Τρίτη, Οκτωβρίου 18

Τι θα έλεγαν για τα χάλια μας οι αρχαίοι φιλόσοφοι;

Απ’ το ομογάλακτο ιστολόγιο «Φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας»
http://filosofoumen.blogspot.com/
Ο Πλάτωνας στους «Νόμους» του απαγορεύει να ζητήσει κάποιος νερό απ’ το πηγάδι του γείτονα, αν προηγουμένως δεν αποτύχει να βρει νερό στο δικό του χωράφι.
Ας ψηφίσουμε κι εμείς ένα νόμο που να απαγορεύει στους ανθρώπους να δανείζονται, αν προηγουμένως δεν έχουν εξαντλήσει τη δική τους περιουσία και τις δικές τους δυνάμεις.
Ο Κάτων, όταν κάποτε συνάντησε έναν σκατόψυχο ηλικιωμένο, τον ρώτησε: «Γιατί άνθρωπέ μου στα πολλά κακά των γηρατειών προσθέτεις και τη ντροπή της μοχθηρίας;».
Αν ζούσε τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας ο Κάτων, θα μας ρωτούσε: «γιατί στα πολλά κακά της φτώχειας σας, προσθέτετε τις ταλαιπωρίες και την εξάρτηση του δανεισμού;».
Και, για να το πούμε λαϊκότερα: «Δεν μπορείτε να κουβαλήσετε την κατσίκα, γιατί φορτώνετε στους ώμους σας και το βόδι;».
Ας αναφέρουμε και μερικά ακόμη παραδείγματα απ’ τους αρχαίους μας σοφούς:
α) Ο Θηβαίος Κράτης, αν και δεν είχε κανέναν δανειστή να τον πιέζει, μη μπορώντας ν’ αντέξει τις καθημερινές σκοτούρες και μέριμνες, εγκατέλειψε την περιουσία του, αξίας οκτώ ταλάντων, φόρεσε ένα παλιόρουχο, πήρε κι ένα δερμάτινο σακούλι, και βρήκε καταφύγιο στη φτώχεια και στη φιλοσοφία...
β) Ο Αναξαγόρας άφησε χωρίς κανέναν δισταγμό την καλλιεργήσιμη γη του να γίνει βοσκοτόπι.
γ) Ο λυρικός ποιητής Φιλόξενος, που είχε πολύ πλούτο σε μια σικελική αποικία, βλέποντας να βασιλεύει γύρω του η τρυφή, η ηδυπάθεια και η αμουσία, είπε: «μα τους Θεούς, απ’ το να χαθώ εγώ εξαιτίας αυτών των αγαθών, καλύτερα να χάσω εγώ αυτά!»...
Και κλείνουμε με τον Πλούταρχο, που μας δίνει την εξής συμβουλή: «Παράτησε τα περιττά που σε υποδουλώνουν, κι αρκέσου στα λίγα και ουσιώδη που σ’ αφήνουν ελεύθερο»!

10 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ενημερωτικά σας λέω πως στο χαρέμι έχουμε νέα μέλη: Ζωή και Σάμμυ!

Summertime Blues είπε...

το είδα.:)
χαρέμι;!!!
δε μου λες αδέλφια έχεις;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Nαι!
Αλλά γιατί ρωτάς;
Με «κόβεις» καλομαθημένο;

Ασυλλόγιστη είπε...

Ασκαρδαμούλη, αυτά είναι δασκαλίστικα και τα βαριέμαστε.
Θέλουμε τις παλιές αλήτικες ιστορίες!

Χρόνια σε περιμένω είπε...

Ναι!
Και κάνουμε διαδήλωση:
ι-στο-ρί-ες ι-στο-ρί-ες

Summertime Blues είπε...

απλή περιέργεια.
διάβασα αυτό http://spittingdragon.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html
κι αναρωτιόμουνα σε ποια κατηγορία ανήκεις...
το ξύσιμο, λένε, διορθώνει τις κακές σκέψεις...
με διώχνουνε από τον υπολογιστή.
την κάνω, καλό απόγευμα!

Summertime Blues είπε...

βλέπω τη φωτογραφία και γελάω
πετάει πετάει ο γάιδαρος!!

Αθανασία είπε...

Ε,γειάσου ασκαρούλη!τ ί θα έλεγαν οι αρχαίοι?ε,νομίζω πρέπει να ευχόμαστε να ΜΗ βλέπουν και να μην ακούνε τι γίνεται,εδώ κάτω γιατί ή θα γελάνε μαζί μας και θα λένε'κοίτα ρε τους μαλακες π ως κατάντησαν'...κοίτα ρε τους άχρηστους'που κατέστρεψαν ό,τι ωραίο φτιάξαμε εμείς κάποτε'...ή θα μας μουτζώνουν με χέρια και πόδια (αν ήξεραν τι είναι η μούντζα φυσικά)...ή μπορεί να μας ρίξουν και κάνα αστροπελέκι,από κεί ψηλά που είναι τώρα καμιά ώρα! και με τα δίκια,τους επειδή ΔΕ σεβόμαστε καθόλου όμως όσα έφτιαξαν αυτοί κάποτε και τα καταστρέφουμε κάθε ώρα,κάθε μέρα.....δε κάνουμε τί πο τε άλλο από το να καταστρέφουμε διαρκώς ασύστολα,αλόγιστα,ασυνείδητα ό,τι όμορφο έφτιαξαν αυτοί κάποτε...ε,νομίζω ότι μάλλον δ ε θα χαιρόντουσαν καθόλου με το π ως κατάντησε η χώρα που έφτιαξαν κάποτε αυτοί,που τόσο την αγάπησαν και τη σεβάστηκαν..αν έβλεπαν το σημερινό χάλι της...μάλλον θα έκλαιγαν ίσως....καλησπέρες...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σάμμυ, τελικά είμαι το «αόρατο παιδί»...

Άθη, τα ’χεις πάρει αγρίως βλέπω...

Summertime Blues είπε...

αόρατος ε; έλα στο κλαμπ!