Κυριακή, Οκτωβρίου 24

Δώδεκα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη δικτατορία του Μεταξά (Α΄)

1) Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου 1936; Το βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 αποτυγχάνει και το Νοέμβριο επιστρέφει στην Ελλάδα ο βασιλιάς Γεώργιος Β'. Οι βενιζελικοί αποδέχονται την παλινόρθωση του μονάρχη με αντάλλαγμα την αμνήστευση των κινηματιών.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων στηρίζει την κυβέρνηση Δεμερτζή, με υπουργό στρατιωτικών των Ιωάννη Μεταξά. Όταν πεθαίνει ο Δεμερτζής, η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίζει στις 26 Απριλίου 1936 την ανάθεση της εξουσίας στον Μεταξά και τη διακοπή των εργασιών της μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου.
Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς, με τη συνεργασία του Βασιλιά και πρόσχημα τον "κομμουνιστικό κίνδυνο", διαλύει οριστικά τη Βουλή και αναστέλλει τα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονταν στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η δικτατορία αρχίζει...
2) Η δικτατορία Μεταξά δεν ήταν στρατιωτική. Ο στρατός στήριζε το καθεστώς αλλά δεν κυβερνούσε όπως την επταετία 1967-1974. Ο Μεταξάς ήταν συνειδητά αντικοινοβουλευτικός, αντιδημοκρατικός και αντιφιλελεύθερος.
3) Το καθεστώς είχε δύο βασικούς πόλους εξουσίας: α) τον Βασιλιά Γεώργιο, που έλεγχε τον στρατό, την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ήταν πιστός φίλος της Αγγλίας. β) τον Μεταξά που έλεγχε την προπαγάνδα, τους μηχανισμούς καταστολής και την εσωτερική πολιτική.
4) Η χώρα από το 1932 ήταν επίσημα χρεοκοπημένη και εξαρτημένη απ' την Αγγλία. Βρετανοί ομολογιούχοι κατείχαν το 70% του εξωτερικού μας χρέους. Οι Άγγλοι έλεγχαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της χώρας με το εξωτερικό, τον ηλεκτροφωτισμό και της ηλεκτρικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς και το εργοστάσιο συναρμολόγησης πολεμικών αεροπλάνων στο Φάληρο.
Μέχρι το φθινόπωρο του 1940 η Αγγλία, στα πλαίσια της πολιτικής του "κατευνασμού", υποχρέωσε την Ελλάδα να μην προκαλεί την Ιταλία. Γι' αυτό και ο Μεταξάς απέκρυψε την εθνικότητα του υποβρυχίου που βύθισε την "Έλλη".
5) Το καθεστώς Μεταξά στοχοποίησε εξ αρχής τους κομμουνιστές. Στις 20 Αυγούστου 1936 συνέλαβε τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Ζαχαριάδη, και σε μικρό χρονικό διάστημα εκτόπισε 1000 περίπου στελέχη του κόμματος κι άλλους 350 έκλεισε σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο υφυπουργός Ασφαλείας Κωνσταντίνος Μανιαδάκης κατόρθωσε στις αρχές του 1939 να δημιουργήσει "δικό του" ΚΚΕ που εξέδιδε και τον "δικό του" Ριζοσπάστη! Την περίοδο αυτή ο παράνομος μηχανισμός του ΚΚΕ σχεδόν διαλύθηκε.
Ο Μανιαδάκης υπήρξε αργότερα βουλευτής Κορινθίας της Καραμανλικής ΕΡΕ...


10 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κλίμα της 28ης Οκτωβρίου.

Αρχίζει και η χειμερινή σεζόν και αντικαθιστούμε τη μπύρα με το τσιπουράκι...

αθεόφοβος είπε...

Τους στίχους του ύμνου της 4ης Αυγούστου έγραψε ο λογοτέχνης Τίμος Μωραϊτίνης και τη μουσική ο αρχιμουσικός των Ενόπλων Δυνάμεων Γεράσιμος Φρεν.

Gee Pontius είπε...

Κοίτα, άλλο οι γκομενίτσες όπου μπορούμε να λέμε ό,τι θέμε κι' άλλο η εξιστόριση γεγονότων που δεν τα έχουμε ζήσει και μας τα είπε ο παπούς μας ή τα διαβάσαμε. Γιατί μπορεί ο παπούς να μην λέει ψέμματα αλλά δεν μπορεί να περιγράψει τις συνθήκες της εποχής παρά μόνο από τον χώρο που ζούσε. Ετσι για παράδειγμα για τους μισούς Ελληνες οι ΕΛΑΣίτες ήταν ήρωες και για τους υπόλοιπους εγκληματίες, το ίδιο με τον Ψαρρό.
Αναμφισβήτητα είναι :
Ο Μεταξάς είχε προετοιμάσει καλά την ώρα για το ενδεχόμενο ιταλικής επίθεσης, δεν αιφνιδιάστηκε.
Οι κομμουνιστές ακολουθώντας την μαμά-Ρωσία, σύμμαχο αρχικά του Χίτλερ, δεν θέλανε να πολεμήσουνε λογω κομματικής γραμμής.
Ο γερμανόφιλος Μεταξάς περίμενε από τον Χίτλερ μια συμβιβαστική πρόταση για την ελληνοϊταλική διένεξη γι' αυτό και έστρεψε τον ελληνικό στρατό στα αλβανικά βουνά αντί να καταλάβει την Αυλώνα, πράττοντας όπως του υπέδειξε ο Χίτλερ. Τότε πέθανε (λέγουσι ότι τον "έφαγε" ο γιατρός του κατά την βασιλικήν ή αγγλικήν "επιθυμίαν"), ανέλαβαν άλλοι και μας κήρυξε τον πόλεμο η Γερμανία.
Αξιοσημείωτον ότι (όπως και στην 25η Μαρτίου) εορτάζομεν την ΕΝΑΡΞΗ του πολέμου διότι στο τέλος τον χάσαμε, σαν να λέμε ... προηγηθήκαμε στο ημίχρονο !

Gee Pontius είπε...

Περί της πολεμικής αρετής των Ελλήνων και της επετειακής τοιαύτης, εδώ :

http://gpointsbreeze.blogspot.com/2009/10/blog-post_27.html

Mana είπε...

επίσης αντικαθιστούμε τη μπύρα με το κρασί αν πρόκειται για φαί και τη μπύρα με το κονιάκ αν είναι για χαλάρωση.

takis είπε...

Ελα ρε!..και εγω νόμιζα οτι θα έλεγες κάτι για τις εκλογές που έρχονται.........

Εγω θα συνεχίσω με το Βόρειο Μακεδονικό τσίπουρο και θα απολαμβάνω τις βαθυστόσταχαστες ιστορικοπολιτικές αναλύσεις σας ...
περιμένοντας τα κρύα βράδυα του Νοέμβρη που κατά τα μερομήνια θα είναι πολύ κρύα...
Μπρρρ..
Οχι για δύο, αλλά για τρείς και πάνω θα είναι ο καιρός..οργανωθείτε.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αθεόφοβε, εσύ πάντα είσαι ενημερωμένος στις λεπτομέρειες.
Μέχρι και για τη διάσπαση του "Σπάρτακου" ήξερες ρε μπαγάσα...

Τζίτζικα, μην προτρέχεις, θα τα πούμε και στη συνέχεια. Γιατί, εκτός απ' το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τον Μεταξά, θα ανεβάσουμε ποστάκι και για τη β' φάση του ελληνοϊταλικοί πολέμου, όπου η Ελλαδίτσα εισέβαλε στην Αλβανία.
Όσο για τους κομμουνιστές, τα αγγλικά αρχεία αναφέρουν πως μετά την υπογραφή του ρωσογερμανικού συμφώνου είχαν μυστικές επαφές με τον Γερμανό πρόξενο της Σαλονίκης.
Απλώς το αναφέρω, χωρίς να το επιβεβαιώνω...

Μανούλα, προσεύχομαι να ανακαλυφθεί ένα κρασί που θα περίεχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Φαντάζεσαι πόσο πιο ωραία θα ήταν η ζωή μας αν ζούσαμε μόνο πίνοντας κρασάκι;

Τάκη, μην είσαι βιαστικός. Κάθε πράγμα στην ώρα του.
Τούτη η βδομάδα είναι αφιερωμένη στον Μεταξά και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Η επόμενη στις εκλογές και από τη μεθεπόμενη επιστρέφουμε στην Τρούμπα!
Προς το παρόν τσάκισα ένα μπουκαλάκι τσίπουρο... "Ηδωνικό", κτήμα Κώστα λαζαρίδη απ' την Αδριανή της Δράμας...
Ψήνω καφεδάκι να ξενερώσω λίγο, γιατί έχουμε και δουλειές γμτ...

takis είπε...

Μου φαίνεται οτι δεν έχεις καταλάβει για τι τσίπουρο μιλάμε...
βόρειο-μακεδονικό είπαμε...
κάτι μεταξύ κονιάκ και τσίπουρου..πιο πολύ προς κονιάκ.
άϊντε...

Βάσσια είπε...

Υπονοείς κάτι;
Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά...

αλλά Δευτέρα σήμερα, δεν έχω διάθεση για πολιτική.

Καλή εβδομάδα
:-)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, για τσιπουροκουβέντες καλύτερα πες τε τα με τον Ορεινό. Είναι κι αυτός... Τσίπρας!

Έλα βρε Βασσούλα με τους συνειρμούς σου!
Αν εξαιρέσεις την πτώχευση του '32, ποια άλλη ομοιότητα βρίκσεις;