Σάββατο, Αυγούστου 15

Νίκος Πλουμπίδης: ο ασκητής δάσκαλος, ο "άγιος της αριστεράς" (εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954)

Στις 25 Νοεμβρίου 1952 οι Αρχές ανακοίνωναν τη σύλληψη του "από οκταετίας κρυπτόμενου κομμουνιστή Νικόλαου Πλουμπίδη".
Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ στο Μεσοπόλεμο, ανέλαβε από το 1946 την καθοδήγηση της παράνομης οργάνωσης του κόμματος στην Αθήνα.
Δυο μέρες μετά τη σύλληψή του ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ απ' το Βουκουρέστι καταγγέλλει τον Πλουμπίδη ως "από 28ετίας πράκτορα της Ασφάλειας και των Άγγλων"!
Ο Νίκος κατηγορείται ανοιχτά από το ίδιο του το κόμμα ως χαφιές! Αυτός, ένα υπόδειγμα ασκητικότητας, κατηγορείται ακόμη και για ηθικές παρεκτροπές. Αμφισβητείται και το γεγονός πως έπασχε από φυματίωση, λόγω των κακουχιών που είχε περάσει απ' τα παιδικά του χρόνια, στρατευμένος στον αγώνα...
Το "κόμμα" αμφισβητεί ακόμα και την εκτέλεσή του ως "σκηνοθεσία των Αμερικάνων"!
Το ίδιο διάστημα ο Πλουμπίδης αρνείται να αποκηρύξει το ΚΚΕ. Δηλώνει σεβασμό στις αποφάσεις του, έστω κι αν είναι λανθασμένες! Ζητάει από συγγενείς και φίλους να υποταχθούν σε αυτές. Και εκφράζει την ελπίδα πως μετά από καιρό η υπόθεσή του θα επανεξεταστεί και θα δικαιωθεί...


5 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βέβαια, "ουδείς αναμάρτητος".
Ο Πλουμπίδης, ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ είχε συμφωνήσει στην καταδίκη και τιμωρία του Άρη Βελουχιώτη μετά τη Βάρκιζα.
Όταν όμως βρέθηκε στη φυλακή, θυμήθηκε την αδικία που έκαναν στον Άρη και έγραψε: "αν ζήσω θα προσπαθήσω να αποκαταστήσω τη μνήμη του Άρη γιατί υπήρξε κεφάλαιο και σταθμός στην ιστορία του λαϊκού επαναστατικού κινήματος, ανεξάρτητα από τα λάθη του"...

Meropi είπε...

Αχ αυτή η ιστορία της Αριστεράς επαναλήφθηκε συχνά. Και ο Ζαχαριάδης που είχε κατηγορήσει συντρόφους του ως χαφιέδες και προδότες, δεν ξέφυγε από την ίδια μοίρα. Αυτοκτόνησε σχεδόν λησμονημένος και εξόριστος, θεωρούμενος ως επικίνδυνος από άλλους "συντρόφους".

Side21 είπε...

Το κόμμα τον αποκατέστησε
Να δούμε το κόμμα ποιός θα το αποκαταστήσει ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το "κόμμα" σήμερα χρειάζεται απόσυρση!

Ταχυδρόμος! είπε...

Κλασική περίπτωση μ..κίας της αριστεράς, που μας έχει οδηγήσει σ'αυτόν τον καπιταλιστικό όλεθρο, με το να απογοητεύει τον κόσμο κατ'εξακολούθηση..