Πέμπτη, Νοεμβρίου 27

Ο πρωθυπουργός της Δωρεάν Παιδείας (1963)

Από το ιστολόγιο πολιτικού προβληματισμού
"Χαιρετίσματα στην εξουσία"
"Άρχισε από χθες η εφαρμογή της δωρεάν παιδείας, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα. Έτσι: οι φοιτητές όλων των Ανωτάτων Ιδρυμάτων απαλλάσσονται παντός τέλους εγγραφής. Απαλλάσσονται ενσήμων, εκπαιδευτικών τελών και εκπαιδευτικής προνοίας οι τίτλοι πάσης φύσεως (ενδεικτικά, απολυτήρια κλπ) που εκδίδονται από δημόσια σχολεία και σχολές. Απαλλάσσονται των τελών εγγραφής, της υποχρεωτικής εισφοράς υπέρ σχολικών ταμείων κλπ όλοι οι μαθηταί και σπουδασταί όλων των βαθμίδων και σχολών. Σχετική εγκύκλιος του πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας κ. Γ. Παπανδρέου διεβιβάσθη τηλεφωνικώς στις αρμόδιες αρχές"
(εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 27 Νοεμβρίου 1963)

18 σχόλια:

gregory είπε...

τα κτηρια που εφτιαξε σαν υπουργος παιδειας,υπαρχουν ακομα..το ιδιο και την δωρεαν παιδεια του 63..πρεπη να του αναγνωρισουμε οτι ηταν δημοκρατης..και δεν μπορουσε να κανη μεγαλες τομες..τοτε..ας ακουγε τον αντρεα..σημερα θα ειμαστε 50 χρν μπροστα..

Αστερόεσσα είπε...

Στη Δανία η δωρεάν παιδεία για όλα τα Δανόπουλα είχε θεσπιστεί με βασιλικό διάταγμα απ' το 1814.

Τι έγινε, μικρέ Άσκαρ; Θυμήθηκες τα νιάτα σου, τότε που ως γυμνασιόπαις στην ογδόη πέταξες στον αέρα το σχολικό πηλίκιο με την κουκουβάγια, όταν ο Γέρος το κατάργησε;

Σε κατανοώ. Θυμάσαι, βρε και τον Αττίκ;

Καθώς γυρνούσ' απ' της ζωής το πανηγύρι,
με κουρασμένη καρδιά κι ορφανή
στάθηκα μπρος απ' το μοιραίο το γεφύρι,
που όποιος περνά, παύει πια να πονεί

Κι εκεί που κοίταγα να σβήνουν προς τα πίσω,
μέσα στο δρόμο μου το μακρινό,
όσες μορφές μου 'τυχε ν' αγαπήσω,
άναψ' έν' άστρο ξαφνικά στον ουρανό.

Ήταν μικρό μα είχε λάμψη περισσή,
πώς να στο πω, ήσουν εσύ.

Άδικα πήγαν τα νιάτα μου
κι είναι τα χρόνια φευγάτα μου,
αφού δε σ' είχα γνωρίσει,
παρά στου βίου τη δύση,

Άδικα πήγαν τα νιάτα μου,
νέα τρελλή μαυρομάτα μου,
δεν είναι πια για φιλιά
τα μαλλιά τα χιονάτα μου!

Την καταδίκη μου μαντεύω μ' αγωνία
τη λέξη 'Γέρο' στα χείλη κρατείς
και τα ματάκια σου με τρόμο κι αγωνία
λένε 'Δεν κάνεις πια για εραστής'

Μα δεν τ' αρνιέμαι είσαι το λούλουδο τ' Απρίλη
που μόλις άνοιξε στην αντηλιά
είσαι η αυγούλα κι εγώ είμαι το δείλι
είμαι τ' αηδόνι πού 'χει χάσει τη λαλιά

Δέξου λοιπόν στη ζωή μου τη στερνή
να σ' αγαπώ. σαν εγγονή!..

Άδικα πήγαν τα νιάτα μου
κι είναι τα χρόνια φευγάτα μου,
αφού δε σ' είχα γνωρίσει,
παρά στου βίου τη δύση,

Άδικα πήγαν τα νιάτα μου,
νέα τρελλή μαυρομάτα μου,
δεν είναι πια για φιλιά
τα μαλλιά τα χιονάτα μου!


Aαααααχ! Γήρας! Πάμε τώρα εμείς. Κάνα χαμομηλάκι... κανένα γιαουρτάκι...
άντε και καμιά εκδρομή με τα ΚΑΠΗ...

Γι' αυτό κι εσύ να το απολύσεις το χαρέμι. Τι το θες, γέρος άνθρωπος;
Τόπο στα νιάτα!

gremiii είπε...

μναι... και κοντά 4 χρόνια μετά, μας τονεφορέσαν "δωρεάν"...
Φιλια!

akrat είπε...

το αίμα στο Πασαλιμάνη τρέχει ακόμα...

το αίμα στα οδοφράγματα των Δεκεμβριανών ρέει...

τα κορμιά των Τουρκοκυπρίων από τις ΝΑΠΑΛΜ.... καίγονται ακόμα...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Έλεος ρε Ακρατ.

Θυμάσαι επιλεκτικά. Ξέχασες ότιη ΕΔΑ το 64, απέσυρε υποψηφιότητες υπέρ του Γέρου;

Αστερόεσσα είπε...

@ Ορεινέ,
Μην τα θυμόμαστε μονομερώς.

Ο Γέρος έδινε "διμέτωπο" όπως έλεγε αγώνα. Εναντίον της Δεξιάς και εναντίον του Κομμουνισμού.

Στις εκλογές του '63, που είχε κυβέρνηση μειοψηφίας με 138 έδρες η ΕΔΑ τον στήριξε με 28 έδρες. Αλλά αυτός επιθυμούσε αυτοδυναμία και κατέβηκε σε εκλογές το 1964.

Όσο δε για την αντικομμουνιστική πολιτική του το Μάρτιο του 1965 εκδίδει ως πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας την εγκύκλιο 1010.

Τι έλεγε η εγκύκλιος;

Εφιστούσε την προσοχή στους επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης να επαγρυπνούν ώστε οι νέοι να μην προσχωρήσουν στην "κομμουνιστική νεολαία Λαμπράκη", έλεγε αυτολεξί ότι "ο Κομμουνισμός είναι εχθρός του Έθνους και της Δημοκρατίας" και καθιστούσε τους καθηγητές σπιούνους για τις ιδέες των μαθητών τους και αρχισπιούνους τους επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης απέναντι στους καθηγητές, οι οποίοι έπρεπε να του υποβάλουν κάθε μήνα εμπιστευτική έκθεση.

Αυτά τα ξεχνάμε; Κακό πράγμα η επιλεκτική μνήμη.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γρηγόρη, ο γερο Παπανδρέου υπήρξε όχι μόνο μεγάλος πολιτικός ηγέτης αλλά και σπουδαίος μεταρρυθμιστής (όχι σαν τον παπάρα τον σημερινό πρωθυπουργό μας που βαφτίζει μεγάλη τομή στην ανώτατη εκπαίδευση την κατάργηση του ενός συγγράμματος!).
Βέβαια, δεν μπόρεσε να κυβερνήσει τη χώρα γιατί βρέθηκε ανάμεσα σε τρεις συμπληγάδες: Αμερική, Ανάκτορα, κομματικά φέουδα της Ένωσης Κέντρου!

Αστερούλα, εγώ ήθελα να ζω 45 χρόνια πριν! Τότε που οι κοπέλες πριν πάνε ραντεβού πλένονταν στην σκάφη και έτριβαν γιασεμιά στα βυζάκια τους για να μυρίζουν ωραία...

Γκρεμιστούλα, ήταν να μην αρχίσει το "τζάπα", έτσι; χαχαχα

Όπα ρε συ Άκρατ, τον κόμη Δράκουλα διαβάζεις;
Και τα Δεκεμβριανά, πώς σου 'ρθαν τώρα; Λες και δεν ξέρεις πως τους πρώτους που πέρναγε από μαχαίρι η ΟΠΛΑ ήταν οι τροτσκιστές! Αντί να του έχετε κι ευγνωμοσύνη, τον κατηγορείτε κι από πάνω;
Αχάριστοι...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ και Αστερόεσσα, το "κόλλημα" των κομουνιστών με το Παπανδρέικο αρχίζει όντως απ' τα Δεκεμβριανά!
Βλέπεις, τον θεωρούν βασική αιτία που δεν κατόρθωσαν να κάνουν την Ελλάδα λαϊκή δημοκρατία!
Αλλά θα ήθελα να τους έκανα μια απλή ερώτηση: πώς φαντάζονται την Ελλάδα αν στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο επικρατούσαν οι κομμουνιστές;
Κατ' αρχήν δεν θα άντιμετωπίζαμε σήμερα το λεγόμενο "μακεδονικό" αφού θα είχε οριστικά "ρυθμιστεί" με την απώλεια της Μακεδονίας του Αιγαίου! Ή, μήπως, κάνω λάθος;
Και για να μην μακρυγορώ, θα κλείσω με κάτι πιο καθημερινό, απευθυνόμενος κυρίως στις κοπέλες.
Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας κυρίες μου αν τότε επικρατούσαν οι κομμουνιστές;
Να σας πώ εγώ; Έχετε ποτέ επισκεφτεί την Κούβα; Αν ναι, τότε θα βλέπατε στην παραλιακή λεοφώρο της Αβάνας, Μαλεκόν, νεαρά κοριτσάκια να εκδίδονται κατά χιλιάδες στους ξένους τουρίστες για 1 δολάριο!
Αλλά αν σας φαίνεται μακριά η Κούβα, ρίξτε μια ματιά γύρω σας! Όλη η Ελλάδα, και στο μικρότερο χωριό της, έχει γεμίσει με κοπέλες των ανατολικών χωρών που εκδίδονται ή παρακαλούν τον κάθε γεροξούρα να τις "αποκαταστήσει"!
Κομμένες, λοιπόν, οι μαλακίες κι ας πούμε: "ευτυχώς που ηττηθήκαμε σύντροφοι"!

Αστερόεσσα είπε...

Ωπα, Ασκάρ!
Το να αποδώσεις στην εξ ανατολικού μπλογκ πορνεία πολιτικά αίτια μπορείς εν μέρει να το κάνεις.
Δεν μπορείς όμως να το χρησιμοποιήσεις ως πολιτικό επιχείρημα για να μου πεις "δες την Κούβα και τις εξ ανατολών πόρνες", άρα ευτυχώς που δεν επικράτησε ο κομμουνισμός.

Η αδερφή της μητέρας μου ήταν σημαιοφόρος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ του τάγματος Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου στα Δεκεμβριανά. Τα γάντια της βουτήχθηκαν στο αίμα απ' το διπλανό της που πυροβολήθηκε. Σώθηκαν απ' το μακελειό, όταν παραδόθηκε ο καπετάν - Σαράφης. Ως μέσα στα γεγονότα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε επιχείρημα κατά του Γέρου. Δεν το έκανε μονομερώς. Απέδωσε ευθύνες στην ηγεσία του ΚΚΕ. Ασφαλώς και φέρει και η Αριστερά ευθύνη. Δεν το συζητάμε αυτό. Ουδείς εχέφρων το αρνείται.

Αν θέλουμε να πολιτικολογήσουμε νηφάλια, μακριά οι αφορισμοί. Ελάχιστος φόρος τιμής σ' αυτούς που στο κάτω - κάτω βασανίστηκαν ή πήγαν φυλακές. Αν δεν έχει κάποιος στην οικογένειά του, έχω εγώ.
Και για να μη φανεί ότι είμαι πάλι μονομερής, ο μακαρίτης ο πατέρας μου εκδιώχθηκε απ' το αστυνομικό σώμα λίγο πριν τα Ιουλιανά ως κεντρώος, όταν τα 'βαλε με τον αρχιτραμπούκο Καραπαναγιώτη (εκ της σατανικής τριάδος: Μπάμπαλης, Μάλλιος, Καραπαναγιώτης)

Πολιτική δεν ασκείται με αφορισμούς και μπαμπούλες.

Αστερόεσσα είπε...

Επίσης: Μακριά η συγκρισιολογία. Το ότι η ΕΔΑ στήριξε το Γέρο το 64 (που και το 63 το έκανε) τι σημαίνει;

Δείτε τα τώρα, οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ; Δώστε στο ΠΑΣΟΚ αυτοδυναμία;

Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τζούνιορ δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη δεν είχε τις ίδιες γραμμές με το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα και ο Αντρέας δεν ταυτιζόταν με την Ένωση Κέντρου του πατέρα του. Για την αποστασία δεν ευθύνεται μόνο ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Αντρέας με τον ΑΣΠΙΔΑ.

Φεύγω τώρα να πάω σε ποιητική σουαρέ και τα λέμε αύριο.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αστερούλα, κανείς δεν αμφισβήτησε τον ηρωισμό και τις καλές προθέσεις των λαϊκών αγωνιστών!
Τέτοιες καλές προθέσεις είχαν και οι περισσότεροι αγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε αργότερα τον Στάλιν να τους στείλει στο εκτελεστικό, τόσο αυτούς όσο και κάμποσα εκατομύρια ρώσους πολίτες.
Και η δική μου οικογένεια είχε θύματα, εκτέλεση παπού μου (συννονόματου) με απόφαση του στρατοδικείου Λαμίας, θείοι στο Γράμμο κλπ. Όταν, λοιπόν, λέω "ευτυχώς που ηττηθήκαμε σύντροφοι" δεν προσβάλλω ούτε τη μνήμη τους ούτε τους αγώνες τους. Απλά κάνω μια διαπίστωση: αν νικούσαν, η Ελλάδα θα γινόταν Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία... Και είμαι σίγουρος πως ούτε κι εκείνοι οι μακαρίτες ήθελαν το εγγόνι τους να ζήσει σε τέτοια χώρα.

Όσο για την αποστασία... μπορεί να φταίει και η ηλιοφάνεια της 15ης Ιουλίου που δεν εμπόδισε τους αποστάτες να πάνε στα ανάκτορα για τα διαδικαστικά!

Καλό σουαρέ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Όμως θα άξιζε να επιχειρήσουμε κάποια στιγμή μια υπόθεση εργασίας: ποια θα ήταν η πορεία της Ελλάδας αν ο εμφύλιος είχε διαφορετική έκβαση. και κυρίως στα εξής επίπεδα: εδαφική ακεραιότητα Ελλάδος, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο...

Κάποια στιγμή θα κάνω την αρχή, με δεδμένα την ποιότητα της κομμουνιστικής ηγεσίας αλλά και τις αντίστοιχες εμπειρίες των υπόλοιπων βαλκανικών λαών!

gregory είπε...

για την ιστορια..που ηταν ο κοκινος στρατος?τι ρολο επαιξε ο ΠΟΠΟΦ...ξεχνατε τι μοιρασια?....για την αποστασια ,φταιη μονο ο αντρεας που ειθελε αλλαγες ...ο γκαντεμης απλα ηταν ο εκτελεστης...ο γερος της δημοκρατιας απλα ηταν πρωθηπουργος με δεμενα τα χερια...ο τσιριμοκος τη ηταν???
οσο για τα δεκεμβιανα ξαναδιαβαστε την ιστορια...
η αναρτηση ελεγε για την δωρεαν παιδεια μονο...εγω πληρωνα και στο δημοτικο τον δασκαλο...[οχι ιδιοτικο ετσι]

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γρηγόρη, επειδή πιο πάνω κάναμε λόγο για επιλεκτική μνήμη, κι εσύ ανέφερες τον "κόκκινο στρατό", έχω να πω πως η "αμνησία" είναι πάθηση κυρίως των αριστερών. Σε παλιότερο ποστ αναφέρθηκα στη δήλωση του Τσίπρα ότι "το 1989 ήταν 15χρονος και δεν θυμάται καλά"!
Ο ίδιος παρλαπίπας ξαναχτύπησε με τον ίδιο τρόπο όταν ρωτήθηκε για την πτώση του κομμουνισμού εκεί γύρω στα 1990. Βέβαια, δεν αρνήθηκε το γεγονός αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως "δεν ενδιαφέρει τη νεολαία γιατί τότε πήγαινε στους παιδικούς σταθμούς"! Ενώ τον Μάη του '68 η σημερινή νεολαία τον έζησε από μέσα! Πολύ εξυπνάκιας το τύπος...
Αλλά στα ίδια μονοπάτια κινείται και η Παπαρήγα! Αφού πρώτα χαρακτήρησε τα σταλινικά εγκλήματα "ακρότητες", είπε το θεόκουφο: "είμασταν εμεις στην ΕΣΣΔ το '30 και το '35 να ξέρουμε;"!

Τρελαθείτε μαζί μας...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Aααα ξέχασα και κάτι παλιότερο: συζητούσαν στην τηλεόραση για τη Συμφωνία της Γιάλτας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ (δεν θυμάμαι ποιος) δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι η Σοβιετική Ένωση παζάρεψε τόσο κυνικά την Ελλάδα, κι έτσι αρνήθηκε το γεγονός ότι ο Στάλιν και ο Τσώρτσιλ σημείωσαν σε μια χαρτοπετσέτα τα ποσοστά επιρροής τους στα Βαλκάνια! Κι όταν του είπαν πως το γεγονός έχει τεκμηριωθεί από αξιόπιστες μαρτυρίες, την πέταξε την κοτρόνα: "καλά, ήταν κανένας από σας εκεί και το είδε;"...

Καλησπέρα σας

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Άναψε η κουβέντα για τα καλά. Είτε το θέλετε είτε όχι, φίλοι της κομμουνιστικής ή όποιας άλλης μειψηφούσας αριστεράς, ο χώρος της κεντροαριστεράς, ή του κέντρου παλαιότερα, είναι συγγενικός με εσάς και όμορος. Από κει και πέρα, επιμένετε να στέκεστε στις στιγμές έντασης και έντονων αντιπαραθέσεων. Βέβαια, έχουμε και το ελληνικό παράδοξο. Ενώ σε όλες τις χώρες ο χώρος της "άκρας" αριστεράς, έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τη σοσιαλιστική - σοσιαλδημοκρατική αριστερά, στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος χώρος συνεργάστηκε με τη Δεξιά, προκειμένου να εξοντωθεί, ο λαοπρόβλητος Α. Παπανδρέου και να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Ως προς τα εμφυλιοπολεμικά, αφήστε τα, δεν προσφέρονται για εξαγωγή σοβαρών συμπερασμάτων: Ήταν περίοδος ανωμαλίας, με μεγάλη ευθύνη των δύο άκρων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αστερόεσσα είπε...

@ Ορεινέ,
Ο "λαοπρόβλητος" Α. Παπανδρέου δεν καταστράφηκε απ'την Αριστερά αλλά από τη δική του υπερφίαλη στάση και τις δικές του ρήσεις, όταν στις προεκλογικές ομιλίες του '85 στο Περιστέρι δήλωνε "είμαι υπεράνω των Θεσμών".

Όμως, δε βλέπω πού έχει σχέση ο Αντρέας Παπανδρέου με το Γέρο, πέρα απ' τη συγγένεια και το όνομα. Ο Γέρος ήταν αντικομμουνιστής και αυτό είναι γεγονός de facto είτε μας αρέσει είτε όχι. Όταν λοιπόν το Κέντρο αποπέμπει τον Κομμουνισμό ως βδέλυγμα και εχθρό του κράτους, περί ποίας αριστεράς μιλούμε;

Πόσες φορές θα πούμε ότι η Αριστερά και η Δεξιά σήμερα δεν προσδιορίζεται με έννοιες του χτες; Πόσες σεντονιάδες χρειάζονται για να δούμε ότι ζούμε την μετα-μαρξιστική κοινωνία; Και πόσο σάλιο για να δούμε το αυτονόητο;

Είναι τόσο σημαντικό τελικά να υπερασπιστούμε μια δυναστεία, ακόμη και στα λάθη της;

Ο Γέρος εφάρμοσε τη δωρεάν παιδεία. Γεγονός. Αλλά ο Γέρος θέσπισε και το 1010.

Ο Γέρος δεν είχε σχέση στην πολιτική του με το γιο του. Γεγονός.

Τέλος.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ακούστηκε η θέση και η αντίθεση, τώρα ας κάνω εγώ τη σύνθεση:
ξεπερνάμε τις ψυχώσεις του παρελθόντος, σκεφτόμαστε με τους όρους του σήμερα και αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει αυτοδύναμο, συνεργάζεται με τον ΣΥΝ και κάνουν κυβέρνηση!
Τόσο απλά...