Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16

Ο "ματωμένος Δεκέμβρης" - Αθήνα 1944 (Β΄)


Το ΕΑΜ συμμετείχε στην κυβέρνηση "Εθνικής Ενότητας" του Γεωργίου Παπανδρέου με έξι υπουργούς.
Η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του νέου ελληνικού στρατού με ταυτόχρονο αφοπλισμό όλων των ένοπλων ομάδων και πολιτοφυλακών.
Στις 27 Νοεμβρίου συμφωνήθηκε η συγχώνευση όλων των στρατιωτικών σωμάτων, με τον ΕΛΑΣ να συμμετέχει κατά 50% στη στελέχωση του νέου σώματος.
Την επόμενη όμως μέρα ο Παπανδρέου υπαναχώρησε κάτω απ' τις πιέσεις των Εγγλέζων και των αντικομμουνιστών. Το ΕΑΜ αντιδρά, οι 6 υπουργοί του παραιτούνται και κηρύσσεται παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και γενική απεργία για τη Δευτέρα.
Η ηγεσία του ΚΚΕ, μετά από αρκετούς δισταγμούς, αποφάσισε την ένοπλη σύγκρουση. Το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου οι διαδηλωτές και οι απεργοί θα εξωθούσαν την κυβέρνηση στα άκρα για να έχουν το άλλοθι να καταλάβουν την εξουσία με τα όπλα.
Ήδη, στις 1 Δεκεμβρίου, ο ΕΛΑΣ Αθήνας είχε καταρτίσει απόρρητο σχέδιο δράσης που προέβλεπε την κατάληψη των αστυνομικών τμημάτων στις συνοικίες καθώς και πολλών στρατηγικών σημείων της πόλης, όπως Τουρκοβούνια, Φιλοπάππου, Πεδίον Άρεως κλπ.
Οι σοσιαλδημοκρατικές συνιστώσες του ΕΑΜ, το "Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος" του Αλέξανδρου Σβώλου και η "Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας" του Ηλία Τσιριμώκου, επιθυμούσαν ειρηνικό διακανονισμό, αλλά η επιρροή τους ήταν μικρή...
Στο συλλαλητήριο της 3ης Δεκέμβρη προπορευόταν η "5η Αχτίδα" του ΚΚΕ που αποτελούνταν απ' τις συνοικιακές οργανώσεις Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας. Οι διαδηλωτές δεν οπλοφορούσαν, εκτός απ' τα περίστροφα των αντρών της περιφρούρησης. Κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα "Λαοκρατία και όχι βασιλεία" και φώναζαν "Παπαντρέου παπατζή, εμπατίρισες κι εσύ"!
Στη γωνία Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας, απέναντι απ' τη Μεγάλη Βρετανία, μπροστά απ' το κτίριο που στεγαζόταν τότε το υφυπουργείο Ασφαλείας, αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν την πορεία. Ο επικεφαλής τους Άγγελος Έβερτ, πατέρας του πρώην αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, φώναξε "αλτ, γιατί πυροβολώ"! Η κεφαλή της πορείας και οι ΕΛΑΣίτες που ακολουθούσαν συνέχισαν απτόητοι. Τότε ο Έβερτ φώναξε τρεις φορές "Πυρ!". Με την τρίτη ακούστηκαν πυκνοί πυροβολισμοί. Οι διαδηλωτές έπεσαν κάτω να σωθούν. Περίπου 20 απ' αυτούς σκοτώθηκαν, και αρκετοί τραυματίστηκαν.
Ο κύβος ερρίφθη. Τον λόγο είχαν πλέον τα όπλα...
Το ΕΑΜ είχε την ψευδαίσθηση πως στην αναμέτρηση δεν θα εμπλέκονταν οι Άγγλοι. Ή, αν το έκαναν, θα προκαλούσαν την επέμβαση των Σοβιετικών.
Η επιλογή της ένοπλης αναμέτρησης ήταν τραγικό λάθος της ηγεσίας της Αριστεράς. Οι ένοπλες δυνάμεις της μπορούσαν να καταλάβουν τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα. Μπορούσαν ακόμη να εξολοθρέψουν τους "Χίτες" του Θησείου. Αλλά αδυνατούσαν να επιβληθούν στις οργανωμένες δυνάμεις της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας (όπως αποδείχθηκε με το Σύνταγμα Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη).
Πολύ περισσότερο δεν μπορούσαν ν' αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της "Ορεινής Ταξιαρχίας" και του "Ιερού Λόχου" που είχαν διαπρέψει στα πεδία των μαχών κατά του Άξονα. Αδυνατούσαν, επίσης, να αντιπαρατεθούν στους άντρες της νεοσυσταθείσας Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Φυσικά, δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση για εξουδετέρωση των εμπειροπόλεμων Άγγλων αλεξιπτωτιστών, που διέθεταν θωρακισμένα άρματα και τρεις μοίρες μαχητικών αεροπλάνων...
Ας ακούσουμε τώρα τον ύμνο του Δημητρώφ...

7 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Περνούσα σήμερα απ' τον Εθνικό Κήπο.
Στα "Δεκεμβριανά" όλος ο Κήπος είχε σκαφτεί απ' τη χωροφυλακή και είχαν γίνει αμυντικά χαρακώατα...
Όσοι σκοτώνονταν θάβονταν επί τόπου!
Πόσοι απ' όσους κάνουν τη βόλτα τους ξέρουν, άραγε, τι μάχες δόθηκαν στο Ζάπειο, στην Αμαλίας, στην Πλάκα, στην Ακρόπολη, στο θησείο, στα Εξάρχεια, στο νοσοκομείο Σωτηρία, στο Πολυτεχνείο, στη Βάθης...
Για να μην πούμε για την Καισαριανή, τον Πειραία κλπ κλπ

takis είπε...

Mια μέρα πέρναγα απο το Θησείο και σαν μου φάνηκε οτι είδα τον Περικλή με την Ασπασία...
Σαν να πήρε το αυτί μου να μιλάγανε για το πως να φορολογήσουνε τους Αθηναίους για να βγάλουνε τα έξοδα για τον Παρθενώνα...

Τώρα μπορεί να κάνω και λάθος και να μιλάγανε για τις γιορτές που έρχονται...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μάλλον για τα Παναθήναια μιλούσαν!
Γιατί ο Παρθενώνας έγινε απ' το ταμείο της "Αθηναϊκής Συμμαχία" που ήταν στη Δήλο και ο Περικλής το έφερε στην Αθήνα για να μπορεί να το ρημάξει ευκολότερα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η όλη φάση στηρίστηκε σε υποθέσεις και μη κατανόηση των στρατηγικών σχεδιασμών ΕΣΣΔ και Βρετανίας-ΗΠΑ. Η δε πορέια ήταν μία ορθή κίνηση, αλλά το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ ήταν έτοιμοι από καιρό για να προχωρήσουν σε καταλήψεις κι επανάσταση.

BUTTERFLY είπε...

Οχι φυσικα δεν το ξερει κανενας! Αφου δεν μας το μαθαινει κανενας απο τη μια και δεν ενδιαφερεται κανεις να το ψαξει να μαθει απο την αλλη!
Σε ευχαριστω για τη συνεχεια του αφιερωματος!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Η στάση του ΚΚΕ ήταν στα όρια της προδοσίας. Δεν είχε εξουσιοδότηση από τη μεγάλη πλειοψηφία του ΕΑΜικού κινήματος για κάτι τέτοιο. Είτε από αφέλεια είτε εκουσίως εξώθησε τα πράγματα στα άκρα. Δεν ήθελε συμμετοχή στα πράγματα, αλλά ρήξη. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά..

Υ.Γ. Εστιάζω την κριτική μου στο ΚΚΕ, γιατί για τη Δεξιά τι να πεις; Είναι γνωστά..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, θα συμφωνούσα για την αναγκαιότητα της διαδήλωσης αν είχε αποκλειστικό αίτημα την τιμωρία των δοσιλόγων και την άμεση διεξαγωγή τίμιων εκλογών.
Όμως, το ΚΚΕ ήθελε να χυθεί αίμα για να έχει ένα καλό άλοθι προκειμένου να επιτεθεί ενόπλως εμφανιζόμενο ως "αμυνόμενο"!
Αυτό αποδεικνύεται από δύο γεγονότα:
α) είχε ήδη από 1 Δεκεμβρίου καταρτήσει σχέδιο ένοπλης κατάληψης των αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας
β) οι διαδηλωτές της 3ης Δεκεμβρίου, αν οι χωροφυλάκοι την κρίσιμη στιγμή δεν πυροβολούσαν, θα επιχειρούσαν αόπλως, αλλά δια της αριθμητικής τους υπεροχής,να τους αφοπλίσουν, να καταλάβουν την Ασφάλεια Αθηνών και τα κυβερνητικά κτίρια του κέντρου.
Το σχέδιο αυτό ήταν "τρελό"! Η αστυνομία και χωροφυλακή ποτέ δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Τη στιγμή μάλιστα που τότε, χωροφύλακας στα χέρια του ΕΛΑΣ σήμαινε "σε κόβουμε κομμάτια και σε ρίχνουμε να σε φάνε τα σκυλιά"!
Γι' αυτό λέω πως το ΚΚΕ θυσίασε τους 20 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Σύνταγμα για να έχει άλοθι του κινήματος.
Όλοι ήξεραν πως η αστυνομία θα άνοιγε πυρ...

Χριστίνα, περνάω καμιά φορά από την οδό Αχιλλέως και τη γέφυρα στο Μεταξουργείο κι ανατριχιάζω. Εκεί ήταν η τελευταία ισχυρή αμυντική γραμμή του ΕΛΑΣ Αθηνών. Είχαν δυναμιτίσει όλα τα γύρω κτίρια για να δημιουργήσουν οδοφράγματα. Οι Άγγλοι όργωναν τον Κολωνό και τα Σεπόλια με τους όλμους απ' την Ακρόπολη, από πάνω πετούσαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα και στην Ομόνοια ήταν έτοιμα τα τεθωρακισμένα για την τελική επίθεση...

Ορεινέ, η απόφαση για τα "Δεκεμβριανά" ήταν αποκλειστικά του ΚΚΕ. Και το σχέδιο της "ένοπλης δράσης" το ανέλαβαν άτομα όχι μόνο ακατάλληλα για μάχες αλλά και στυγνοί εγκληματίες. Με τσεκούρια κομμάτιαζαν τους χωροφύλακες που συνελάμβαναν.
Μου έλεγε τις προάλλες ένας ηλικωμένος που έζησε το κίνημα στον Κολώνο: ο πατέρας του, φίλος του ΕΑΜ αλλά δεν ανήκε στο ΚΚΕ, μόλις είδε τα αγγλικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις θέσεις των ανταρτών φώναξε αγανακτισμένος: "μα καλά, ποιοι τρελοί μάς βάζουν να πολεμήσουμε με τους Άγγλους;". Αυτό ήταν. Την επόμενη μέρα τον συνέλαβε η πολιτοφυλακή, τον κατηγόρησαν για "χωροφύλακα", τον κατέβασαν σε ένα υπόγειο "να φας ξύλο αντάρτικο να θυμηθείς πότε ήσουν χωροφύλακας" και τον εκτέλεσαν...

Δυστυχώς, το ΚΚΕ συνεχίζει και σήμερα την ίδια πολιτική. Με τη μόνο διαφορά πως πλέον το "παιχνίδι" δεν παίζεται με όπλα.
Το πρωί είχε συγκέντρωση το ΠΑΜΕ. Στην Κάνιγγος, έξω από το συνδικάτο οικοδόμων, είχαν προσυγκέντρωση. Κρατούσαν σημαίες με κάτι κοντάρια πιο χοντρά απ' το μπούτι μου!
Κι από πάνω έχεις και την Αλέκα να λέει "πόλεμο στον πόλεμο"!
Δεν της είπε κανείς πως Δεκέμβρη μήνα το ΚΚΕ απαγορεύεται να μιλάει για "πολέμους";