Τετάρτη, Ιανουαρίου 7

Οι "νεκροθάφτες" της ελληνικής οικονομίας...

Το γνωρίζαμε ήδη όλοι: η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας. Η Ελλάδα από το 2004 έχει χάσει κατά κράτος τη μάχη των εσόδων, των δαπανών και του δημόσιου χρέους. Πλέον το ερώτημα δεν είναι "πόσα δανειζόμαστε", αλλά "αν μπορούμε να δανειστούμε και με ποιους όρους"! Το δημόσιο χρέος απ' το 2004 έχει αυξηθεί κατά 50 δις ευρώ και το 70% των εσόδων του κράτους πηγαίνει αποκλειστικά στην εξόφλησή του! Βαδίζουμε στο δρόμο που άνοιξε η Αργεντινή το 2000 και η Ουγγαρία πριν μερικούς μήνες με τα τεράστια ελλείμματα και τα άδεια ταμεία...
Αλλά, για να ελαφρύνουμε λίγο την ατμόσφαιρα, χρονιάρες μέρες, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις ... ελληνικές χρεοκοπίες:
Η πρώτη ουσιαστικά πτώχευση του "καφενείον η Ελλάς" έγινε το 1827 λόγω της αδυναμίας να αποπληρώσουμε τα δύο δάνεια που πήραμε απ' τους εγγλέζους τραπεζίτες το 1824 και 1825 βάζοντας ως εγγύηση τα κτήματα του έθνους! Απ ' τα δάνεια αυτά, στην Ελλάδα έφτασε μόνο ένα μικρό μέρος, κι αυτό κατασπαταλήθηκε στις εμφύλιες αναμετρήσεις!
Το υπόλοιπο έμεινε στην Αγγλία για καταβολή "τόκων, εξόδων και μεσιτικών". Ένα μέρος προορίσθηκε και για την κατασκευή πολεμικών πλοίων στα ναυπηγεία της Αγγλίας και της Αμερικής. Από τα έξι πλοία που ναυπηγήθηκαν για λογαριασμό της Ελλάδας στην Αγγλία, η "Καρτερία" έφθασε στη χώρα μας με καθυστέρηση 13 μηνών και σε "αθλίαν κατάστασιν", ο "Ακαταμάχητος" κάηκε στον Τάμεση, η "Επιχείρισης" όταν βγήκε στο πέλαγος κόντεψε να βουλιάξει γιατί έσκασαν τα καζάνια, ενώ απ' τα τρία μικρότερα μόνο το "Ερμής" θα φτάσει κι αυτό με χαλασμένη μηχανή! (Μήπως αυτή η ιστορία μας θυμίζει κάπως τα υποβρύχια που πρόσφατα παραγγείλαμε απ' τους Γερμανούς που μόλις μπαίνουν στο νερό γέρνουν 45 μοίρες;)...
Απ' τις δύο φρεγάτες που παραγγέλθηκαν στην Αμερική, η μία έμεινε τελικά εκεί ενώ η δεύτερη, η "Ελλάς", θα πυρποληθεί απ' τον ίδιο τον Μιαούλη όταν έγινε το κίνημα για την ανατροπή του Καποδίστρια!
Η δεύτερη πτώχευση της χώρας έγινε το 1843 όταν διακόπηκε "λόγω αδυναμίας" η αποπληρωμή του δανείου των 60 εκατ. γαλλικών φράγκων που είχε δοθεί στη Βαυαροκρατία.
Η τρίτη στάση πληρωμών έγινε το 1893, στο τέλος της διακυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη. Αυτός, για να δημιουργήσει τις υποδομές ενός σύγχρονου κράτους, συνήψε επτά δάνεια με ληστρικούς όρους. Βέβαια, έγιναν σημαντικά έργα (διώρυγα Κορίνθου, 900 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών και 1500 χλμ αμαξιτών δρόμων). Αλλά η εξόφληση των δανείων ήταν αδύνατη, ο Τρικούπης έχωσε φόρους (ξεπέρασε σε φορομπηξία και τον Αλογοσκούφη) και στις 30 Οκτωβρίου 1893 θα ομολογήσει στη Βουλή ότι ... "δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν"! Ο διάδοχός του Δηλιγιάννης θα οδηγήσει τη χώρα το 1897 στον ατιμωτικό πόλεμο με την Τουρκία και μετά την ήττα θα έλθει στη χώρα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που θα εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους απ' το κρατικό μονοπώλιο (αλάτι, σπίρτα, τσιγαρόχαρτα, πετρέλαιο, τραπουλόχαρτα, τέλη χαρτοσήμου και δασμούς τελωνείου Πειραιά). Ο Δ.Ο.Ε. θα μας απαλλάξει από την παρουσία του μετά από 80 χρόνια, το 1978!
Την τέταρτη "στάση πληρωμών" έκανε ο Βενιζέλος το 1932. Σε αυτή συνέβαλαν, εκτός της κακής οικονομικής διαχείρισης, και το τεράστιο οικονομικό βάρος της ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασίας αλλά και η διεθνής κρίση του 1929.
Ο τελευταίος διακανονισμός όλων των προπολεμικών δανείων έγινε το 1952-1953 απ' την κυβέρνηση Παπάγου και υπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη.

12 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η σημερινή αποπομπή του Αλογοσκούφη, αποτελεί δίκαιωση του ιστολογίου που εδώ και μήνες αναλύει τα καταστροφικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Όμως δεν χωρούν θριαμβολογίες πάνω στα αποκαϊδια και στα συντρίμια...

Σπύρος είπε...

Άλλαξε και ο πρωθυπουργός;
Γιατί δεν έχω ακούσει ειδήσεις σήμερα.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Από σήμερα ο γαλάζιος θίασος, παίζει την τελευταία πράξη του δράματος - τραγωδίας. Ένα έχω να πω: Αν υπάρχει Θεός, ας βάλει το χέρι του...

patsiouri είπε...

Σπύρος:
Το πιστεύεις πως μια από αυτές τις μέρες είδα στον ύπνο μου πως δήλωσε αδυναμία να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του και τη θέση του πήρε η Μαριέττα???????????

Ασκαρ:
Γιατί μωρέ, ο Αλογοσκούφης έφταιγε????
Μακάρι να ήταν τόσο απλό.
Και χμ...φοβάμαι πως ήδη επτωχεύσαμε και θα το μάθουμε πάρα πολύ σύντομα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και αν ολα αυτά τα δάνεια χρησίμευαν για να ασκηθεί επενδυτική πολιτική που ευννοεί όλη την κοινωνια ή αν χρησιμοποιούνταν για κοινωνική πολιτική και υποδομές καλά θα ήταν.

gregory είπε...

ασκαρ ..εβαλε το μπεκιρη απο την πατρα.....θα επαναφερη τα γαιδουρια στης μεταφορες....
ειναι ομολογια οτι αποτυχαν σε ολα..ΕΝΑ΅ΠΕΤΗΧΥΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...παη σπιτη του....ακου να δης τη λενε...οι ψευτες και ληστες...σε πιος μιλανε μωρε..αυτοι ολοι πρεπη να δικαστουνε ..για εσχατη προδοσια...για στεφτητετο ρε παιδια...τη αρχιδια κανουμε...
εαν κανουμε ενα ντου θα φυγουν για ελβετια ολοι τους...ΕΛΑ ΓΙΩΡΓΗ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ..ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ..
ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΩΡΑ.ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ..απορω πως οι ελληνες τους αντεχουνε ...παιδια φοβαμε προβοκατσιες ...δεν εχουν αλλες λυσης για σταματησουνε την οργη του λαου.που ερχετε.δεν πρεπη να περιμενουμε τα φυγουν μονη τους ..πρεπη να τους ΔΙΩΞΟΥΜΕ τωρα...

Ερατώ είπε...

Οι αλήτες!
Παρέλαβαν μια χώρα στολίδι της Ευρώπης,πρότυπο πολιτισμού,με λυμένα τα προβλήματα της παιδείας, της υγείας, του σεβασμού των εργαζομένων,της διαφθοράς,μιας χώρας που λειτουργούσαν όλα στην εντέλεια, με μια θαυμάσια σοσιαλιστική κυβέρνηση και να πώς την έκαναν!
Χάλια!
Ούτε με δέκα ανασχηματισμούς δεν ξεπλένονται!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σπύρο, δεν έχεις κι άδικο... όσο δεν αλλάζει ο πρωθυπουργός, ανασχηματισμός δεν νοείται!

Ορεινέ, ο ανασχηματισμός κινήθηκε γύρω από τους δύο γνωστούς άξονες της καραμανλικής τακτικής: α) αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία και β) δομική ακινησία!
Κατά συνέπεια έχει αποτύχει εξαρχής, αλλά ας περιμένουμε να δούμε και τη συνέχεια...

Πατσιούρι, συμφωνώ πως ο Καραμανλής χρεισιμοποίησε τον Αλογοσκούφη ως αποδιοπομπέο τράγο!
Αλλά και οι προσωπικές ευθύνες του πρώην υπουργού είναι τεράστιες.

Δείμε, όσο το σκεφτόμαστε απελπιζόμαστε...

Γρηγόρη, η κυβερνώσα παράταξη προκαλεί μόνο γέλοιο και θυμό! Ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική της ομάδα. Θυμάσαι πριν λίγες μέρες όταν ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός-μαϊμού του Αλογό; Οι κυβερνητικοί βουλευτές όρθιοι καταχειροκροτούσαν. Τώρα ξαναχειροκροτούν όρθιοι την απομάκρυνση του Υπουργού! Τι να πω...

Ερατώ, δεν νομίζω πως κανείς ισχυρίζεται πως το 2004 υπήρχε το τέλειο κράτος. Όμως, κατά γενική ομολογία και με τη συμβολή της ολυμπιάδας, οι κρατικές υπηρεσίες είχαν πετύχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο αποτελεσματικής λειτουργίας. Με απλά λόγια: το 2004 είχαμε το καλύτερο ελληνικό κράτος που υπήρξε ποτέ! Και πιστεύω πως θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε σε εκείνο το επίπεδο.
Θα αναφέρω ενδεικτικά δύο παραδείγματα: α)το 2004, ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Νέας Δημοκρατίας είχε δειλώσει πως "η ελληνική αστυνομία είναι πλέον απ' τις καλύτερες στην Ευρώπη"! Μπορεί αυτό να το επαναλάβει σήμερα;
β)Το 2003, έτος έντονης προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και πολλών άλλων μεγάλων έργων στην Αττική και στην περιφέρεια, αλλά και προεκλογικό έτος (που σημαίνει κοινωνικές παροχές και επιβάρυνση του προϋπολογισμού) ο δημόσιος δανεισμός ανήλθε στα 36,5 δισ ευρώ. Ξέρεις πόσο έφτασε ο δανεισμός πέρυσι; Τα 43,5 δισ και το 2009 προβλέπετε στα 45 δισ (αν και στην πορεία θα πάει πολύ παραπάνω). Αν δεν πιστεύεις μπες τώρα στην ιστοσελίδα της "Καθημερινής" και διάβασε την πρώτη σελίδα του οικονομικού της ένθετου...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ξέχασα να γράψω ότι ο υπουργός της Ν.Δ. που έκανε τη δήλωση ήταν ο Βουλγαράκης.
Επίσης να τονίσω πως το 2003 ήταν έτος μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και τα έσοδα του κράτους ήταν σημαντικά, συνεπώς και η ικανοποίηση του δανεισμού σχετικά άνετη.
Σήμερα και ο δανεισμός εκτοξέφτηκε, και τα επιτόκια είναι υψηλότερα και τα έσοδα του κράτους έχουν καταρρεύσει!
Γι' αυτό μιλάμε για συνθήκες χρεοκοπίας.

marilia είπε...

...κουτσομπόλη! ;Ρ:Ρ

γατουλοφιλάκι νιάαααααρ!

Meropi είπε...

Βρε Ασκάρ μου,
μου έκανς την καρδιά μου περιβόλι πρωινιάτικα!!
Τώρα με τον Παπαθανασίου μη φοβάσαι, θα πάνε όλα καλά. Χα χα χα!!!!

akrat είπε...

εύγε σου
βλέπω το φέση δεν το πετάξαμε ως έθνος...