Σάββατο, Οκτωβρίου 17

Κάτω στον Πειραιά στις προβλήτες...

Η προσωπική μου άποψη: οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας και οι βασικές υποδομές της χώρας μας πρέπει να βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και να υπηρετούν αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον.
Κι έρχομαι αμέσως στο "ψητό": το λιμάνι του Πειραιά, εδώ και πολλά χρόνια, δεν βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο! Δεν το διοικεί ούτε η κυβέρνηση ούτε το Δ.Σ. του ΟΛΠ!
Υπάρχει μια ολιγάριθμη ομάδα συνδικαλιστών που "λύνει και δένει". Τίποτα "δεν κουνιέται" αν αυτοί δεν δώσουν το "πράσινο φως"! Με τις πιέσεις τους πέτυχαν προνόμια που θα ζήλευαν ακόμα και τα γκόλντεν
μπόυς. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός λιμενεργάτη ανέρχονται στα 50.000 ευρώ, που διπλασιάζονται με τις υπερωρίες...
Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε στο παιχνίδι έναν καινούργιο "παίχτη": τους Κινέζους της Cosco. Από τότε άρχισε έναν ανελέητος πόλεμος για το ποιος θα είναι το "αφεντικό" στο λιμάνι. Οι συνδικαλιστές και η συντεχνία τους με τα απαράδεκτα προνόμια ή οι
Κινέζοι αποικιοκράτες
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες Τις μαθαίνετε, άλλωστε, απ' τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Το ρεζουμέ είναι ένα: το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να περάσει πάλι στον έλεγχο του Δημοσίου και να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Τα αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό των προβλητών χρήματα μπορούν να βρεθούν μέσω μετοχοποιήσεων.

Πρέπει να πεταχτούν στη θάλασσα τόσο οι Κινέζοι αποικιοκράτες όσο και ο "στρατός κατοχής" των προνομιούχων συντεχνιών!

14 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ δε θα στραφώ κατά των συνδικαλιστών. Κι ούτε πιστεύω ότι έχουν απαράδεκτα προνόμια. Θεωρώ ότι οι κινητοποιήσεις τους δείχνουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε έναν κλάδο, άσχετο αν τα αιτήματα συνήθως δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, μην είσαι αιθεροβάμων! Καλοί οι συναισθηματισμοί αλλά καλύτερη η αλήθεια. Η συντεχνία των λιμενεργατών σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του μεσοπολέμου που ξεφόρτωναν για μια μπουκιά ψωμί τα καράβια στην πλάτη τους.
Σήμερα όλα γίνονται με κλαρκ, αλλά τα "χοντρά επιδόματα" δίνουν και παίρνουν! Άσε και για τις δήθεν "υπερωρίες"!
Η συγκεκριμένη συντεχνία είναι κράτος εν κράτει στον Πειραιά. Δεν έχει καμία σχέση με την εργατική τάξη και τα πραγματικά της προβλήματα.
Το μόνο προβλημά τους είναι πως δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που θα τους "πάψουν" από "αφεντικά του λιμανιού"!
Αυτού του είδους τις συντεχνίες τις θεωρώ εξίσου επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον με τους αποικιοκράτες και τους αετονύχηδες ιδιώτες που τρέχουν καθέ φορά που κυβερνά η Δεξιά να χώσουν τα νύχια τους στα φιλέτα του δημοσίου...

------ είπε...

Βρε Ασκαρουλη δηλαδή ή οι συνδικαλιστες ή οι Κινέζοι;;;Δε γινεται μια μεση λύση;;;
Αφου να παρουν τη συμβαση δε γινεται γιατι να μη βρεθει μια λύση που να τους ικανοποιεί όλους;;Αυτο δεν προσπαθει η Λούκα;Κανω λαθος;;;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νανούλα, το πνεύμα της ανάρτησής μου ήταν πως τόσο οι Κινέζοι όσο και οι "συνδικαλιστάδες" είναι εξίσου επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον! Οι μεν αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των αποικιοκρατικών τους συμφερόντων, οι δε των συντεχνιακών τους!

Η νέα κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένων. Η σύμβαση είχε υπογραφεί και επικυρωθεί με νόμο της ελληνικής Βουλής. Δεν υπήρχε τρόπος να ανατραπεί παρά μόνο "επαναστατικά"! Τέτοιες, όμως, καταστροφικές ταρζανιές δεν κάνει η νέα κυβέρνηση.
Η Λουκά ενήργησε υποδειγματικά, κι ας μην βρήκε όση υποστήριξη θα έπρεπε απ' τους υπόλοιπους υπουργούς!
Απέδειξε πως με τον διάλογο και την καλή θέληση μπορούν να βρεθούν συμβιβαστικές και κοινά αποδεκτές λύσεις. Δεν κατέφυγε σε λαϊκισμούς, π.χ. να δώσει στη δημοσιότητα τις αποδοχές των λιμενεργατών που θα μας σηκωνόταν η πέτσα!
Μπράβο στη Λούκα, λοιπόν, ξεκίνησε τη θητεία της με μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Κι ας υπήρχαν κάποιοι μέσα απ' το ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να της κόψουν τα φτερά με το καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

πω πω, γιατί δεν τα έλεγες αυτά πριν ένα μήνα;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τσουκνιδάκο, μήπως έξυσα "ευαίσθητες πληγές" της ψευτοαριστεράς;
Μια γνήσια Αριστερά ποτέ δεν θα γινόταν υπερασπιστής συντεχνιακών προνομίων που κατακτήθηκαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου (βλέπε προνομιούχους πρώην υπαλλήλους της Ολυμπιακής, λιμενεργάτες κλπ).
Άλλο πράγμα η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα κάποιων στρατηγικών τομέων της οικονομίας και των υποδομών της χώρας, κι άλλο η προάσπιση συντεχνιακών προνομίων!
Δυστυχώς, στο θολωμένο μυαλό της ελληνικής ναυαγισμένης "Αριστεράς", αυτά τα δύο ταυτίζονται!

Αλλά να σου απαντήσω και στο ερώτημά σου: αν τα έλεγα πριν από ένα μήνα δεν θα εκλεγόμουν βουλευτής Πειραιά! χαχα

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Η Λούκα είναι κεντρικός εκφραστής της γνήσιας προοδευτικής πολιτικής. Γι' αυτό και πολεμήθηκε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά από τα μεγάλα συμφέροντα. Παρ' όλ' αυτά δε μασάει. Ήδη κατάφερε ν αβγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Ως προς τους λιμενεργάτες, συμφωνώ, με την προυπόθεση ότι όντως είναι έτσι τα πράγματα. Η νέα Διοίκηση του ΟΛΠ, οφείλει να δώσει στοιχεία και λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Είναι προκλητικοί οι μισθοί των 100,000 το χρόνο. Είναι απαράδεκτο!! Είμαι Διευθυντικό στέλεχος με μεταπτυχιακό τίτλο και 6 υφισταμένους με μεταπτυχικά και διδακτορικά και παίρνω λιγότερα! Ντροπή και αίσχος!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ, η Κατσέλη, προς έπαινόν της, δεν προέβη σε χτυπήματα κάτω απ' τη μέση στους συνδικαλιστές και γι'αυτό δεν έδωσε στοιχεία για τις αμοιβές των λιμενεργατών.
Αυτό το είχε κάνει ο Κεφαλογιάννης παλιότερα. Βέβαια, για εντυπωσισμό, προέβαλε τις αμοιβές των πιο υψηλόβαθμων που ανέρχονταν τότε, μαζί με τις υπερωρίες, στα 120.000 ευρώ.
Οι συνδικαλιστές απάντησαν πως οι μέσες ετήσιες αποδοχές τους ήταν, τότε, στα 42.000 ευρώ. Αποσιώπησαν όμως κι αυτοί πως χάρη στο ειδικό καθεστώς υπερωριών, οι τελικές αποδοχές τους διπλασιάζονται!
Αυτή είναι η αλήθεια...

takis είπε...

Επέστρεψα.
ΔΕΝ θα διαφωνήσω.

Απλά θα επισημάνω οτι η κατάσταση στον ΟΛΠ όπως την περιγράφεις ("περίεργος" συνδικαλισμός!..) πάει αρκετά χρόνια πίσω.
Γαλουχήθηκε και γιγαντώθηκε επι εποχής ΠΑΣΟΚ..

Αλλά αυτά είναι περασμένα και το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.
Δύσκολο το έργο της Κατσέλη.

Εχω όμως δώσει 200 μέρες ανοχή !
μαζί στα δύσκολα! (στα εύκολα σας αφήνω και μόνους!..)
Η μέση λύση που προτείνει και η Νανα είναι η πιό ρεαλιστική , θα βρεθεί όμως?

ΥΓ Σημειώνεται οτι στο συνδικάτο στο λιμάνι τον πρώτο λόγο έχουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (ακολουθούν συμφωνώντας και οι άλλοι βέβαια)

ΥΓ2 Η Κατσέλη πως σου φαίνεται? ζουμερή και φλογερή τη φαντάζομαι ....
ή είμαι λες πολύ Kinky?

KitsosMitsos είπε...

Σε συνδυασμό με την προηγούμενη ανάρτηση περί ΚΚΕ συνόψισες άριστα το τι διαδραματίζεται αυτή την περίοδο.
Εξαιρετικά εύστοχο.

BUTTERFLY είπε...

Συμφωνω απολυτα! Λενε πως αν σπασουμε τη συμφωνια με τους Κινεζους, θα πληγει ανεπανορθωτα το κυρος μας...Χεστηκα! ΧΕΣΤΗΚΑ! Ποιο κυρος; Το ανυπαρκτο; Που εχουμε γινει περιγελος της Ευρωπης; Ας θιγει το κυρος μας τωρα και ας μας μεινει το λιμανι, που ξαφνικα μας επιασε ο πονος! Και ο χρονος θα δειξει, αν εχουμε τα κοτσια να ξαναβρουμε το κυρος μας!!!!
Καλημερα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, η Λούκα φαίνεται πως ακολουθεί την αριστοτέλεια "αρχή της μεσότητας" που αναζητά η Νανά κι εσύ (ως κεντρώος που είσαι!)
Το ΠΑΣΟΚ πράγματι ευνόησε τη γιγάντωση του στρεβλού συνδικαλισμού στο λιμάνι. Το κακό, βέβαια, είχε αρχίσει από παλιότερα. Ένας θείος μου, μού έλεγε πως τα πρώτα προνόμια δόθηκαν επί Χούντας που διόρισε στον ΟΛΠ εκατοντάδες Μανιάτες!
Η Κατσέλη πιστεύω πως είναι τούρμπο στο κρεβάτι! Γι' αυτό και τη βλέπεις τόσο χαλαρή παρά τον εσωκομματικό και "διαπλεκόμμενο" πόλεμο που δέχεται!

Κιστοσμήτσο, το ΚΚΕ και κάποιες προνομιούχες συντεχνίες δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Κι όπως θα θυμάσαι κι απ' τον στρατό, η τακτική αυτή λέγεται και "πέφτω μόνος μου στη θάλασσα, πριν προλάβει να με ρίξει ο εχθρός"...

Χριστίνα, καταλαβαίνω την αγνάκτησή σου, κι εγώ κάτι ανάλογο νιώθω, αλλά μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίζει πολλούς παράγοντες και να μην ενεργεί μόνο με βάση το θυμικό!
Στην περίπτωση του λιμανιού, η σύμβαση δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς "βαρειές απώλειες" για την Ελλάδα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κύρος μας στο εξωτερικό, ούτε στις ποινικές ρήτρες που καταπίπτουν από 1 Νοεμβρίου...
Υπάρχουν, όμως, μεγάλα περιθώρια να βελτιωθούν οι όροι της συμβάσεως.
Οι Κινέζοι θέλουν οπωσδήποτε το λιμάνι! Και ξέρετε γιατί; Ρωτήστε και κανέναν που είναι μέσα στα κόλπα...
Οι Κινέζοι θέλουν να μετατρέψουν τον Πειραιά και το Πέραμα σε κέντρο εισαγωγής των προϊόντων τους και προώθησής τους την Ε.Ε. ως "ευρωπαϊκών"!
Προσπάθησαν να το κάνουν στην Ιταλία και απέτυχαν. Εδώ ελπίζουν να το πετύχουν.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έχεις δίκαιο μιας και τα συνδικάτα στην Ελλάδα είναι πολλές φορές κράτος εν κράτη :(

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γιάννη, αυτό ισχύει μόνο στο Δημόσιο Τομέα! Εκεί, ορισμένες συντεχνίες "βρίσκουν και κάνουν", κι αποκτούν προνόμια εις βάρος του ελληνικού λαού!
Στον ιδιωτικό τομέα ποιος τολμάει σήμερα να συνδικαλιστεί;
Κι αντί η "αριστερά" να στηρίξει τους (ουσιαστικά) ανυπεράσπιστους πολιτικά ιδιωτικούς υπαλλήλους, κόβεται να προστατεύσει τα προνόμια των ρετιρέ...