Δευτέρα, Μαΐου 7

Πώς ο Άσκαρ βλέπει τα "αριστερά" κόμματα...

Ξεκινάω με το ΚΚΕ, που το θεωρώ "σοφό" κόμμα!
Δεκαετίες στο κουρμπέτι, δεν πατάει πλέον εύκολα μπανανόφλουδες.
Λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαία η θέση του πως "εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση με εκλογές"!
Το γιατί, το καταλαβαίνετε και μόνοι σας, μην θέλετε τροφή μασημένη...
Συνεχίζω με τη νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη.
Αλήθεια, αυτό το κόμμα αν αποκλείει κυβερνητικές συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τότε γιατί ιδρύθηκε; Για να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ; Μα από εκεί αποκόπηκε!
Αν θυμάμαι καλά ο κ. Κουβέλης είχε γίνει υπουργός κυβέρνησης συνεργασίας Αριστεράς-Μητσοτάκη. Τώρα το παίζει "δύσκολος";
Κι ερχόμαστε και στην ... αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι θεωρούν πως οι συνθήκες ωρίμασαν για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Και θυμούνται την περίοδο 1977-1981, επί ανερχόμενου ΠΑΣΟΚ.
Κατ' αρχήν να επισημάνω μερικές χτυπητές διαφορές:
α) Το ΠΑΣΟΚ, πριν χτυπήσει την πόρτα της εξουσίας πέταξε απ' το τραίνο όλους τους τριτσκιστές και αριστεριστές. Οι παλιοί θα θυμούνται πώς σε ένα βράδυ διέλυσε όλη την οργάνωση της Νεολαίας του. Μεταξύ των αποχωρούντων ήταν και ο γνωστός... Κουφοντίνας!
β) Τότε το διεθνές περιβάλλον ήταν διαφορετικό: υπήρχε σοβιετικό μπλοκ, Κίνημα Αδεσμεύτων, άνοδος των Σοσιαλιστικών Κομμάτων του ευρωπαϊκού νότου κλπ.
γ) Η Ελλάδα του 1981 μπορεί να είχε υψηλό πληθωρισμό και μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν ήταν χρεοκοπημένη χώρα. Μην το ξεχνάμε αυτό. Κι ο ελληνικός λαός ήταν λιγότερο καλομαθημένος και απαιτητικός...
δ) Το 1981 ήταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με υπερεξουσίες. Αυτό αποτελούσε ένα σοβαρό παράγοντα σταθερότητας, και καθησύχαζε μεγάλο μέρος της συντηρητικής κοινωνίας μας.
ε) Ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν παμπόνηρος, πολύ ευέλικτος, γνώριζε πώς να χειραγωγεί το λαό, και μπορούσε να παίζει σε πολλά ταμπλό.
Υπάρχουν και πολλά άλλα που δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά του 1981 με το 2012. 
Μεταξύ του αντρεϊκού ΠΑΣΟΚ και του τσιπραίικου Σύριζα.
Μπορεί να κάνω και λάθος.
Αλλά αμφισβητώ ευθέως τη νοημοσύνη των ανθρώπων που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τους θεωρώ τρομερά επικίνδυνους!
Δεν κινδυνολογώ.
Απλά τις ανησυχίες μου εκφράζω...

25 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Λοιπόν, δεν πρόκειται να ξανακάνω ιστορικές αναδρομές.
Δυο-τρία γκομενάκια, σαφώς απογοητευμένα, ρωτάν με μέιλ να μάθουν την ηλικία μου, επειδή έγραψα πως θυμάμαι την περίοδο 1977-1981!

Τι να τους πω τώρα;

Εγώ βρέφος γεννήθηκα και βρέφος θα πεθάνω...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ασκαρμύδι πρώτα φεύγει-λένε-ο άνθρωπος και μετά το χούι. Σε αυτή σου την ανάρτηση φαίνεται έντονα το πασοκικό σου παρελθόν κι η κλασσική φιλολογία του κόμματος. Έστω, είσαι ενήλικος και μπορείς να εκφράζεις τις απόψεις σου. Το συριζα δεν είναι κάποια καινούρια τάση στα πλαίσια της αριστεράς, αν και σαν σχηματισμός υπάρχει από το 05'. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου αυτός ο σχηματισμός να έρθει δεύτερος και σε θέση να κυβερνήσει, εφόσον δεν τα κατάφερνε ο πρώτος. Και το εγκαλούν λέει γιατί δεν συνεργάζεται με τη νδ για συγκυβέρνηση(πάλι φαντάζομαι με πρόταγμα τη σωτηρία της πατρίδας). Πιθάνο η ηγεσία του σύριζα να μην είναι η σοφότερη, ίσως δε κι επικίνδυνη.. Ποιός σοβαρός σχηματισμός που σέβεται ελάχιστα τον εαυτο του - κι όχι απλά τα εκλογικά αποτελεσματά του - μπορεί να προβεί σε συνεργασία με τη νδ του σαμαρά. Του αντρός που ωρύοταν από αντιμνιμονιακό μένος κι εσχάτως - για την σωτήρια της ίδιας πατρίδας - υπέγραψε και με τα δύο χέρια το μνημόνιο Νο2 χειρότερο του πρώτου. Κι ας υποθέσουμε - πάντα για αυτή τη σωτηρία - οτί σχηματίζεται αυτή η κυβέρνηση νδ-σύριζα. Πρωθυπουργός φυσικά της κυβέρνησης κι αυτοδίκαια ο σαμαράς, να τρέχει σούμπιτος στας ευρώπας για επαναδιαπραγμάτευση. Ε ρε γέλια.. Με δέκα κλώτσιες στον κώλο θα τον υποδεχτούν τον αμετροεπή κι άλλες είκοσι στο φεύγα να πάρει και στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να περιγράψω το γιατί θα συμβέι αυτή η περιποίηση του ανδρός.. Και κάπου εκέι να σου και το καλό το σύριζα να υποστηρίζει λέει με νύχια και δόντια μια τέτοια κυβέρνηση, πάντα για την πουτάνα την σωτηρία.. Ε ρε κλαυσίγελος και καραγκιοζοπανήγυρις μαζί. Το μεγαλύτερο έγκλημα που επιτρέψαμε στους εαυτούς μας, και πολύ μάλιστα γι'αυτό διδάσκουμε μέχρι τα παιδία μας, είναι η υπόθαλψή της υποκρισίας. Για αυτό προφανώς κι ο πολιτικός λόγος είναι της πλάκας, ανεξάρτητα πάντα σχηματισμού..
Υ.Γ1. Ρε συ έχουν περάσει χρόνια από τότε που το κκε ήταν "σοφό" και το συριζα "χαβαλετζίδικο".
Υ.Γ2. Για το δε κκε να πω οτί διεκδικέι με συντριπτικές αξιώσεις το όσκαρ αρνητικής συμμετοχής, δεκαετίες τώρα, στα πολίτικα πράγματα της χώρας. Κρίμα που μέγιστοι άνθρωποι κάποτε έδωσαν και την ψυχούλα τους για τα κάγκελα του περρισού.
Υ.Γ3. Εντάξει τώρα, έγραψα λογύρδιο...

Κώστας

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Με μάλωσες τώρα, έτσι;
Καλά κάνεις, να διορθώνομαι!

Τώρα που το πολυσκέφτομαι, είμαι, κατά βάθος, "συντηρητικό" άτομο.
Αυτό, άλλωστε, δηλώνει και το παρελθόν μου.
Που, σημειωτέον, δεν είναι μόνο "πασοκικό" αλλά και "κουκουεδικό".
Κι όπως θα ξέρεις... "μια φορά Κνίτης, για πάντα Κνίτης"!

Είναι κι αυτές οι καταθεσούλες στην τράπεζα, γμτ μου, που με κάνουν ακόμα πιο συντηρητικό!

Ώστε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κυβερνλησει και το Σύριζα.
Να βγει στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλώνια να ουμ!
Να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο τζάμπιονς λιγκ.
Να συναρπάσει τα πλήθη.
Να το φοβηθούν οι εχθροί και να το θαυμάσουν οι φίλοι...

Μου φαίνεται θα πάω στη μεζονέτα του Τάκη στο Ψυχικό.
Να πίνουμε μαζί το πικρό ποτήρι με το αυθεντικό γαλλικό κρασί και ν' ανταλλάσσουμε ήχους όπως "χμμμ"... "μμμμ"... "ααααχχχχχ"

Ανώνυμος είπε...

Να σε μαλώσω, γιατί? Κουβέντα να γίνεται μιας κι είναι της μοδός ο σύριζα, να βγεί στα σαλόνια να μη βγεί.. Από τα κόμματα πάντως δεν παίζει να φάμε, ούτε καν ένα συσσιτιακί από αυτή την κνε. Αλήθεια, στον Τάκη που θα τα πίνετε θα είναι αφρίζων ο οίνος..?

Κώστας

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Τάκης έχει πέσει σε μελαγχολία γιατί, λέει, κάτι μανούλια κνίτισσες δεν τον ήθελαν ούτε για υποψήφιο θύμα στρατολόγισης.


Πάντως είναι μερακλής ο μπουρζουάς!
Πίνει μόνο κάτι μπορντώ του 18ου αιώνα.

Όχι σαν κι εμάς που ρουφάμε χρωματιστό οινόπνευμα, φτηνιάρικο και λαθραίο...

Α ρε άτιμη καινωνία!

Ανώνυμος είπε...

Έβλεπα κι αυτόν τον μιχαλολιάκο να τα λέει και νόμιζα πως έβλεπα σε κάνα φιλμάκι του 70' να βγαίνει ο παπαδό της εθνοσωτηριού για διάγγελμα.. Ε ρε γλέντια...

Κώστας

Ασκαρδαμυκτί είπε...

E ναι... μιλάει ολόιδια.
Όπως ο Παπαδό που έλεγε "Ελληνίδαι μανάδαι"...

Αμ και τα "παλικάρια του";
Άκου "εγέρθητι";
Δεν ξέρουν να κλείνουν το ρήμα;
"Εγερθήτε" είναι το σωστό παίδες...

Summertime Blues είπε...

τώρα έριχνα μια ματιά για τους ναυτεργάτες και βρήκα τούτο
"Ναυτεργάτης με συλλογή πινάκων αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ!"
ένα τέτοιο παιδί αξίζει λίγη προσοχή. με τέτοια αγάπη για την τέχνη, απ το υστέρημά του ο δόλιος απ το υστέρημά του.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τέλειο!
Βαρβάτος άντρας, ναυτεργάτης και φιλότεχνος!

Disinas είπε...

Απ όλη τη συζήτηση μια απορία μου δημιουργήθηκε! Αυτός ο Σαμαράς είναι κακός επειδή δυο χρόνια φώναζε αντι-μνη-μονιακά και τελικά υπέγραψε το μνημόνιο2 ή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι;

palalos είπε...

Πάρα μα πάρα πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που κατέγραψες Ασκάρ, απλά δεν πιστεύω ότι ο παραλληλισμός ετούτος είναι η αφετηρία του Σύριζα...και να ξεκαθαρίσω δεν ψήφισα Σύριζα, αλλά άλλο κόμμα εξωκοινοβουλετυικής αριστεράς.
Επίσης έχεις απόλυτο δίκιο και για τον Κουβέλη, όσο για το ΚΚΕ αυτοί πλέον θα μείνουν στην ιστορία ως οι πλέον γραφικοί και χαραμοφάηδες του κοινοβουλευτικού βίου...οι ΠΑμίτες ως απόγονοι και τρόφιμοι παιδείας ..γενιτσαρισμού και "αριστερού" παιδομαζόματος και πολτοποίησης μυαλού και πραγματικότητας θα καταγραφούν επίσης το ίδιο επιζήμιοι με τους αντιπάλους τους...προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί φοβάσαι το Σύριζα, νομίζω ότι ένα γκομενάκι Συριζιώτικο θα σου άλλαζε ..γνώμη...

καλημέρα αλάνι μου!

Λιακάδα ☼ είπε...

Τςτςτς... μα κάτι απορίες που έχουν αυτά τα γκομενάκια... :-p
Καλημέρεςςςςς!

takis είπε...

Κοιτάζωντας την φωτό μελαγχόλησα γιατί ούτε κνίτης είμαι ούτε ναυτεργάτης..

Τι άλλο να σχολιάσω?

Δυστυχώς, αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα λίγο σοβαρά.
Για να "σωθεί" η χώρα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά η Δημοκρατική Αριστερά και να κάνει κυβέρνηση με ΝΔ ΠΑΣΟΚ.
Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.

Να χαθεί πολιτικά δηλ. ενα απο τα πιο αξιόλογα κομμάτια του πολιτικού χάρτη της χώρας.

Προτείνω με βαριά καρδιά την αυτοκτονία αυτού που ψήφισα (το αποκαλύπτω !) για να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες ως χώρα.

Στα υπόλοιπα ψιλοσυμφωνώ.

ΥΓ Ρε να μην είμαι ναυτεργάτης!...
εχω ενα φίλο που δουλεύει στο λιμάνι..βοηθάει αυτό?

takis είπε...

Ξέχασα και αυτό.
η Wall Street Journal ειχε γράψει πριν λίγο καιρό οτι αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Παπαδήμος.

καημένοι Τσίπρα και Σαμαρά..στον πάγκο μια ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Η ντόπια διαπλοκή που έχει ρημάξει τον τόπο, είναι έτοιμη να ρίξει στο παιχνίδι το κόμμα Παπαδήμου. Αφού διέλυσε τα δύο κόμματα εξουσίας, μπαίνοντας μέσα, τα εξάρτησε με πολλούς τρόπους και μέσα, τώρα βγαίνει μπροστά για να πάρει την εξουσία στα ίσια. Εγώ προσωπικά δε μπαίνω στο τρυπάκι. Με το ΣΥΡΙΖΑ με χωρίζουν πολλά, κυρίως με τις συνιστώσες της ρακής και των γιαουρτωμάτων. Δυστυχώς έχω μύριες επιφυλάξεις για την ικανότητα των ανθρώπων να λειτουργήσουν κυβερνητικά σ΄ ένα τέτοιο πολύπλοκο πεδίο. Είμαι όμως έτοιμος και αποφασισμένος αν δω και κάποιες κινήσεις (πχ. συνεργασίες με ευρύτερες δυνάμεις - πχ. Κατσέλη για τα διεθνή οικονομικά) να περάσω το Ρουβίκωνα και να δοκιμάσω κι' ας απογοητευτώ. Είναι εξάλλου καλύτερο να μετανοιώσεις για κάτι αφού το κάνεις, παρά αν δεν το τολμήσεις. Αυτή είναι ίσως και η διαφορά μεταξύ συντηρητισμού και προόδου.

ΟΡΕΙΝΟΣ

zoyzoy είπε...

Είπα και'γω λάθος εκτίμηση έχω κάνει σύντροφε?
Το κόμμα είναι καλό για αντίσταση και μόνο μη περιμένεις ποτέ να κυβερνήσει αυτή τη χώρα αριστερά!
Το κακό είναι ότι θα χρεωθούμε και άλλες εκλογές για να βγάλουμε τελικά τα γνωστά κόμματα.

Εγέρθητω όταν μπαίνω στο μπλόγκι σου!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Χμμμ... ωραίες κι ενδιαφέρουσες απόψεις.
Θα σχολιαστούν καταλλήλως μόλις ευκαιρέσω!

Ώστε ένα γκομενάκι συριζίτικο θα με έφερνε στα ίσια μου...
Πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικά άποψη.
Τ' ακούς Ορεινέ;

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ, έτσι εξηγείται τελευταία η στάση μου...

ΟΡΕΙΝΟΣ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συγνώμη, αλλά από ένα νέο άνθρωπο θα περίμενα λίγο βαθύτερη προσέγγιση. Αυτά τα λέει κι ο πατέρας μου που ήταν οικοδόμος... Κάτι καινούριο ρε παιδί μου. Για παράδειγμα πώς ο Τσίπρας βρήκε το Θεό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου...

takis είπε...

Εγέρθητο όλοι ! (γειά σου ρε ΖΟΥΖΟΥ)
Αλλιώς "στα τσακίδια" !(τελευταίο σύνθημα του ΚΚΕ )

και όμως αυτές οι δύο εκφράσεις δίνουν το στίγμα του πολιτικού χάρτη αυτής της χώρας.

ΟΡΕΙΝΕ
Μακάρι οι ανθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να μπορούσαν να δράσουν διαφορετικά εκτός απο την λαϊκίστικη αντιμνημονιακή συμπαράταξη.
Ασε που τα νούμερα δεν βγαίνουν, χωρίς ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ δηλ.
Αρα , πάμε για εκλογές με αβέβαιες εξελίξεις σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

ΑΣΚΑΡ
Εσυ νομίζω μόνο με μια γεροδεμένη χρυσαυγίτισα θα βρείς τον σωστό δρόμο.

George είπε...

θα συμφωνήσω με τον Τάκη!
Γμτ ούτε εγώ είμαι Κνίτης ή ναυτεργάτης .... βοηθάει οτι είχα παλιά παρτίδες με εργάτες της θάλασσας;

Επίσης ήθελα να προσθέσω πως σήμερα δεν έχουμε βάσεις (τις έδιωξε ο Ανδρέας κάπου στο μακρινό 1985) για να φωνάζουμε έξω οι βάσεις του θανάτου!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δημήτρη μου, δεν είναι τόσο κακός ο Σαμαράς. Απλά είναι "Αντωνάκης της φακής"!

Άλαλε, περιέργως τα συριζο-γκομενάκια δεν μου πολυκάθονται!
Έχεις να μου γνωρίσω καμιά τσούπρα-Ανταρσύνα να ξεχαρμανιάσω;

Λιάκη, δεν ιδρώνει τ' αυτάκι μου!
Φιλιά!

Τάκη, η αντρίλα δεν είναι κολλητική! Οπότε μάλλον δεν θα σε βοηθήσει ο φίλος σου ο άντρακλας ο λιμανίσιος!
Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, είναι ένας παλαιοκομματικός προσωποπαγής σχηματισμός μιας χρήσεως. Οπότε ας θυσιαστεί τώρα να μην πάει και η θυσία χαμένη...

Ορεινέ, κι εγώ αν είχα μια τρυφερούδα συριζίτισσα να με περιμλένει με τα μπούτια ανοιχτά, θα τον πήδαγα το Ρουβίκωνα...

Ζουζού ήγειρε το μπλουζάκι σου και κατέβαζε τη φουστίτσα σου!

Όχι και νέος ρε Δείμε. Λίγο μικρότερος του πατέρας σου είμαι!
Όσο για τον Τσίπρα, να μου το θυμηθείς: σύντομα θα κλειστεί σε μοναστήρι...

Τάκη, αυτή ακριβώς την κουβέντα είχαμε με τον Ορεινό όταν πίναμε τα κρασάκια μας στην καισαριανή προεκλογικά: πώς θα βρούμε μια χρυσαυγίτισσα να πηδήξουμε... άντε να μας πηδήξει!

Γιώργο, εσύ τις ρίχνεις τις γκόμενες με το μέλι που στάζει το στοματάκι σου!
Ένα γλυκανάλατο τους πετάς και υγραίνονται τα κορίτσια...

Summertime Blues είπε...

κάνε ανάρτηση και γράψε ΟΧΙ!!
Όχι, Η παλιά διεπαφή του Blogger να ΜΗΝ καταργηθεί τους επόμενους μήνες.

palalos είπε...

Σου το ξανάπα δεν ανήκω στο Ανταρσία! Ξέρω ελάχιστα άτομα, αλλά από όσο ξέρω πολλές "συντρόφισσες" από εκεί κάνουν ευχάριστη φιλιά άμα λάχει!!!!!

Θέλει υπομονή το μουνί, το ξέρεις εσύ καλύτερα από όλους!

Καλημέρα φίλε μου

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κάτσε ρε συ Άλαλε, είπες ότι δεν ψήφισες Σύριζα.
Για τον Ανταρσία τώρα το πρωτολές.

Ναι... θέλει υπομονή το άτιμο, και πλέον δεν την έχουμε!
Αν είναι να μας βγάλει την ψυχή, δεν πάει να κουρευτεί λέω γω...