Σάββατο, Ιουνίου 12

Αύριο παίζει Γερμανία-Αυστραλία... θα 'χουμε νέα "μάχη της Κρήτης";


Το θεωρώ μία από της μεγαλύτερες ιστορικές αδικίες. Στη "μάχη της Κρήτης" όλη τη δόξα την πήραν οι Κρητίκαροι, και πέρασε στο ντούκου η προσφορά των χιλιάδων Νεοζηλανδών και Αυστραλών που πολέμησαν ηρωικά, και πολλοί απ' αυτούς σκοτώθηκαν, υπερασπιζόμενοι το νησί...
Οι Αυστραλοί ζούσαν ακόμη στη σφαίρα του "Όπου πάει η Βρετανία, κι εμείς! Όπου σταθεί εκείνη, κι εμείς"!
Στις αρχές του 1941 είχαν θριαμβεύσει εις βάρος των Ιταλών στην Βόρεια Αφρική. Οι "Αυστραλοί-σαλαμάνδρες", τα "σκυλιά της ερήμου", αιφνιδίασαν τους εχθρούς στην Μπάρντια και στο Τομπρούκ και τους κυνήγησαν μέχρι την Αγκεντάμπια.
Δεν πρόλαβαν, όμως, να χαρούν τον θρίαμβό τους. Δυο-τρεις μέρες έκατσαν στην Αλεξάνδρεια, γεμίζοντας τα πορνεία της πόλης, και τους έστειλαν στην Ελλάδα.
Ο ρόλος τους άχαρος: να καθυστερήσουν την προέλαση των Γερμανών ώστε να προλάβουν να αποχωρήσουν οι βασιλιάδες, οι πολιτικοί, τα βρετανικά στρατεύματα και τα υπολείμματα του ελληνικού στρατού για Μέση Ανατολή.
Οι Αυστραλοί ήταν οι τελευταίοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, γι' αυτό και είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Η μοίρα, όμως, τους επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι. Αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, όπου νόμισαν πως, μακριά απ' τις πολεμικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να βγάλουν τις αρβύλες τους, να ξαπλώσουν στον ήλιο και να κολυμπήσουν ανέμελα ανάμεσα στα βράχια της ζεστής Μεσογείου.
Τον Απρίλιο του 1941 οι συντηρητικοί Κρητικοί έβλεπαν με απορία άτακτους Αυστραλούς στρατιώτες να περιφέρονται σε κλεμμένα στρατιωτικά καμιόνια, με τα πουκάμισα ξεκούμπωτα, τα καουμπόικα καπέλα ριγμένα πίσω απ' το κεφάλι, μ' ένα τουφέκι στο ένα χέρι και ένα μπουκάλι κρασί στο άλλο...
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Αυστραλών ήταν πως πήγαν στον πόλεμο εθελοντικά. Πολλοί το έβλεπαν σαν περιπέτεια και διασκέδαση. Θα γλίτωναν απ' τους βαρετούς θορύβους των αυστραλέζικων μπαρ κι απ' τη φαρμακερή γλώσσα μιας γκρινιάρας συζύγου κάπου στη Μελβούρνη...
Όλος ο κόσμος έτρεμε τη στρατιωτική μηχανή των Γερμανών. Όμως, οι Αυστραλοί δεν εντυπωσιάζονταν, δεν τους έκανε καμία αίσθηση. Είχαν συντρίψει ήδη τους Ιταλούς και πολύ γούσταραν να γνωρίσουν και τους Γερμανούς...
Και δεν δείλιασαν ούτε στιγμή όταν ξεκίνησε η Γερμανική απόβαση στις 20 Μαΐου..
Τιμή και δόξα στην 6η Αυστραλιανή Μεραρχία!

19 σχόλια:

Meropi είπε...

Τι σύμπτωση! Αυτό έλεγα χθες στον άντρα μου που υμνούσε για χιλιοστή φορά τους Κρητικούς ότι αντιμετώπισαν μόνοι τους τους Γερμανούς! Του είπα ότι δεν ήταν μόνοι τους, αλλά μαζί με χιλιάδες Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς. Με έβγαλε τρελλή! Χα χα χα!

Unknown είπε...

Καλησπέρα. Προχθές την έβαλα την ανάρτηση με τις φωτογραφίες από τον κόλπο της Σούδας και το Συμμαχικό νεκροταφείο. Που Έχει ταφόπλακες από Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Ινδούς (Μπούρκας μου φαίνεται πως τους λένε), Κυπρίους καί όλους όσους έπεσαν όταν πολεμούσαν παληκαρίσια στην Μάχη της Κρήτης.
http://naturedigital.blogspot.com/2010/06/early-morning-at-port-of-suda-bay.html
Δεν έχει νομίζω διευκρινιστεί ποιός έκανε κουμάντο από την πλευρά των συμμάχων στην μάχη, μάλλον οι Εγγλέζοι, αλλά λένε πως έκαναν πολλά λάθη στρατηγικής και έτσι έχασαν την μάχη και την Κρήτη.
Αυτά, για να συνεισφέρω κι εγώ λίγο στην ιστορία.
Καλό βράδυ.
Κωστής

Meropi είπε...

Ξέχασα να αναφέρω ότι στη Μάχη της Κρήτης έλαβαν μέρος και 1000 Κύπριοι. Η Κύπρος τότε ήταν Βρετανική αποικία και οι Εγγλέζοι, όταν μπήκε και η Ελλάδα στον πόλεμο, κάλεσε τους Κύπριους να καταταγούν στο βρετανικό στρατό εθελοντικά, για να βοηθήσουν την Ελλάδα. 30.000 Κύπριοι τότε κατατάχθηκαν, 1000 από τους οποίους έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μεροπίτσα, κακά τα ψέματα, ο ρόλος των Κρητικών στην άμυνα του νησιού ήταν πολύ μικρός.
Απλά, για λόγους εθνικούς-πολιτικούς υπερτιμήθηκε.
Έχω την εντύπωση πως οι Κύπριοι ήταν λιγότεροι, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.
Το κύριο βάρος της αντίστασης σήκωσαν οι Νεοζηλανδοί (μεταξύ αυτών και μια ηρωική μονάδα Μαοϊρί!)...
Εκτός από τους Κύπριους, πολέμησαν και ολιγάριθμοι Παλαιστίνιοι και Σέρβοι!

Κωστή, επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων ήταν ο Βρετανός στρατηγός Φρέυμπεργκ, που είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Νέα Ζηλανδία. Ήταν ήρωας στη μάχη της καλλίπολης το 1915.
Όταν έφτασε στην Κρήτη, έναν μήνα πριν τη γερμανική εισβολή, βρήκε τα πάντα διαλυμένα...
Αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση...
Οι Μπούρκας είναι Νεπαλέζοι, κι απτελούν διαχρονικά τα εκλεκτότερα τμήματα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

όλη τη δόξα την πήραν οι Κρητίκαροι



Και θα ηταν αδικο να μην την παρουν......

s_pablo είπε...

Νομίζω ότι άδικος είσαι εσύ. Μάλιστα από κάποιες αναφορές σου τείνω να πιστέψω ότι έχουμε κοινή πηγή και απορώ πως γράφεις όσα γράφεις.

Είναι δεδομένο ότι σε μια μάχη πολεμούν οι στρατοί. Στη συγκεκριμένη μάχη, για πρώτη φορά στην ιστορία, πολέμησαν και πολίτες, οι οποίοι ήταν άοπλοι ή είχαν απαρχαιωμένα όπλα.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στο Καστέλι Κισσάμου, που το μεγαλύτερο μέρος των αμυνομένων ήταν ντόπιοι υποστηριζόμενοι από λίγους στρατιώτες (κυρίως Νεοζηλανδούς, οι οποίοι ήταν και οι σκληρότερα μαχόμενοι).

Αυτή η πρωτιά ήταν που έδωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της δόξας στους Κρητικούς, και όχι κάποια εθνική ή τοπικιστική προπαγάνδα. Άλλωστε τα γερμανικά αντίποινα για αυτήν την άμυνα είναι καταγεγραμμένα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερης αναφοράς.

Και επειδή, όντως, τα ψέμματα είναι κακά, η συμβολή των Κρητίκαρων, όπως τους αναφέρεις, ηταν μεγάλη. Όχι γιατί συνέβαλαν στρατιωτικά, αλλά γιατί αποσυντόνισαν τους Γερμανούς στρατιώτες.

Τέλος πάντων, ο κύριος όγκος της άμυνας του νησιού ήταν οι Νεοζηλανδοί, οι οποίοι αν και λιγότεροι σε αριθμό, ήταν καλύτερα οργανωμένοι και, σαφώς πιο μαχητικοί από τους υπόλοιπους συμμάχους. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν τις διπλάσιες απώλειες από τους Αυστραλούς.

Άρα, εγώ θα τελείωνα την ανάρτηση σου λέγοντας: Τιμή και δόξα στη 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία!

ΥΓ. Ο Φρέυμπεργκ ήταν Νεοζηλανδός, γεννημένος στην Αγγλία και διοικητής της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας.

ΥΓ1. Οι Κρητικοί μισούν τους Άγγλους. Αισθάνονται ότι τους εγκατέλειψαν. Αντιθέτως, τιμούν τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς με μνημεία, σχεδόν, σε κάθε πόλη. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι περνάει στο ντούκου η προσφορά τους?

Βάσσια είπε...

Δεν ξέρω ποιοι ήταν πιο αξιόμαχοι - και οι δύο πιστεύω.....

Έχω όμως τα δικά μου προβλήματα.... Η πρώην μητρόπολη να φέρει ισοπαλία με την πρώην αποικία της;;;;;;

Το κέρατό μου για Άγγλοι.... αλλά ελπίζω ακόμη.
:-)

Καλημέρα
(δεν είμαι για σοβαρά θέματα σήμερα) ;-)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρικούλα, σόρυ, αλλά δεν συμφωνώ!
Οι Κρητίκαροι πολεμούσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους!
Ο ηρωισμός ήταν των καημένων των Νεοζηλανδών, Αυστραλών κλπ που πολεμούσαν για μια άγνωστη μέχρι τότε σε αυτούς γη...
Θα πολεμούσε ποτέ άποιος Έλληνας για να υπερασπιστεί, π.χ., τα οροπέδια των Μαορί;
Τώρα, θα μου πεις πως Έλληνες πολέμησαν στην Κριμαία και στην Κορέα...
Μπερδεμένα πράγματα...

Καλώς ήλθες Πάμπλο!
Δεν θέλω να υποτιμήσω τον αγώνα των Κρητίκαρων. Αλλά η συμβολή τους ήταν περιορισμένη σε σχέση με εκείνη των βρετανικών δυνάμεων.
Βέβαια, εκ των υστέρων κρίνοντας, πολλοί λένε πως αν οι Βρετανοί είχαν ενεργήσει έγκαιρα θα μπορούσαν να είχαν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει τριες μεραρχίες Κρητίκαρων, ώστε η άμυνα του νησιού να ήταν πληρέστερη.
Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αλλά εκ των υστέρων είμαστε όλοι προφήτες!
Πράγματι, οι Νεοζηλανδοί αξίζουν τη μεγαλύτερη δόξα, αλλά αφού δεν αγωνίζονται στο Μουντιάλ, θα τιμήσουμε τους Αυστραλούς! χαχα

Και δυο ακόμη "λεπτομέρειες":
α) Οι Νεοζηλανδοί είχαν επισήμως διαμαρτυρηθεί στο BBC που αποσιωπούσε τη συμμετοχή τους στη Μάχη της Κρήτης!
β) Τα βρετανικά-αποικιοκρατικά στρατεύματα είχαν αγανακτήσει με την αποστολή τους στην Ελλάδα και στην Κρήτη!
Ήθελαν να παραμείνουν στην Αίγυπτο, για λόγους που σηκώνουν πολλή κουβέντα...

Βασσούλα, μετά τον Πόλεμο τα πράγματα άλλαξαν. Η πρώην "κοσμοκράτηρα" έγινε "παλιόγρια Αλβιώνα" και η "αποικία" έγινε πλανητάρχισσα!
Πάντως, χθες, η Αγγλία δεν έπαιξε κι άσχημα.
Ειδικά στο Β' ημίχρονο μόνο αυτή υπήρχε στο γήπεδο...

Αυτά, και καλημέρα σας!

s_pablo είπε...

Η μάχη της Κρήτης χάθηκε επειδή δεν κατάλαβαν οι σύμμαχοι τη σημασία της.

Τέλος πάντων, ότι υποστηρίζουμε Αυστραλία σήμερα είναι πέρα από κάθε συζήτηση.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

θα ερθεις βρε το βραδυ;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάμπλο, η Κρήτη και η Κύπρος, στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι "τα αεροπλανοφόρα που δεν βουλιάζουν"!
Αυτό το γνώριζαν ανέκαθεν οι Βρετανοί!
Ειδικά στον Β' Παγκόσμιο, και με δεδομένη τη σημασία που είχε γι' αυτούς η Αίγυπτος, δεν μπορούσαν να υποτιμήσουν το ρόλο της Κρήτης.
Αλλά, οι συσχετισμοί δυνάμεων κλπ κλπ δεν επέτρεπαν την περίοδο εκείνη κάτι διαφορετικό!

Πάντως, για να επανέλθω στο θέμα της υποτίμησης του ρόλου των βρετανών στη "μάχη της Κρήτης" θα αναφέρω πως μέχρι να πάω στο Λύκειο και να ασχοληθώ λίγο σοβαρότερα με την ιστορία, η εικόνα που είχα ήταν τους πάνοπλους γερμανούς να πέφτουν με αλεξίπτωτα κι από κάτω να τους περιμένουν με μαγκούρες και τσουγκράνες οι ατρώμητοι Κρητικοί!
Δεν ήταν, όμως, έτσι ακριβώς τα πράγματα...

Ρικούλα, απόψε έχουμε τη Μάχη της Κρήτης. Δεν μπορούμε να γίνουμε ριψάσπιδες!
Όμως, τα γυναικόπαιδα και όλος ο άμαχος πληθυσμός θα σε συνδράμει...
Σου εύχομαι καλή επιτυχία!
(ο Γοργοπόταμος στο Μάλεμε στέλνει περήφανο χαιρετισμό)

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Tι εννοεις;
Που εισαι; Για δωσε στιιγμα και περισσοτερες λεπτομερειες


Κριμα, κι ηθελα πολυ να σε δω παντως

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρικούλα, απόψε οι άντρες βλέπουν ποδόσφαιρο και μόνο ποδόσφαιρο!
Ακριβές στίγμα δεν μπορώ να δώσω, γιατί μας παρακολουθεί η γερμανική κατασκοπεία και αν μας εντοπίσουν θα στείλουν τα στούκας να μας κάνουν αλοιφές...

anima rana είπε...

Κύριε καθηγητά...διάβασα το κείμενό σας με μεγάλο ενδιαφέρον και ομολογώ ταπεινά και με σκυμμένο το κεφάλι ότι δεν είχα ιδεα.
Θα με δεχτείτε πάλι στην τάξη σας?
κουάξ!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και από όσο γνωρίζω οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν πολύ στρατιώτες από τις αποικίες τους και οι περισσότεροι πέθαναν σχεδόν ανώνυμα. Το ίδιο έκανε και η Γαλλία.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν είμαι ειδικός αλλά τόσο τοπικιστές που είναι οι Κρητικοί το βρίσκω λογικό που η ιστορία κατέγραψε, σχεδόν, μόνο αυτούς. Φυσικά η επιλεκτική μνήμη των θυμάτων είναι τραγική για όσους δεν μνημονέυονται.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βατράχι, η τάξη σου είναι στο άλλο ιστολόγιο!
Εμπρός μαρς!
Άντε, γιατί παρέσυρες και τη Σνουπίτσα στο σκασιαρχείο!

Γιάννη, γενικά, η αντίσταση του ελληνικού λαού στη γερμανική κατοχή έχει υπερεκτιμηθεί απ' την ιστοριογραφία της χώρας μας!
Ας μην ξεχνάμε και την ύπαρξη μεγάλου ρεύματος δοσιλογισμού...

takis είπε...

Σήμερα πάντως οι Γερμανοί τους λυπήθηκαν και τους ρίξαν μόνο τέσσερα....ενω άνετα μπορούσαν άλλα τόσα......

Εγω πάντως κατά σειρά στηρίζω
Ισπανία, Ιταλία,Ολλανδία,Γερμανία

Ευρωζώνη..Νότο και Βορρά ..να είμαι καλυμένος..
Κανονικά έπρεπε να βάλω και Γαλλία μέσα αλλά δεν το κάνω για πολλούς λόγους...(που να εξηγώ..)
Βέβαια ήθελα και καμιά Βαλκάνια ..Σέρβα, ας πούμε, αλλά θα παραπονεθούν οι Ελληνίδες...

Ξεχάστηκα, νόμιζα οτι μιλάμε για σεξ...........

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αφού δεν σου αρέσουν οι Βραζιλιάνες, είσαι πολύ ξενέρωτος!