Σάββατο, Οκτωβρίου 10

Το "φάουλ" της Άννας!

Ο θεσμός της "ενισχυτικής διδασκαλίας" ήταν ένα απ' τα κοινωνικά δικαιότερα μέτρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενη κυβερνητική του θητεία.
Βέβαια, στην πορεία εφαρμογής του ο θεσμός ξεστράτισε. Ελάχιστα ανακούφισε οικονομικά τις φτωχές οικογένειες που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα πανάκριβα ιδιωτικά φροντιστήρια. Και σταδιακά μετατράπηκε σ' ένα "παραμάγαζο" του Υπουργείου Παιδείας όπου κυριαρχούσε το μικρορουσφέτι και η διαφθορά.
Απορροφούσε με αδιαφανείς διαδικασίες κακοπληρωμένους αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές, κι επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η νέα Υπουργός Παιδείας αρχικά προσανατολίστηκε στην "προσωρινή αναστολή" του θεσμού, λόγω "έλλειψης των αναγκαίων οικονομικών πόρων". Λίγο αργότερα, έσπευσε να ανακαλέσει την απόφασή της, κυρίως κάτω απ' την πίεση συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.
Η γνώμη μας για το θέμα που προέκυψε είναι:
1) Η αρχική απόφαση της Υπουργού ήταν, κατ' αρχήν, άστοχη πολιτικά. Αποτελεί κραυγαλέα παραφωνία στην προσπάθεια του νέου πρωθυπουργού να οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τα οικονομικά ασθενέστερα λαϊκά στρώματα.
Ο Γιώργος ήταν σαφής στο Υπουργικό Συμβούλιο: "δεν προτίθεμαι να εφαρμόσω αντιλαϊκές πολιτικές, αντίθετα, στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε με μέτρα τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες"!

2) Η έλλειψη οικονομικών πόρων είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως "αρπάζουμε ψαλίδι, κι όποιον πάρει ο χάρος"! Σίγουρα πρέπει να γίνει περικοπή της σπατάλης.
Σωστά η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει όλες εκείνες τις "Επιτροπές" που δεν έχουν αντικείμενο και δεν παράγουν έργο, αλλά υπάρχουν μόνο χάριν του κρατικοδίαιτου κομματισμού.
Σωστά αποφάσισε να ακυρώσει τις προεκλογικές "επιχορηγήσεις" σε συλλόγους, σωματεία και ναούς.
Σωστά καταργεί την αμαρτωλή "Αγροφυλακή" που συστήθηκε αποκλειστικά για να βολευτούν οι "γαλάζιες λεγεώνες"!
Σωστά κατάργησε τα χρηματοβόρα Υπουργεία Αιγαίου και Βορείου Ελλάδος που λειτουργούσαν αποκλειστικά ως ρουσφετολογικοί μηχανισμοί των εκάστοτε υπουργών τους.
Οι κοινωνικές, όμως, δαπάνες είναι οι τελευταίες που επιτρέπεται να περικοπούν.

3) Η λογική "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι" δεν μπορεί να αποτελέσει επίσημη πολιτική του Υπουργείου. Αν ο θεσμός της "ενισχυτικής διδασκαλίας" κατάντησε "παιδική χαρά" και τρόπος να "δώσουμε ένα χαρτζηλικάκι" σε κάποιους καθηγητές, δεν σημαίνει πως πρέπει και να καταργηθεί. Σκοπός των κυβερνώντων είναι να διορθώνουν και να οικοδομούν. Όχι να διαλύουν.
4) Η πρότασή μας: η Υπουργός, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ, να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης του θεσμού. Με στόχους συγκεκριμένους και μετρήσιμους, και χρονικό ορίζοντα το τέλος του σχολικού έτους.
Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, και οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε να καταργηθεί ο θεσμός, και το αντίστοιχο κονδύλι να δοθεί στις άπορες οικογένειες ως "επίδομα φροντιστηρίου" ώστε να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Αυτά δεν φταίνε τίποτα να πληρώσουν την ανεπάρκεια ή αδιαφορία του κράτους και των καθηγητών του δημόσιου τομέα...

12 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στο επόμενο ποστ, η μεγάλη αποκάλυψη: ποιος είναι ο μεγάλος "πολιτικός έρωτας" του Άσκαρ;

marilia είπε...

ΠΑΛΙ πολιτικολογείς;;;;;

Εεεε, είσαι ανυπόφορος πια!

Ανώνυμος είπε...

μπράβο σου!

marianaonice είπε...

Mε βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη!
Πάλι καλά που ανακάλεσε η Διαμαντοπούλου.
Καλό Σ/Κ!

takis είπε...

Mαζί σου.

Αν και θεωρώ οτι αυτά είναι πταίσματα..
(είδες ανοχή που έχω)
το βαρύ φορτίο έχει πέσει στο Οικονομίας...
θα μπεί χέρι επιτέλους στους παρανομούντες και φοροδιαφεύγοντες?

Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα..τότε δεν θα μας νοιάζουν τα 50 εκ για τις ενισχυτικές..

και λίγο σεξ,
η Αννα πως σου φαίνεται?
δεν έχει κάτι σαν επιμελώς κρυμμένο σεξουαλικό πάθος (δεν λέω διαστροφή) επάνω της?...
θα με απαγοήτευε αν πέφτω έξω..

άλλοι λένε τα τελείως αντίθετα..μιλάνε για παγοκολώνα..
ας είναι, προσωπικά δεδομένα είναι αυτά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σωστές θέσεις. Κι εμένα με πόνεσε η θέση και με χαρά αποδέχτηκα την ανάκλησή της. Ωστόσο, πόνεσα πολύ κι όταν έμαθα για τα 2 δις που άφησε ο Στηλιανίδης φέσι (όχι ο Άρης) στο ΥΠΕΠΘ. Ο θεσμός για να λειτουργήσει πρέπει να ξεφύγει από τη γραφειοκρατία του δημόσιου σχολείου:
1) να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με 2 άτομα
2) ο εκπαιδευτικός να μην έχει μόνο 2 ώρες (για να πέφτει η ανεργία κλπ)
3)να είναι όλοι τους από τις λίστες αναπληρωτών που είναι αξιοκρατικές

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μαριλίτσα, μη χάσουμε και τελείως την μπάλα! Άλλο "πολιτικολογία" κι άλλο "πολιτική"! Πώς λέμε άλλο "μυθολογία" κι άλλο "ζωή"...

Τσουκνίδα, μέχρι να πάρει τα πάνω της η ΝουΔούλα, αναλαμβάνω εγώ το ρόλο της αντιπολίτευσης! χαχα

Μαριάννα, η Άννα δεν είναι κανένα άπειρο στέλεχος. Τέτοια λάθη δεν δικαιολογούνται απ' αυτή...

Τάκη, και στην οικονομία θα τα καταφέρει η νέα κβέρνηση. Όπως τα κατάφερε και το 1993!
Όσο για τα σεξουαλικά της Άννας έχω την εντύπβση πως είναι όντως "ψυχρή" με τα τετριμμένα και τα "ιεραποστολικά"! Όμως σίγουρα μεταμορφώνεται με τα "εξτρίμ γκέιμς"! Γιού νόου... ποδολατρεία, υγρολατρεία, ομαδικά κλπ

Δείμε, η δημιουργία και λειτουργία "θεσμών" που δεν ανταποκρίνονται και δεν ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας είναι "συνταγή καταστροφής"! Η κοινωνία μας δεν μπορεί να ζήσει ως κρατικοδίαιτη...
Όσο για τον Στηλιανίδη, απέδειξε προεκλογικά πόσο παλαιοκομματικός-παλαιοδεξιός είναι! Προκειμένου να πάρει πολλούς ψήφους και να χωθεί στο παιχνίδι της διαδοχής "μοίρασε" του κόσμου τα λεφτά (μας)! Εκατομμύρια έδωσε στον "Πανθρακικό" κι άλλα σε συλλόγους όπως "προστασίας απ' την ακρίδα και τη μουχρίτσα"...

KitsosMitsos είπε...

Ας περιμένουμε. Μπορεί όντως να είναι προσωρινό το μέτρο. Γιατί οι αιτιάσεις πίσω από αυτό είναι πραγματικές.
Για να δούμε...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κιτσομήτσο, η απόφαση ήδη ανακλήθηκε! Το θέμα πλέον είναι να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα στο μέλλον...
Την καλημέρα μου

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Θα πω την κακία μου. Ο εκσυγχρονισμός έχει ακόμα απόνερα. Ευτυχώς, ρέει καθάριο νερό και τα καθαρίζει όλα.

BUTTERFLY είπε...

Ασκαρουλη η προταση σου ειναι εξαιρετικη! Προσυπογραφω!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ, δεν είναι "κακία", είναι αλήθεια...

Χριστινούλα, καλή σου εβδομάδα.