ύμνο του Στάλιν, που είναι "το μεγάλο αγκωνάρι που ξαποστένουν οι λαοί", φρόντισε να τιμήσει και τα "παιδιά της ΚΝΕ που είπαν στη ζωή το μέγα ΝΑΙ"...
Στα σχολεία των αστικών περιοχών κυκλοφορούσαν συνέχεια ανέκδοτα για τους "ΚΝίτες τα πρόβατα" που αντί για "μπεεεεε" κάνουν "κνεεεεε", αλλά αυτό δεν μας χάλαγε. Μέχρι, βέβαια, που καταλάβαμε πόσο δύσκολο είχε γίνει να βρούμε γκόμενα εκτός ΚΝΕ! Αλλά και στην συντηρητική σεξουαλικά ΚΝΕ τα γκομενικά ήταν δύσκολα. Οι συντρόφισσες ήθελαν στεφάνι...
Κείνη την εποχή, μιλάμε ακόμη για το 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε να ... μεταρρυθμίσει τα πανεπιστήμια. Μια θύελλα καταλήψεων σάρωσε όλες τις σχολές. Αλλά η ΚΝΕ δεν γούσταρε, τότε, τέτοιες μορφές αγώνα.
Όπως και τον Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, κατήγγειλε τους καταληψίες ως "χαφιέδες της ασφάλειας" και "γνωστούς άγνωστους" (η ΚΝΕ πρωτοχρησιμοποίησε αυτόν τον όρο).
Ειδικά στο Χημείο, εγινε ο χαμός. Οι ΚΝίτες πέταξαν με τις κλοτσιές έξω τους καταληψίες αριστεριστές! Μέχρι κι ο Τζίμης Πανούσης αφιέρωσε ένα τραγουδάκι στο τότε πρωτοπαλίκαρο της ΚΝΕ στο Χημείο: "Βάρα μας Μαλάμη, χτύπα μας Μαλάμη, είμαστε όλοι μαζοχιστές"!
Από τότε οι σχέσεις ΚΝΕ-αντιεξουσιαστών έγιναν εχθρικές. Κι οι τελευταίοι κόλλησαν στους ΚΝίτες το παρατσούκλι "ΚΝΑΤ"...

Άλλος μεγάλος εχθρός του ΚΝίτη ήταν οι "αναθεωρητές" του ΚΚΕ εσωτερικού. Στην πορεία του Πολυτεχνείου το 1980, λίγο μετά τον βίαιο θάνατο του Κουμή και της Αγγελοπούλου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους "Ρηγάδες" και τους διέλυσαν. Αυτοί έτρεξαν να κρυφτούν στο μπλοκ της ΚΝΕ, αλλά οι "αλυσίδες" έσφιξαν και τα Ρηγόπουλα έμειναν αδέσποτα στο στόμα του λύκου. Τους σάπισε στο ξύλο η μπατσαρία...


19 σχόλια:

takis είπε...

Μετά απο αυτά που έχεις περάσει αγόρι μου καταλαβαίνω γιατί τρέχεις στο όρος το Αγιον κάθε τρείς και λίγο.

Δεν σε σώζει τίποτα όμως...

ισως εκείνη η Μαλαισιανή θα μπορούσε λίγο να βοηθήσει....

ΥΓ Ρε, μήπως σήμερα πήγες και έκανες παρέα με την Παπαρήγα στην παραλία?
εθεάθη λέει με τον Τσίπρα να παίζει με τα κουβαδάκια στην άμμο την ώρα της συνάντησης των άλλων...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, σήμερα το πρωί πήγα με το κουστουμάκι μου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για μια συναλλαγούλα. Είχε ουρά και βρήκα ευκαιρία να κάνω λίγο καμάκι σε μια Βουλγάρα σεκιουριτού. Μεσόκοπη αλλά καλοστεκούμενη...
Αλλά η δικιά σου είχε όρεξη για πολιτικολογία. Βλέπει τις μεγάλες διαδηλώσεις του ΚΚΕ και φοβάται μην ανέβουν στην εξουσία οι κομμουνιστές!
"Αν προσπαθήσουν να πάρουν την εξουσία", μου λέει, "να δώσετε όπλα σε μας απ' το ανατολικό μπλοκ που γνωρίσαμε τι θα πει κομμουνισμός"...

"Μην φοβάσαι κορίτσι μου", της λέω, "αν ξανακάνουν κίνημα, θα πετάξουμε τα κουστούμια, θα φορέσουμε τις φόρμες παραλλαγής και θα τους πάμε γαμιόντα μέχρι τα σύνορα"...

habilis είπε...

Η Σταματία Κανελλοπούλου ήταν μαζί με το Ιάκωβο Κουμή .

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τότε, η κυβέρνηση Ράλη είχε απαγορεύσει στην πορεία του Πολυτεχνείου να κατευθυνθεί στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Οι ακροαριστερές οργανώσεις δεν πειθάρχησαν, κι ενώ ο κύριος όγκος της πορείας σταμάτησε στο Σύνταγμα, αυτοί προσπάθησαν ν' ανέβουν την Βασ. Σοφίας.
Στο ύψος της Βουλής τους επιτέθηκαν τα ΜΑΤ.
Η εργάτρια Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη στο πεζοδρόμιο Πανεπιστημίου και μεταφέρθηκε ανέσθητη στο Ιπποκράτειο όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.
Ο Κουμής, Κύπριος φοιτητής της Νομικής, βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος με βαρειές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλοπ, μεταφέρθηκε στο Λαϊκό όπου και πέθανε...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι δικές μου νεώτερες εμπειρίες είναι διαφορετικές. Ωστόσο, απόηχους τέτοιων συμβουλών ακούγαμε και τη δεκαετία του '90. Κάτι κατά των ομοφυλόφιλων, κάτι για λεσβίες, κάτι για τους πουλημένους αριστεριστές, τους οπορτουνιστές του εδώ κι εκεί. Μέχρι κάποια στιγμή που μία ΚΟΒ αποφάσισε να κατεβάσει σε εκλογές έναν προ πολλών ετών καταψηφισμένο δήμαρχο -αν και πετυχημένο για 12 χρόνια- μόνο και μόνο για να πάρει εκλογές. Εκεί πλέον ο οπορτουνισμός βάρεσε τόσο κόκκινο ώστε το σιχτίρισμα ήταν μοναδικής έμπνευσης και διόλου θύμα λεξιπενίας (με τα κυβικά μέτρα έπεφτε το βρίσιμο).

Stelina είπε...

Ήρθα να σου πω ένα γεια Ασκαράκο μου!
Εμ...για το χάθηκα..
Έχεις κάποιο δίκιο..
Anyway, φιλάκια!!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, ο οπορτουνισμός του ΚΚΕ βάρεσε κόκκινο το 1989 που συνεργάστηκε επίσημα με τον Μητσοτάκη για να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ!
Η συμφωνία ηταν σαφής: η Δεξιά θα άλωνε το κράτος και η "Αριστερά" το ΠΑΣΟΚ!

Στελλίτσα, είσαι η πιο γλυκούλα μπλογκού!

Ανώνυμος είπε...

Ασκαρ

νεότητος και απαλλαγής εγκώμιον...

φιλάκια στα χειλάκια

ZouZouna είπε...

Oooooλα αυτά είναι "και διηγόντας τα να κλαίς" πλέον αγαπητέ μου.Τίποτα κόκκινο δεν ειναι ίδιο, δυστυχώς!!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

ναι, καλά κουλίτσα... εσύ σουστουκεύεις και μας στέλνεις και μεταχειρισμένα φιλάκια!

Ναι ρε Ζουζού, ακόμα και το χρώμα της περιόδου σα να θάμπωσε λιγάκι...

Βάσσια είπε...

Ειλικρινά, κι έχοντας γνωρίσει από κοντά τη ζώη ενός/μιας της ΚΝΕ, αποφάσισα (από τότε) ότι δεν μπορώ να προχωρήσω έτσι.

Άσχετα με την κομμουνιστική ιδεολογία ....

Από την άλλη οι παλιοί αγωνιστές αριστεροί, των εξοριών , του ξύλου, της Μακρονήσου και της Γυάρου.... είναι μια άλλη υπόθεση, άξια θαυμασμού και σεβασμού για μένα, μέχρι σήμερα.

Καλησπέρα
:-)

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Σύνθημα στον τοίχο: "Το αριστερό αφεντικό, πατίνι μ' έχει κάνει, κι ύστερα μου λέει ότι φταίν' οι αμερικάνοι"

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Γρηγόρης Φαράκος. Ούτε στο μνημόσυνό του δεν πάνε...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βάσσια, εγώ ξαναμπαίνω στην ΚΝΕ αλλά μόνο παρέα μαζί σου...

Ορεινέ, πώς το είχε γράψει ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης;

"Αγαπημένε Πολωνέ
έλα να γραφτείς στην ΚΝΕ
τη συνήδεισή σου άκου
και τα λόγια του Φαράκου.
Πες τους στο σπίτι να πηγαίνουν
νωρίς νωρίς και με τον ήλιο
κι από τώρα να μαθαίνουν
όχι στο ουίσκι αλλά στο τίλιο"!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

...ψηφίστε Φαράκο, ψηφίστε Λουλέ,
εμπρός Επαναστάτες, εμπρός Κομμουνισταί..

Βάσσια είπε...

Aσκαρ, εγώ δεν ξαναμπαίνω στην ΚΝΕ, ούτε μαζί σου.... με συγχωρείς;

:-)

takis είπε...

Πω πω, όλοι οι κνίτες και κνίτισες εδω έχετε μαζευτεί....

Ευτυχώς, εμένα ο θεός με προστάτευσε και πήγα στον Ρήγα.

Αλητισσα είπε...

Καλησπέρα καλησπέρα..
Κοροιδευετε αλλά έτσι που το παει στο ΠΑΣΟΚ βλέπω το ΚΚΕ να πιανει κανένα 15% στις επόμενες εκλογές,το θέμα είναι αν θα έχει βέβαια και τη δυνατότητα να διαχειριστεί τόση εξουσία..
Φιλιά αλήτικα..
ΥΓ. Εγώ πάντως είμαι έτοιμη να ταχθώ με τους αντιεξουσιαστές!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης το ΚΚΕ...

Βασσούλα, κι εγώ θα προτιμούσα να πηγαίναμε παρεούλα στην κόλαση παρά στην ΚΝΕ!

Τάκη, για σένα τα έχουμε ξαναπεί. Ανήκες στη γενιά των αστών που ντρεπόντουσαν να πουν πως είναι Δεξιοί, αλλά η ταξική τους συνείδηση δεν τους επέτρεπε να ενταχθούν στο ΚΚΕ.
Άσε που αν έλεγες πως είσαι Δεξιός, οι γκομενίτσες δεν θα σε συνόδευαν ούτε μέχρι το παγκάκι του Πεδίου του Άρεος!
Το παίζατε, λοιπόν, "Ρηγάδες", αλλά μόλις περάσατε τα πρώτα άντα, επιστρέψατε στις ιδεολογικές σας ρίζες...

Αλητούλα, θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά την άποψή μου:
αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ είναι πιο σοσιαλιστικό από ποτέ!
Για τον απλούστατο λόγο πως για να εφαρμόσεις οποιαδήποτε σοσιαλιστική πολιτική πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει: α) κράτος και β) κοινωνία.
Αυτά τα δύο προσπαθεί τώρα να περισώσει η κυβέρνησή μας, γι' αυτό και οφείλουμε όλοι οι αριστεροί (κι εσύ η αντιεξουσιάστρια) να την στηρίξουμε...