Τρίτη, Μαρτίου 24

Φιλέλληνες...


Όταν ξέσπασε η επανάσταση το 1821 διακρίνονται δύο τάσεις του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.
Η πρώτη είναι ταυτόσιμη με τον φιλελευθερισμό και περιελάμβανε όλα τα πρωτοπόρα και προοδευτικά στοιχεία της εποχής (Νόρμαν, Σανταρόζα, Μάγερ, Σέλλευ κλπ) που βρίσκονταν σε ανοιχτή ρήξη με την ευρωπαϊκή αντίδραση και το πνεύμα της Ιεράς Συμμαχίας που υπερασπίζανε οι επίσημες κυβερνήσεις. Το ιδεολογικό περιεχόμενο της τάσης αυτής εξέφραζε λίγα χρόνια αργότερα ο Ιταλός επαναστάτης Γκιουζέππε Γκαριμπάλντι όταν, πολεμώντας για την ελευθερία της Αργεντινής έλεγε πως "το ίδιο κάνει, όπου πολεμά και πέφτει κανείς, φτάνει ν' αγωνίζεται για την ελευθερία"!
Η δεύτερη τάση του φιλελληνισμού ήταν συνιφασμένη με το ρομαντισμό της εποχής. Έβλεπε την Ελλάδα μονάχα σαν ιδέα, σαν μνημείο του ακατάλυτου αρχαίου ελληνικού πνεύματος που έπρεπε ν' αναστηλωθεί και να λαμπρύνει ξανά με την ανταύγεια της την Ευρώπη...
Ο σπουδαίος Άγγλος ποιητής Σέλλεϋ ανήκει στην πρώτη τάση. Δυστυχώς, πνίγηκε το 1822, σε ηλικία μόλις 30 ετών, καθώς ταξίδευε απ' την Ιταλία στην Ελλάδα. Θα μπορούσε, κάλλιστα, να εξελιχθεί σε έναν σοσιαλιστή επαναστάτη.
Ο Λόρδος Βύρων ανήκει στη δεύτερη τάση, κι αν δεν πέθαινε πρόωρα στο Μεσολόγγι, θα εξελισσόταν σ' έναν αστό φιλελεύθερο.
Στη δεύτερη τάση του φιλελευθερισμού ανήκε και ο Σκότος Ούρκαρτ (μετέπειτα βουλευτής). Ήρθε στην Ελλάδα, πολέμησε ως φιλέλληνας τρία χρόνια εναντίον των Τούρκων, αλλά τελικά απογοητεύθηκε απ' τους συμπατριώτες μας, έφυγε για την Τουρκία και έγινε θαυμαστής των Τούρκων! Δεν δίσταζε να υποστηρίζει δημόσια πως "οι Τούρκοι είναι το τελειότερο έθνος στον κόσμο απ' όλες τις απόψεις"!

24 σχόλια:

Αστερόεσσα είπε...

Τις εποχές που μιλάς δεν υπήρχε καν η κομμούνα των Παρισίων, δεν είχε γίνει η Αγγλική αστική επανάσταση και δεν είχε καν εμφανιστεί ο σοσιαλισμός με τον Προυντόν ούτε ως όρος, οπότε άτοπο να θεωρούμε ότι ο Σέλλευ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε σοσιαλιστή.

Ο ρομαντισμός ήταν ρεύμα στην Τέχνη, τη Μουσική, τη Λογοτεχνία και την ποίηση και δεν ήταν πολιτική θεωρία, ωστόσο επηρέασε υπέρ των κινημάτων ανεξαρτησίας και για την Ελλάδα, αλλά και τις δύο Σικελίες ή το Πεδεμόντιο. Τις πολιτικές όμως εκείνο τον καιρό στην Αγγλία δεν καθόριζαν κάποιοι αστοί ή μεμονωμένοι ευγενείς φιλέλληνες -αλλά ο Κάνιγκ και αργότερα ο Γουέλλινγτον. Αν δεν υπήρχε ο Καποδίστριας να παίξει άψογα το διπλωματικό παιχνίδι παράλληλα με τις εν Ελλάδι μάχες, η Ελλάδα θα απελευθερωνόταν νομοτελειακά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι μεγάλες δυνάμεις είχαν όφελος απ' το λεγόμενο "ξεφλούδισμα της αγκινάρας" στην Οθωμανική αυτοκρατορία για να βάλουν χέρι στο υπέδαφος, π.χ. πετρέλαια της Μοσσούλης.

Υπάρχει ένας ρομαντισμός και μια τεράστια παραφιλολογία γύρω απ' τους φιλέλληνες, αλλά είναι αφελές για ενήλικες να πούμε ότι το παιχνίδι παίχτηκε από εκείνους, εκτός αν διδάσκουμε Ιστορία σε παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ασκαρούλη, χρόνια πολλά:)
Άργησα αλλά πιάνουν!

Μ'άρεσε το κοπρόσκυλο, στο κάτω ποστ:)
Αυτό ξυπνάει, όμως δεν κοιμάται συνέχεια σαν το άλλο!

takis είπε...

Σκέφτομαι κάποιους που θα μπορούσαν να είχαν πνιγεί ή τέλος πάντων να τους είχε βρεθεί ένα κακό στο δρόμο τους ρε παιδί μου....
και να μην είχαν γίνει σοσιαλιστές επαναστάτες ή αστο- νεο φιλελεύθεροι...
μπορεί να είχαν γλυτώσει κάποιοι άλλοι...
όλα σχετικά είναι τελικά.

patsiouri είπε...

Χρόνια πολλά???????
Χωρίς να ξέρω, χρόνια πολλά κι'από μένα!

Η Ιστορία μας είναι γεμάτη ψέματα.
Τρανταχτό παράδειγμα η αυριανή μέρα...
Οπότε για τίποτα δε μπορείς να είσαι σίγουρος.

Χμ...αν και ο Ουρκαρτ...χμ...τι να είδε ο άνθρωπος...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αστερούλα, στις αρχές του 19ου αιώνα συνέβησαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην Ευρώπη.
Οι σοσιαλιστικές ιδέες δεν ξεφύτρωσαν ξαφνικά σαν μαρούλια αλλά κυοφορούνταν αρκετό καιρό πριν τον Προυντόν και την κομμούνα.
Σοσιαλιστικές ιδέες μπορεί να διακρίνει κανείς στο κίνημα των "Δεκεμβριστών" στη Ρωσία, στον Πούσκιν κλπ.
Ο Μαρξ γεννήθηκε το 1818 και ο Ένγκελς το 1820 στην πιο φιλελεύθερη περιοχή της Γερμανίας, τη Ρηνανία. Ιδιαίτερα το Έμπερφρελντ, όπου πήγε γυμνάσιο ο Ένκελς, ήταν γνωστό κέντρο αυθόρμητων εργατικών εξεγέρσεων (το 1820, σε μία απ' αυτές, είχαν καταστραφεί κάμποσα εργοστάσια)αλλά συνδεόταν και με την επαναστατική γερμανική διανόηση.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σπιθούμπα, είσαι πολύ γλυκούλης ρε μπαγάσα!
Ευχαριστώ για τις ευχές σου...
Το κοπρόσκυλο (πιο κάτω) δεν έχει που να βολέψει τα πόδια του. Το άλλο κοπρόσκυλο την κοιλιά του...

Τάκη, όλα είναι ατμός, όπως έλεγαν και στην παλιά ελληνική ταινία!

Πατσιουράκι, σ' ευχαριστώ κι εσένα!
Δίκιο έχεις! Η έναρξη της επανάστασης είχε ξεκινήσει μέρες πριν την 25η Μαρτίου, αλλά, προκειμένου να ικανοποιηθεί το παπαδαριό, την ετεροχρόνισαν για να συμπέσει με τη θρησκευτική εορτή!

Αλητισσα είπε...

Χρόνια Πολλά Καζανόβα!!!
"Some age, others mature" έλεγε μια διαφήμιση πριν καιρό εσύ παλικάρι μου ούτε το ένα ούτε το άλλο απλά αλλάζεις αριθμό!!
Να είσαι ευτυχισμένος!!!

Αστερόεσσα είπε...

Ε, εντάξει δεν την ετεροχρόνισαν μόνο.

Πήγαν και στον Παλαιών Πατρών αποτέτοιο και του βάλανε και το καρυοφύλλι στον κρόταφο:
"Τα ευλογάς, ορέ τα όπλα ή όχι"; :Ρ:Ρ:Ρ

Αστερόεσσα είπε...

Ρε θεολόγε, άσε τα ιστορικά και ρίξε μια εξήγα στο Λουκά 1. 26-29:

"Εν δε τώ μηνί τώ έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ από τού Θεού εις πόλιν της Γαλιλαίας, ή όνομα Ναζαρέτ προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ώ όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυίδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ. και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σού ευλογημένη σύ εν γυναιξίν. η δε ιδούσα διεταράχθη επί τώ λόγω αυτού, και διελογίζετο ποταπός είη ο ασπασμός ούτος. "

Αν ο άγγελος εισήλθε προς αυτήν, τι σόι άμωμος ήταν η σύλληψις;

Αστερόεσσα είπε...

Κι αν της φίλησε μόνο το χέρι γιατί εκείνη να ταράχθηκε και να διαλογιζόταν ότι ο ασπασμός ήταν "ποταπός";

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αστερούλα, έχουμε και λέμε:
α) και η επανάσταση ήθελε τον ... Γερμανό της!
β) ένας ανθρωπομορφικός Θεός σίγουρα θα έπληττε απ' την αθανασία και θα ήταν απόλυτα δυστυχισμένος.
γ)προσωπικά, δεν ανήκω στη "σχολαστική" θεολογία, τουτέστιν δεν ασχολούμε με τις λέξεις, τα γράμματα και τα σημεία στίξεως. Όμως, ας δούμε λίγο τις απορίες σου, αν και θα μπορούσα να σου απαντήσω με τα γραφικά "ύπαγε οπίσω μου σατανά" και "ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου"! χεχε
δ) το "εισελθών" του αγγέλου δεν σημαίνει διακόρευση! Έχει την έννοια (χρονική μετοχή) "και αφού μπήκε ο άγγελος στο δωμάτιό της". Άλλωστε, αν δεχθούμε το "εισέρχομαι" ως "ξεπαρθένιασμα" τότε θα λέγαμε πως δεν συντάσσεται με "Χαίρε, κεχαριτωμένη" αλλά με το "τι σου κάνω ευλογημένη"!
Επιπλέον, ο άγγελος ως φύση νοερά και άυλη μπορεί να εισέρχεται στις οικίες χωρίς να ανοίγει τις πόρτες. Αναλόγως, μπορεί να εισέρχεται και στις μήτρες χωρίς να διερηγνύει παρθενικούς υμένες!
ε) η φράση "διελογίζετο ποταπός είη ο ασπασμός" σημαίνει "σκεπτόταν ποιος ο σκοπός και η σημασία του χαιρετισμού".
Ποταπό είναι το μυαλό σου και η ΚΟΑ του Σύριζα που θέλει έδρα στην Ευρωβουλή! Σιγά μη βγάλουμε τον Ρούντι!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αλητούλα, σε ευχαριστώ πολύ!
Τα φιλάκια μου...

marilia είπε...

χαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Κεφάκια έχουμε, πρωί πρωί;

Σνουποφιλάκι

Αστερόεσσα είπε...

Ποταπό-ξεποταπό το μυαλό μου και άυλος-ξεάυλος ο άγγελος, πάντως εισήλθε!

Και άγγελος σημαίνει και αγγελιοφόρος, ταχυδρόμος.

Και ποιος μας λέει ότι ο Θεός έστειλε άυλο αγγελιοφόρο στην παρθένον; Και πού εμφανίζεται μέσα στην Καινή Διαθήκη ότι η παρθένος παρέμεινε παρθένος; Υπήρξε παρθένος, επιλέχθη, εχαιρετήσθη υπό του αγγέλου, εταράχθη, διελογίζετο εάν ο ασπασμοχαιρετισμός ήτο ποταπός, κλπ.

Όσο για τον κρίνο το ποταπό μυαλό μου λέει: εισήλθες που εισήλθες εις παρθένον. Δεν πρόσφερες τριαντάφυλλα. Ούτε καν ένα κρίνο; Στοιχειώδες σαβουάρ βιβρ.

Για την ΚΟΑ, δεν είναι ποταπά τα δόλια. Απλώς να... χάνουνε πολλά λάδια. Άλλο ποταπός, άλλο ηλίθιος. :)

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Καλές οι αναλύσεις σας, αλλά μου φαίνεται ότι η αλήθεια είναι απλή: Μήπως ήταν αδερφές, ειδικά αυτός ο Ούρκαρτ τι εννοεί λέγοντας ότι γουστάρει Τούρκους απ' όλες τις απόψεις;

gregory είπε...

τι χρονια πολλα ακουω??γενεθλια???
λοιπον χωρις πολλα λογια...η επανασταση του 21 την ξεκινησαν οι μκοτσαμπασηδες για διατηρησουν τα δικαιωματα τους.....αλλα δεν τους βγηκε????νομισαν οτι θα πνιγοταν στο αιμα...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ.

Αστερόεσσα είπε...

@ Oρεινέ,
έστω ότι ήταν έτσι. Αλλά το "Οθωμανικόν" είναι γνωστό ως "οθωμανικόν" μόνο εν Ελλάδι. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος το καλεί "the Greek way" :D

------ είπε...

Φιλέλληνες κατα το φιλόζωοι;;;
Φιλια

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Χαχάνισες σνουπίτσα;

Αστερούλα, για να είμαστε πλουραλιστές, πρέπει να πούμε και την άποψη των "εθνικών" για τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Λοιπόν, οι οπαδοί της αρχαίας ελληνικής θρησκείας υποστήριζαν πως η σύλληψις της Μαρίας έγινε με έναν λεγεωνάριο ελληνικής καταγωγής (εξ ου και το "ο Χριστός ήτο Έλλην") ονόματι "πάνθηρ"! Λες να την έκανε τη δουλειά κανένας πανιώνιος;

Ορεινέ, το 99% των φιλελλήνων που ήρθαν για να συμμετάσχουν στην επανάσταση ήτο τοιούτοι!

Γρηγόρη, απ' ότι κατάλαβα δεν πολυσπαθείς τους καραβοκυραίους και τους κοτσαμπάσηδες...

Και σε σένα χρόνια πολλά Σκρουτζάκο!

Αστερούλα, ασφαλώς και ο δρόμος είναι ελληνικός! Κι όπως μου έλεγε μια φίλη... "αν ξέρατε εσείς οι άντρες τη γλύκα του, δεν θα σας ξεκολλάγαμε!"

Γειά σου Σκουλίκω!

Νανούλα, έτσι και χειρότερα...

Αστερόεσσα είπε...

:))
Nαι, τα ξέρω αυτά με τους λεγεωνάριους και τα ελληνοχριστιανικά. Και τα Πέτρος = βράχος = βάτραχος και διάφορα τέτοια.
Κάτσε να το σφυρίξω στον άλλονε και για τον Πανιώνιο να πάρει τ' απάνω του, μιας κι έχουμε τέτοια μέσα.

Αστερόεσσα είπε...

Α, να χαίρεστε και το Βενιζέλο. Να μεγαλώνει, να χοντρύνει κι άλλο και να μη σταματάει όταν αρχίζει να μιλάει, περισσότερο από τώρα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ασκαρ, ο Θεός ήταν Πανιώνιος;
:)
Δεν σου ξεφεύγει τίποτα.

"Ποιός, ποιός;
"Ο Μήτσος (Μαυρίκης) ο Θεός!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αστερούλα, ο Μπένυ είναι λίγο ομιλιτικός! Πειράζει;

Σπίθα, εμένα μου άρεσε ο Κάκαρης κι ο Μωραϊτέλης...