Κυριακή, Ιουλίου 6

Η "πεθαμένη" Πολιτεία ...


Η καλοκαιρινή Ελλάδα λάμπει ολόγυρά μας πασίχαρη! Το Όρος ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά, κάτω από αγέρωχους κοκκινωπούς, σταχτιούς, γαλαζοπράσινους βράχους ...
Είναι πάντα βυθισμένο στη σιωπή του. Το μόνο πλάσμα του Θεού που έχει το δικαίωμα να τραγουδήσει είναι το αηδόνι στη βαθειά φυλλωσιά! Ουρλάζιουν και τα τσακάλια μέσα στη νύχτα. Και κάπου-κάπου λαλεί πετεινός, ασυλλόγιστος, ερημίτης κι αυτός ... Η φωνή του Όρους είναι η ψαλμωδία.
Όρος δεν είναι μόνο φύση, τέχνη, πίστη, παράδοση, ιστορία. Είναι κάτι πολύ περισσότερο ... είναι Νόημα! Αν δεν κάμεις δικό σου το Νόημα, ξένος πηγαίνεις και ξένος επιστρέφεις!
Το Όρος είναι αντιθηλυκή Πολιτεία. Είναι το ξόρκισμα της γυναίκας. Εδώ η στέρηση κι ο θάνατος γίνονται πρόγραμμα και σκοπός! Ο Παπαντωνίου το ονόμασε "πεθαμένη Πολιτεία": "Τα χαμόγελα της ζωής δεν λείπουν απ' την πεθαμένη πολιτεία. Είναι κάτι μπαλκόνια με γλάστρες, κάτι παράθυρα με κουρτίνες ... Τώρα θα δεις, νομίζεις, και το γυναικείο χέρι που θα σιάξει τα κουρτινάκια, που θα ποτίσει τα βασιλικά ...μα η τρελή φαντασία σου χάνεται και ξαναβλέπεις εκείνο που είναι: μια κοινωνία χωρίς γυναίκα!".
Είναι μια "κοινωνία με γενειάδες" που ανατριχιάζουν στο δροσερό αεράκι του καλοκαιριού μες στη σιωπή, τη μοναξιά, την άπλετη ηλιολαμπή ...

30 σχόλια:

Σπύρος είπε...

Καλωσόρισες φίλε!!!

Ανώνυμος είπε...

Moυ λειψες.
Αν εσύ το απολαμβάνεις....
Εμένα μου περισσεύει!!
Φιλί κοραλένιο...

Βάσκες είπε...

Και εσένα, ένα γνωστό γητευτή των γυναικών, πως σου φάνηκε η άγυνη ζωή;

Ο άλλος είπε...

Μια κοινωνία διαφορετική. Ζήσε την. Και αν μπορείς να φαντασιώνεσαι ένα γυναικείο χέρι να ποτίζει τη ματζουράνα και τον βασιλικό ακόμη καλύτερα. Αλλά μέχρι εκεί...ε...

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Το Άγιο Όρος,πασά μου,είναι "Μια πολιτεία με το δικό της Νόημα"!Πώς θα μπορούσε να θεωρείται πεθαμένη; Δεν είναι η γυναικά το κέντρο του κόσμου!

Την καλημέρα μου :)

Αστερόεσσα είπε...

Aν ήταν η άρνηση της γυναίκας το κύριο μέλημα των καλογέρων του Όρους, τότε δε θα αγιογραφούσαν με τόση εμμονή την Παναγιά ούτε και Περιβόλι της Παναγιάς το Όρος θα καλείτο. Απλώς, μάχονται τη φύση αναιρώντας το ένα από τα δυο βασικά συστατικά της.
Καλωσήλθες! ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αγαπητέ ασκαρ, καλώς ήρθες !
Μια "ζεστή" καλημέρα και από μένα-)
Έλλειψες, ασκαρ,
Λίγο τάξη, στο χαρέμι, να μπεί σιγά-σιγά.

Αστερόεσσα είπε...

Eν ολίγοις δηλαδή για να διευκρινίσω: Αυτή η τόσο διαφανής αντινομία που τους διακατέχει και η έντονη πάλη τους σε κάτι υπαρκτό και φυσικό, που φτάνει στην αυτοτιμωρία και στη θεωριτικοποίηση του ασκητισμού με τη μορφή της μάχης στο θηλυκό (τη στιγμή που πνευματικώς -έστω και ακρωτηριασμένο ως πρότυπο το δέχονται με την Παναγία) είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ένας σκεπτόμενος άνθρωπος αμφισβητεί και τον ασκητισμό.
Ασκητικά μπορεί κάποιος να ζει και στο πλήθος, χωρίς να αφορίζει τον αντίθετο δρόμο προς την επιλογή του.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ασκαρ, καλώς ήρθες , καλώς ήρθες !
-)

marilia είπε...

Μωρό μου, από πού ποστάρεις;
Παιδιά, δεν έχει επιστρέψει ακόμα, μην καλωσορίζετε άδικα. Θα αργήσει να επιστρέψει και τότε... θα τον καλωσορίσω πρώτη εγώ, γιατί... ε, γιατί έτσι! ;)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μαριλίτσα..μην μας απογοητεύεις.
Θάχει, γυρίσει και δεν στο έχει πεί.
Κάνε και σύ, υπομονή και,
πλέξε, λίγο ακόμη.!!

marilia είπε...

Σπιθάκο, όσα ξέρει ο νοικοκύρης και η νοικοκυρά, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Και σεμνά με μένα, μη βγάλω νυχάκια, έτσι; άντε μπράβο!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μαριλίτσα, σεμνός είμαι, με σένα!
Τώρα, τι φταίω, εγώ, που προτιμώ ο ασκαρ νάχει γυρίσει.
Λυπάμαι, αν δεν σ'έχει ειδοποιήσει,
αλλά την νύφη, δεν την πληρώνω..εγώ!!

Αστερόεσσα είπε...

I beg your pardon?
Aν η Μαριλίτσα είναι η νοικοκυρά, εγώ γιατί κοψομεσιάστηκα την άλλη φορά να σκουπίζω το blog του ακατανόμαστου?
Aπεργώ! Να κάνει φασίνα η Μαριλία!

marilia είπε...

-Σπίθα, μην πολυεπιμένεις, λέμε, γιατί το σνούπι μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω και αυτή η επιμονή να είναι λιγάκι... αστειούλικη! ;) χι!

-Γλυκούλα αστερόεσσα, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί μπήκες στη διαδικασία! Είμαι νοικοκυρά με τα... ούλα μου (αυτά που συγκρατούν τα δόντια, ξέρεις) και ως γνήσια και παραδοσιακή νοικοκυρά, θέλω να τα κάνω όλα μόνη μου και ιδιαίτερα να φροντίζω τον προσωπικό χώρο του καλού μου! Γι' αυτό δε χρειάζεται να ξαναμπείς στον κόπο. Ειλικρινά σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά σε προτιμώ επισκέπτρια. Να κεράσω ρακή και κέικ σοκολάτας;

Και για να μην το κάνουμε τσατ ρουμ και γυρίσει και διαβάζει εκατοντάδες μηνύματα, σταματώ και πάω να διαβάσω, ωσάν πιστή... Μαριλία.

σνουποφιλιά :)

Αστερόεσσα είπε...

A, γεια σου, βρε Μαριλίτσα! Κάνε και τα παντζούρια! Και το πάτωμα με Pronto παρκετίνη, γιατί εγώ είμαι και αχαΐρευτη και γραυς! ☺

Αστερόεσσα είπε...

Τα κέικ κράτα τα και φέρε τη νταμιτζάνα με τη ρακή και κουκουβάγιες και στάκες και σταμναγκάθια και χοχλιούς μπουμπουριστούς να έρθουμε στα ίσια μας. ♫

marilia είπε...

Για όοοοοοοοοολα αυτά και πολλά περισσότερα, σας περιμένω στην Κρήτη. ;)

Αστερόεσσα είπε...

Eπίσης θέλω και πατάτα οφτή και έναν αψηλό λεβέντη, Κρητίκαρο, ντεληκανή να χορεύουμε σούστα. ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μαριλίτσα, δεν ξαναμιλώ
και σε καταγγέλλω, έχεις απαγάγει τον ασκαρ και τον έχεις κλειδώσει , πάλι. Γνωστά αυτά, τι του κάνεις.!!

Αστερόεσσα είπε...

...στην ανάγκη και δύο λεβέντες Κρητίκαρους ντεληκανήδες ή και τρεις, γιατί δεν μπορούμε πια να τα ζητάμε και όλα!

Ανώνυμος είπε...

Πω πω !!!!

Ε ρε γλέντια !!!!

Τι σου κάνουν τα μοναστήρια.

Μην μαλλιοτραβηχτείτε, ερχεται ο πασας και φερνει και παρέα.

Αστερόεσσα είπε...

Aνώνυμη, μέχρι να έρθει ο πασάς απ' τα μοναστήρια, "πασά" θα αποκαλείς εμένα. Είμαι αντ' αυτού.

Αστερόεσσα είπε...

Kατά προτίμηση δε, "Κύριε, Πασά". ☺

ZouZouna είπε...

Mην με συγχίζεις κι εσύ με το Ορος, που δεν μπορώ να πάω... άντε τώρα. Εκλεψα και ανάρτησα στο εξοχικό, και άντε να δεις! πριν λίγες ημέρες (μην ρωτάς πότε γιατί ήμουν στη θάλασσα). Απλά ευχαριστώ και χαίρομαι που γύρισες.

Μαρια Νικολαου είπε...

Oμορφα... :)

Ταχυδρόμος! είπε...

Μοναδική αίσθηση, ομολογουμένως..

βασίλης είπε...

Kαλώς ήρθες πάλι στην ζωντάνια! κοσμο-καλόγερε

Αστερόεσσα είπε...

☺ Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι ο Ασκάρ επέστρεψε. Το δήλωσε εξάλλου και καθαρότατα σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησής του

"Παιδιά, σας αποχαιρετώ, θα μπαίνω πότε-πότε στο ιντερνετ και θα ανεβάζω μερικά ποστάκια (έτσι, τουλάχιστον, ελπίζω) και θα επισκέπτομαι, όσο μπορώ, τα μπλογκάκια σας! Τρι Ιουν 24, 10:32:00 μμ"

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Ασκαρδά μου σε ζηλεύω.....


μόνο αυτό σου λεω

Μαριλίτσα...όλα ενταξει
?
μην γυρίσει ο πασάς και τα
βρει ολα χάλια ε?

τσίου!!!!!!!!