Σάββατο, Απριλίου 4

Απ' το ημερολόγιο ενός καταδρομέα Ζ' ("ελληνικόν ουδέν τιμιώτερον")

Όταν ο Καβάφης έγραφε το "ελληνικόν ουδέν τιμιώτερον" αναφερόταν σ' έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, κατ' εξοχήν οικουμενικό, με μια τεράστια ιστορική παράδοση, σχεδόν χιλιετή!
Αυτό που εννοούσε ο ποιητής δεν θα χωρέσει ποτέ στο μυαλό των εθνικοφρόνων "ελληναράδων" που δε μπορούν να καταλάβουν πως Ελλάδα, ελληνισμός, αγάπη για την πατρίδα δεν σημαίνει ρηχότητα, στενοκαρδία, φόβος ή μίσος για τις πατρίδες και τις ταυτότητες των άλλων.
Ελληνισμός είναι ο πολιτισμός της ώσμωσης, δηλώνει την ευρυχωρία της συνύπαρξης, σημαίνει ελευθερία να ζει ο ένας δίπλα στον άλλο, ταυτίζεται με την αλληλοκατανόηση και την αλληλοαποδοχή, χωρίς τη σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης ή την τυραννία της εκμετάλλευσης.
Ο ελληνισμός δημιουργεί έναν πολτισμό παραγωγικό, με κύρια γνωρίσματα την αλληλοσυμπλήρωση, τον εμπλουτισμό, την ανανέωση, τον πλουραλισμό. Καμία σχέση με την αμερικάνικη "πολυπολιτισμικότητα των γκέτο".
Υ.Γ.: Είναι απαράδεκτο να μην δίνεται η ελληνική υπηκοότητα σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας, τουλάχιστον με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Τόσα χρόνια μαζί σπουδάζουμε, μαζί διασκεδάζουμε, μαζί διαδηλώνουμε, δημιουργούμε μεταξύ μας φιλικές και ερωτικές σχέσεις ... καιρός να βρεθούμε μαζί και στα αντιαεροπορικά ορύγματα της γκασμαδίας!


6 σχόλια:

gregory είπε...

ασκαρ..ελληνισμος ειναι κοσμοθεωρια
ειναι τρος σκεψης και ζωης.....

αυτοι εφτιαξαν τον χρηστιανισμο για να το πολεμησουν ....και μεχρι τωρα το εχουν καταφερη...Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γρηγόρη, όπως τα λες είναι... ο ελληνισμός δεν έχει σύνορα!

Τώρα, κάτι ψιλοάσχετο. Μόλις γύρισα απ' την Ομόνοια. Εγώ είχα μείνει στα παλιά, εκεί γύρω στα 1998, τότε που οι Αλβανοί είχαν εξεγερθεί και λεηλάτησαν όλες τις στρατιωτικές αποθήκες. Ε, τότε, σ' εκείνες τις χρυσές εποχές, αγόραζες καλάσνικωφ του κουτιού με 150.000 δρχ και 22 "καραμέλες" (δηλ. σφαίρες) δώρο.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για να το αγοράσεις στην Αλβανία πρέπει να δώσεις 1500 ευρώ, ενώ στην Αθήνα κοστολογείται 2200 αποσυναρμολογημένο και 3000 έτοιμο!
Και για να το παραλάβεις πρέπεις να πας στην Γκορυτζά του Ασπροπύργου, σε μια ερημική περιοχή πάνω απ' τη λεοφώρο ΝΑΤΟ, με τα λεφτά στο πορτ μπακάζ. Δηλαδή, άνετα μπορούν να σου πάρουν τα λεφτά και να σε φυτέψουν επί τόπου...
Κρίμα, και ήθελα να κάνω ένα δωράκι στον μπαμπά της Μαριλίτσας το Πάσχα...

marilia είπε...

Και δε φοβάσαι μην το δοκιμάσει επί τόπου; Για να δει αν είναι αποτελεσματικό μωρέ...

γκρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ!

George είπε...

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ και βαθιά σε ευχαριστώ γιατί με έμαθες και ξέρω να ανασαίνω όπου βρεθώ να πεθαίνω όπου πατώ καινα μην σε υποφέρω .....
Γειά σου ρε Άσκαρ με τα ωραία σουυυυυυ

Αστερόεσσα είπε...

Tα έχω πει κι εδώ

Τα υπόλοιπα είναι δευτερολογίες και υπεραναλύσεις.

BUTTERFLY είπε...

Πες τα χρυσοστομε!!!
Καλημερα και καλη εβδομαδα!