Παρασκευή, Οκτωβρίου 29

Γιατί ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στην Αλβανία;

Στις 13 Νοεμβρίου 1940 οι εισβολείς Ιταλοί εκδιώκονται απ' το ελληνικό έδαφος.
Τη στιγμή αυτή ο Μεταξάς παίρνει μια απ' τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις της ελληνικής ιστορίας: διέταξε κατά μέτωπο επίθεση στις ιταλικές δυνάμεις και εισβολή του ελληνικού στρατού στο αλβανικό έδαφος.
Η απόφαση φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, παράδοξη. Ο ψοφοδεής Μεταξάς, που κατηγορούσε το Βενιζέλο για την αποστολή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το 1919 δεν μπορεί ξαφνικά να μετατρέπεται σε "λιοντάρι της Πίνδου"!
Αυτός που δεν τόλμησε να αποκαλύψει την εθνικότητα του υποβρυχίου που βύθισε την "Έλλη" τρεις μήνες νωρίτερα, ξαφνικά φαίνεται αποφασισμένος να δώσει στους Ιταλούς το "τελειωτικό χτύπημα"...
Η απόφαση αυτή από πολιτικο-στρατιωτική άποψη είναι, φαινομενικά, εντελώς παράλογη! Η μικρή και αδύναμη Ελλάδα επιτίθεται όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στον αήττητο και πανίσχυρο Άξονα! Ακόμα κι αν ο ελληνικός στρατός "έριχνε στη θάλασσα τους Ιταλούς" (κάτι, φυσικά, αδιανόητο) ήταν βέβαιο πως η Γερμανία θα επενέβαινε άμεσα και δυναμικά (όπως και έγινε).
Ας προσπαθήσουμε, τώρα, να ερμηνεύσουμε την φαινομενικά "παράλογη" απόφαση του Μεταξά:
Κατ' αρχήν να δούμε ποιους συνέφερε η συνέχιση του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Φυσικά, η σκέψη όλων μας πάει αμέσως στην Αγγλία...
Οι Άγγλοι όχι μόνο ήθελαν αλλά και πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να πολεμήσει τους Ιταλούς "μέχρις εσχάτων"! Προτιμούσαν να σκοτώνονται οι Έλληνες φαντάροι στην Αλβανία παρά οι Εγγλέζοι στη Βόρεια Αφρική! Δεν τους ενδιέφερε να σώσουν την Ελλάδα αλλά να πλήξουν την Ιταλία!
Το αλβανικό μέτωπο είχε καθηλώσει σημαντικές ιταλικές δυνάμεις, που, διαφορετικά, θα είχαν μεταφερθεί στην Αφρική εναντίον των Βρετανών .Οι τελευταίοι επεδίωκαν και μια στρατιωτική επέμβαση των Γερμανών στα Βαλκάνια που θα μείωνε τις γερμανικές πιέσεις στη μητροπολιτική Αγγλία και στα υπόλοιπα μέτωπα.
Ο βασιλιάς Γεώργιος, σταθερά αγγλόφιλος, ήταν σαφώς υπέρ της ελληνικής επίθεσης στην Αλβανία.
Ο Μεταξάς, όμως; Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται αρκετά. Σίγουρα είχε συμβιβαστεί με την ιδέα πως η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν την συνέφερε να ενταχθεί στον Άξονα. Αλλά θεωρούσε εφικτή μια ουδετερότητα "τύπου Φράνκο".
Η προσωπική μας άποψη είναι η εξής:
Ο Μεταξάς θεώρησε, τον Νοέμβριο του 1940, πως είχε μια θαυμάσια ευκαιρία να επεκτείνει τα ελληνικά σύνορα, προσαρτώντας τη Βόρεια Ήπειρο. Ο ελληνικός στρατός δεν μπορούσε σε βάθος χρόνου να νικήσει τους Ιταλούς, αλλά μέχρι τον Ιανουάριο του 1941 είχε τις δυνατότητες και τον ενθουσιασμό να καταλάβει σημαντικά εδάφη της αλβανικής επικράτειας.
Σκέφτηκε, λοιπόν, να επιτεθεί στους Ιταλούς κι αφού ο ελληνικός στρατός φτάσει μέχρι το λιμάνι της Αυλώνας, το πολύ ως τα μέσα Ιανουαρίου 1941, να επιδιώξει τη γερμανική μεσολάβηση για την υπογραφή ελληνο-ιταλικής συνθήκης ειρήνης. Με αυτή, και ο πόλεμος θα τερματιζόταν και η Ελλάδα θα διατηρούσε τα εδάφη της βορείου Ηπείρου που θα είχε καταλάβει-ελευθερώσει ο στρατός της.
Ως αντάλλαγμα, θα προσφέραμε στον Άξονα την ουδετερότητά μας, που σήμαινε πως θα υποχρεώναμε τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τα ελληνικά εδάφη...
Το σενάριο αυτό ίσως εξηγεί δύο ακόμη γεγονότα της περιόδου εκείνης:

α) Ο Μεταξάς πίεζε συνεχώς τον Αλέξανδρο Παπάγο, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, να μην σταματήσει η προέλαση του στρατού στην Αλβανία. Προφανώς ήθελε την ώρα που θα υπογραφόταν η ειρήνη να έχουμε καταλάβει όσα περισσότερα εδάφη μπορούσαμε.
β) Ο Μεταξάς, την ώρα που ο απεσταλμένος του Γεώργιος Πεσμαζόγλου είχε μυστικές επαφές στην Ελβετία με τους Γερμανούς, πεθαίνει, "εντελώς ξαφνικά", στις 29 Ιανουαρίου 1941 στα χέρια των Βρεταννών γιατρών...

24 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κάπου εδώ σταματάμε το σύντομο ιστορικό αφιέρωμα στο καθεστώς μεταξά και στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.
Έχουμε κι άλλα θέματα της επικαιρότητας ν' ασχοληθούμε!
Π.χ. με τις επικείμενες περιφερειακές-δημοτικές και βουλευτικές εκλογές...

αθεόφοβος είπε...

Όταν επέδωσε το τελεσίγραφο ο Γκράσι στον Μεταξά και αυτός απάντησε «Allors, c’est la guerre»: Λοιπόν, έχουμε πόλεμο, και ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε για μέρες αυτό το μέτωπο και η γενικότερη αντίληψη της ηγεσίας ήταν αυτό που είχε πει ο στρατηγός Καθηνιώτης :Θα ρίξουμε μόνο μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων.
Όμως όπως γράφει και ο Σεφέρης ,όταν το πρωί τα πλήθη σήκωσαν τον Μεταξά στα χέρια στο Σύνταγμα κατάλαβε πως η διάθεση του λαού ήταν να πολεμήσουν γιατί αισθάνονταν οργή για την εισβολή που έγινε.
Το αίσθημα αυτό εκφράστηκε ακόμα και από τον φυλακισμένο στην Κέρκυρα Ζαχαριάδη στο γράμμα του που έλεγε: «…Στον πόλεμο αυτόν, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη…».
Όταν λοιπόν απωθήσαμε τους Ιταλούς πέρα από τα σύνορα θα ήταν τελείως παράλογο να σταματήσουμε εκεί και να μην προχωρήσουμε σε εδάφη που είχαν και ελληνικό πληθυσμό εκτός των άλλων και για τον απλούστατο λόγο πως εάν σταματούσαμε στα σύνορα οι Ιταλοί δεν θα ξαναεπιτίθενταν ανασυντασσόμενοι στην Ελλάδα;
Σε ένα πόλεμο πάντα είναι προτιμότερο να πολεμάς σε ξένο έδαφος παρά στο δικό σου γιατί καθορίζεις πιο εύκολα και καλύτερα τους όρους μιας ανακωχής.
Αυτό που δεν ήθελε ο Μεταξάς ήταν η εμπλοκή της Γερμανίας και γι΄αυτό πλην της στρατιωτικής βοηθείας από την Αγγλία δεν δέχτηκε να έρθουν στην Ελλάδα στρατεύματα της οπότε θα γινόταν αναπόφευκτη η εμπλοκή των γερμανών.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η άποψη που διατυπώνω είναι:
α) η συνέχιση του ελληνο-ϊταλικού πολέμου, και μετά την εξουδετέρωση της εισβολής, δεν ήταν αποτέλεσμα του ενθουσιασμού που κατέλαβε το λαό και το στρατό.
β) η αντεπίθεση του αρχικά αμυνόμενου δεν αποτελεί αυτονόητη και αναγκαία στρατιωτικά ενέργεια.
γ) η εισβολή στην Αλβανία δεν εξασφάλιζε την Ελλάδα από τον κίνδυνο νέας ιταλικής επίθεσης. Άλλωστε και τον Μάρτιο του 1941 οι Ιταλοί εντεπιτέθηκαν επί του αλβανικού εδάφους, και συνέχιζαν να αντεπιτίθενται μέχρι να καταρρεύσει η ελληνική άμυνα.
δ) Η Ελλάδα, επιτιθέμενη στον Άξονα (γιατί περί αυτού πρόκειται) ήταν σίγουρο πως θα προκαλούσε την γερμανική επέμβαση. Μόνο ένας τρελός θα ήθελε να αποφύγει τη γερμανική επέμβαση και ταυτόχρονα θα την προκαλούσε καταλαμβάνοντας εδάφη του Άξονα (όπως ήταν εκείνη τη στιγμή εκείνη η Αλβανία).

Η μόνη λογική εξήγηση της απόφασης Μεταξά είναι αυτή που αναφέρω στο ποστ:

καταλαμβάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε όσο πιο πολλά εδάφη μπορούμε, και κάνουμε με τη μεσολάβηση της Γερμανίας συνθήκη ειρήνης. Κρατάμε τα εδάφη και προσφέρουμε ως αντάλλαγμα ουδετερότητα!

Αυτό, βέβαια, θα ήταν καταστροφή για τους Άγγλους!
Εξ ου και ο ... αιφνίδιος θάνατος Μεταξά, για τον οποίον είχε βουίξει τότε όλη η Αθήνα!

takis είπε...

Εγω λέω αντι να ασχοληθείς με τις εκλογές (μυρίζομαι στραπάτσο σου)
να μας πεις καλύτερα γιατί ο Αλέξανδρος ο Μέγας έφθασε εκει που έφθασε........
και μετά για τον Πελοποννησιακό πόλεμο...
Το ακροατήριο αναμένει με αγωνία τις αποκαλύψεις σου..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μην με αγχώνετε παιδιά... για όλα θα πούμε!

Γιατί ρε γαμώτο να μην ήμουν στην εποχή της Παλαίας Διαθήκης, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν 800 χρόνια;
Θα προλάβαινα να ανεβάσω τουλάχιστον τα μισά απ' τα ποστάκια που έχω στο μυαλό μου...

Πάω τώρα να ξυριστώ, γιατί πρέπει να βγω και στην κοινωνία απόψε...

αθεόφοβος είπε...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ελληνικής Κυβερνήσεως ενεφάνισε προ 10 ημερών, ήτοι το προπαρελθόν Σάββατον, βαρείαν φλεγμονήν του φάρυγγος, ήτις κατέληξεν εις απόστημα παρααμυγδαλικόν. Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του ως και την μετ’ εγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία διάφορα τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς ως γαστρορραγίαν και ουραιμίαν και απέθανε σήμερον, ώραν 6.20’ π.μ.». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 1941, οι δώδεκα θεράποντες γιατροί γνωστοποιούσαν στον ελληνικό λαό τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά σε ηλικία 70 ετών, στο σπίτι του στην Κηφισιά.΄
Οι θεράποντες ιατροί ήσαν οι :Μ. Γερουλάνος, Β. Μπένσης, Μ. Γεωργόπουλος, Μ.Μακκάς, Ε.Φωκάς, Δ. Δημητριάδης, Ι. Χρυσικός, Γ.Καραγιαννόπουλος, Δ. Κομνηνός, Ν. Λωράνδος,Γ. Οικονομίδης, Ν. Γεωργόπουλος.
Ο Ευγένιος Φωκάς δε ήταν ο σύζυγος της κόρης του.
O θάνατος του Μεταξά σε κρίσιμη καμπή του πολέμου ήταν βαρύ πλήγμα για την Ελλάδα και όπως είναι επόμενο δημιούργησε την υπόνοια δολοφονίας του από τους Εγγλέζους ,υπόνοια που εκμεταλλεύτηκαν και οι Γερμανοί οι οποίοι παρέστησαν και στο ετήσιο μνημόσυνο του!
Χωρίς βέβαια να είναι ποτέ κανείς απόλυτος σε τέτοια θέματα, ο θάνατος ενός ατόμου 70 ετών από αυτή την αιτία σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα αντιβιωτικά για να αντιμετωπιστεί μια τόσο σοβαρή λοίμωξη δεν είναι περίεργος.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Και μόνο που έβαλαν 12 Έλληνες γιατρούς να υπογράψουν, μου δημιουργεί υποψίες!
Αλήθεια, το σπίτι του Μεταξά στην Κηφισιά χωρούσε 12 γιατρούς;

zoyzoy είπε...

Ετσι,έτσι ξυρίσου να είσαι εμφανίσιμος :))

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Αυτό που δεν έχω τσεκάρει ενδελεχώς από πηγές, είναι η αντίθεση Μεταξά και στρατιωτικού επιτελείου με τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο σχετικά με τη γραμμή Άμυνας. Τι γνώμη έχεις;

Άντε να μπούμε και στα προεκλογικά..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ζουζού, η πλάκα είναι πως στις γυναίκες αρέσω αξύριστος...

Ορεινέ, μεγάλες πληγές ξύνεις και με κουρτίζεις βραδυάτικα!
Κάτσε να βάλω ένα τσιπουράκι, να χαλαρώσω λίγο, νε θυμηθώ τα νιάτα μου, τότε που πολεμούσα με τον Κατσιμ΄τρο στο Καλπάκι, κι επιστρέφω να σας τα διηγηθώ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
απ' τις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Αλέξανδρος Παπάγος ανέλαβε αρχιστράτηγος.
Ήταν ένας συντηρητικός και ρεαλιστής αξιωματικός, που γνώριζε καλά την τακτική του πολέμου.
Δεν κουβαλούσε τρέλα, είχε επίγνωση των περιορισμένων δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού και δεν ήταν αποφασισμένος να πάρει μεγάλα ρίσκα!
Τα Χριστούγεννα του 1940 ο Μεταξάς τον πίεζε να συνεχίσει την προέλαση βαθύτερα στην Αλβανία, αλλά ο Παπάγος δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μεγάλες απώλειες του στρατού μας.
Γι' αυτό και ο Μεταξάς είχε σκεφτεί σοβαρά να τον πάψει!

Αλλά ας επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες του πολέμου...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τις πρώτες ώρες και μέρες της ιταλικής επίθεσης, το κύριο βάρος της ελληνικής άμυνας έφερε η ένδοξη 8η Μεραρχία Ηπείρου με διοικητή τον στρατηγό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, απ' τον Κλειστό Ευρυτανίας.

Το Γενικό Επιτελείο είχε ξεκαθαρίσει στον Κατσιμήτρο πως αναγνωρίζει τη δυσχερή θέση της Μεραρχάς και πως δεν ανέμενε νίκες απ' αυτή, δεδομένης της αριθμητικής και υλικής υπεροχής των ιταλικών δυνάμεων. Η ηγεσία της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων ζητούσαν απ' την Μεραρχία απλά να "τιμήσει τα ελληνικά όπλα".

Στις 30 Οκτωβρίου ο Παπάγος στέλνει νεώτερη διαταγή στον Κατσιμήτρο και του λέει:
"η υπεράσπιση του εθνικού εδάφους είναι για σας δευτερεύον καθήκον. Κύρια αποστολή σας είναι η κάλυψη της κεντρικής Ελλάδας από την κατεύθυνση Ιωάννινα-Ζυγός Μετσόβου".
Με άλλα λόγια, του έλεγε να εγκαταλείψει την προωθημένη αμυντική γραμμή Ελαία-Καλαμά, δηλ. το Καλπάκι, για να μην φθαρει η Μεραρχία άσκοπα, και να συμπτυχθεί προς Μέτσοβο, στέλνοντας και 3-4 προς τον Άραχθο.
Ο Κατσιμήτρος, όμως, πήρε μόνος του την ιστορική απόφαση να μην υποχωρήσει στο εσωτερικό και να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα στο Καπλάκι.
Και, τελικά, δικαιώθηκε πετυχαίνοντας τεράστια νίκη.

Αν, όμως, η Μεραρχία καταστρέφονταν τότε ο στρατηγός θα είχε τεράστια ευθύνη και δεν το γλύτωνε το εκτελεστικό απόσπασμα...

Gee Pontius είπε...

Γράψε καλύτερα την ιστορία του άλλου Μεταξά, αυτού με τα μπράντυ, έχει πολλά μαφιόζικα η πορεία της επιχείρησης.
Περίμενα μήπως δημοσιεύσεις την επιστ0λή (ανοικτή) του ΓΑΒ στον Φύρερ αλλά τίποτε.
Πρόσεξε μη μου υποστηρίξεις τίποτε σκουλήκια αρειανούς για δημαρχονομάρχες, αλλοίμονό σου !

ό,τι πήρε ο Αρης (στο Τρίκαλο)
θα πάρει κι'ο Μπουτάρης

Ασε που θυμήθηκα το χουντικό

Αρη, γαμήσου
εσύ κι'οι στρατηγοί σου (Γκράτσιος)

Ο ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ( κι' όλες)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρε Τζίτζικα με μπέρδεψες!
Για ποιο πράγμα θες να μιλήσουμε;
Για μπράντυ ή μπουτάρι;
Για ΓΑΒ ή ΓΑΠ;

Πάντως, θα σου κάνω όλα τα χατήρια, μην ανησυχεις...

Εσύ έκανες ένα ιστορικό άλμα, κι απ' τη δικτατορία του Μεταξά πήδηξες στη Χούντα του Παπαδόπουλου.
Τότε που εμείς οι γαύροι είχαμε πρόβλημα με τη Δέσποινα τη βαζελού κι εσείς με τον Γκράτσιο...

Καλό σ/κ παίδες.

Gee Pontius είπε...

Ακου μερικές ιστορίες περί Δεσποίνης...
όταν ίσχυσε για μία μόνο μέρα το αυτόματο διαζύγιο ώστε να χωρίσει ο "πρόεδρος" ( αντιβασιλεύς έινε...αργότερα!), χώρισαν μαζί του άλλοι δυό "πληροφορημένοι", ο ένας ήταν ο γιατρός που έκανε τις ιατρικές εκπομπές στην τηλεόραση και του είχε κατσικωθεί μια νοσοκόμα από τα μικράτα του, τότε που ήταν αδιακόρευτος ειδικευόμενος. Ο άλλος ποιός ήταν ;
Εψιθυρίζετο δε ότι τα θήλεα μέλη της οικογενείας της είχαν κρυφά τάλαντα και χαρίσματα που να δικαιολογούν με το παραπάνω την επιλογή του δικτάτορα.
Επίσης ελέγετο ότι στον συγγενικό της κύκλο ανήκε κάποιος διάσημος λίγο μετά από εκείνη την εποχή κακοποιός, όπως π.χ. ήταν ο Βενάρδος παλιότερα, αλλά αυτός είχε και φόνους.

Γι' αυτό όπως σου εξήγησα σαν ακριβολόγος μαθηματικός που προσπαθεί να λαμβάνει υπ' όψιν του όλες τις παραμέτρους, αποφεύγω τις ιστορικές αναδρομές, όλο από δεύτερο και τρίτο χέρι πληροφορίες βγάζουν στην φόρα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βλέπω Τζίτζικα είσαι και πρώτος στα ιστορικά κουτσομπολιά!

pretending είπε...

ρε γαυρακι,ο ΜΠΑΟΚ τελικα ειναι κατι σαν το βαζελο...κομπλεξικη ομαδα μεχρι αηδιας...
και με ευρωπαικη ομαδα να παιζουν,συνθηματα κατα του Αρη θα φωναζουν...
μυστηρια πραγματα,που θα'λεγε κι ο Τακουλης...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κολλητούλα, είχα την εντύπωση πως ο κομπλεξισμός είναι αποτέλεσμα του μΠΑΟΚισμού και του Σαλονικιώτικου επαρχιωτισμού!
Με τον Τζίτζικα, που, σημειωτέον, είναι καρα-Αθηναίος, και δεν έχει πάρει ποτέ του το λεοφωρείο Νο 10 απ' το σιδηροδρομικό σταθμό της Σαλονίκης, διαψεύδομαι!
Τελικά... "μΠΑΟΚΙισμός=κομπλεξικισμός", ακόμα κι αν ζεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη...

Ξέρεις τι θυμήθηκα τώρα βρε Σκουλήκω;
Το μεταξύ μας μπαραζ στο Βόλο, στις 24 Μαϊου 1981 αν δεν κάνω λάθος, που τα κομπλεξικά μΠΑΟΚια είχαν έρθει στο γήπεδο με πανό "θρύλε είμαστε μαζί σου"!

Λοιπόν, παίδες, ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε.
Ν' αφήσουμε κατά μέρος τις οπαδικές μας διαφορές και να βάλουμε όλοι ένα χεράκι να βγει ο Μπουτάρης δήμαρχος Σαλονίκης.

Είναι κρίμα για την πόλη να την κυβερνάν μια ζωή οι Άνθιμοι, Παπαθεμελήδες, Ψωμιάδηδες, Κουβελαίοι κλπ.

pretending είπε...

1980 ηταν γαυρακι...
αντε,σημερα κι εγω θα φωναζω συνθηματα υπερ του θρυλου...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Να ΄σαι καλά Κολλητούλα!

Πάω να δω το ματσάκι με κάτι φιλαράκια, και το βράδυ που θα επιστρέψω, αν έχω όρεξη, θα πιώ κανα τσιπουράκι και θα αναλάβω να ανεβάσω λίγο τον Μπουτάρη μας!

Κι εσύ, μην κάνεις την ... αγριόπαπια!
Ετοιμάσου για ταξιδάκι στη "νυφούλα" την άλλη Κυριακή!
Να δεις και τους δικούς σου, να ξεβρωμίσουμε και λίγο το τοπίο!
Γιατί πολύ μαυρίλα έπεσε αδελφούλα μου κι πάνω...

Gee Pontius είπε...

Επειδή κάτι ψυλλιάζομαι οφείλω να δηλώσω ότι άνθρωπος που έχει διαβάσει 9και καταλάβει)την Ιλιάδα (το κείμενο) δεν είναι δυνατόν να είναι Αρης με τέτοια που του σέρνουνε εκεί μέσα. Απο εκεί μπορεί να καταλάβει κάποιος και το ποιόν της κουλτούρας του ΜπουτΑΡΗ.Το ότι προσπάθησε να φιλήσει το χέρι (!) του...μουτζαχεντίν Ανθιμου όπως τον απεκάλεσε δείχνει τι κωλοτούμπας είναι (από οπαδό των ασπόνδυλων τι να περιμένεις).

Περισσότερα για τον θεό του καυγά και όχι του πολέμου, (ο πόλεμος θέλει μυαλό και ο Αρης εύκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί θεός της βλακείας από τις πράξεις του)εδώ

http://gpointsbreeze.blogspot.com/2008/03/blog-post_15.html


Τελικά κομπλεξάρες είσαστε εσείς που όλο με τον ΜέγαΠΑΟΚ προσπαθείτε να συγκριθείτε σε κάτι ασήμαντα γεγονότα όπως η έκβαση κάποιων αγώνων και παραβλέπετε το νυν βαλκανικό και αύριο πανευρωπαϊκό και μεθαύριο παγκόσμιο προφίλ του ΠΑΟΚ που δεν θα το αποκτήσετε ποτέ. Είσαστε ομαδούλες τοπικές, κουλέρ λοκάλ που λένε και οι Γάλλοι Ο ρεβουάρ !

Gee Pontius είπε...

Χαχαχαχαχαχ

"αντε,σημερα κι εγω θα φωναζω συνθηματα υπερ του θρυλου..."

Αφού είχες ... απόνδυλη υποστήριξη πάλι καλά που σταμάτησε στα δύο ο Σισέ...

Ας πρόσεχες, γαυράκι !

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά Τζίτζικα, σ' έχει "βαρέσει στέρηση", έχει πάθει και ο δεξιός αντίχειρας αγκύλωση απ' τη μαλακία, και δεν ξέρεις τι λες!

Να χαλαρώσω λίγο απ' την αποψινή ήττα, και θ' ασχοληθώ με τον Μπουτάρη!

Και πηγαίντε εσείς, που δεν φιλάτε το χέρι του Άνθιμου, να βγάλετε τους Γκιουλέκες και τους Ζορό...

Gee Pontius είπε...

Κατ' αρχάς είμαι αριστερόχειρ (στην μαλακία )αλλά αν δεν έχεις επιχειρήματα, προτιμοτέρα η σιγή.

Περί Ανθιμου- Μπουτάρη μόλις γκουγκλάρεις βρίσκεις τα πάντα π.χ.

"27 Οκτ. 2010 ... Μπουτάρης στο τέλος της δοξολογίας, φιλώντας το σταυρό θέλησε να φιλήσει και το χέρι του Ανθιμου και φυσικά αντιμετώπισε την οργή του ...
athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1219011 - Cached"

Εχει και διασκεδαστικά βίντεο με "πετυχημένες" του στιγμές, θυμίζει Ζελελίδη όταν ξέχναγε τα δελτία κι' έπεφτε στην Β' ο Αρης...

Δεν ψηφίζω στην Θεσσαλονίκη (ούτε και στην Αθήνα) για να με ενδιαφέρει το θέμα, απλά επαληθεύει κάποιες θεωρίες μου η περίπτωσή του.

Και φυσικά θεωρώ το ποδόσφαιρο -από πλευράς κοινωνικής επιρροής- σπουδαιότερο των εκλογών της τοπικοαυτοδιοίκησης, όπως και τα κόμματα γι' αυτό και κατεβάζουν τέτοιας στάθμης υποψήφιους, δεν με απασχολεί αν οι άλλοι είναι χειρότεροι