Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 3

Κ.Κ.Ε. και ΣΥΝ: μια ακόμη χαμένη ευκαιρία;

Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται σε συνθήκες ιδανικές για τα δυο κόμματα της Αριστεράς!
Η πολιτική συγκυρία τους προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να εδραιωθούν στο πολιτικό σύστημα!
Πώς όμως τα δύο αυτά κόμματα αξιοποιούν τη μεγάλη αυτή ευκαιρία;
Και τα δύο αρνούνται προκαταβολικά με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό κάθε κυβερνητική συνεργασία με οποιονδήποτε!
Με άλλα λόγια, τα κόμματα αυτά που επικρίνουν ως "καταστροφικές" τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, μετατρέπονται στα μοναδικά κόμματα του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου που θέτουν ως δεδηλωμένο στόχο τους την ακυβερνησία!
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, καλώς ή κακώς, εκλέγουμε εκείνους που θα μας κυβερνήσουν. Κι όχι εκείνους που θα μας βυθήσουν στο χαός της ακυβερνησίας!
Γιατί, λοιπόν, αυτοκτονούν πολιτικά (σε βάθος χρόνου) τα κόμματα της Αριστεράς;
Και γιατί δεν αντιλαμβάνονται πως με τη στείρα τακτική τους ουσιαστικά ενισχύουν τον δικομματισμό που υποτίθεται ότι αντιμάχονται;

16 σχόλια:

Αλητισσα είπε...

Απο δω το χεις απο κει το χεις..
Ολο στο ιδιο σημειο καταληγεις..!!!!
χα χα χα..
Που εισαι βρε που μιλησε ο Μεγαλος αποψε στην πλατεια ελευθεριας, ε?
Ελα εχω και κατι περιοδικα για μετα τις εκλογες..

Αλητισσα είπε...

Α!, μην εκτεθουμε κι όλας πρεπει ολοι να μαθουν οτι μου χεις ταξει γαμο..
Τα περιοδικα ειναι με νυφικα..
Χα χα χα χααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αλητούλα, στο έχω ξαναπεί: έχω ... γαμοφοβία!

Θερμεσιλαος είπε...

"Γιατί, λοιπόν, αυτοκτονούν πολιτικά (σε βάθος χρόνου) τα κόμματα της Αριστεράς;" γράφεις. μα, δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον αριστερά. δες τι γίνεται στις άλλες χώρες. οι "άλλοι "νίκησαν" ντο φιλελευθερο μοντέλο επεκράτησε - εδώ, που τα λέμε είναι σύμφυτο με την φύση του ανθρώπου, το άλλο ενέχει την χρήση του νου...
καλημέρα.
θερμεσίλαος.

Μαριλένα είπε...

Kαλημέρα.
γιατί αυτή ήταν ανέκαθεν η τακτική τους.
απο το 18% ακομη..

Βρε, λές να είμαι άδικη;

Ανώνυμος είπε...

Ασκαρ,
Άσε τα «σάπια»
Όσο η Αλέκα θα είναι λάβρα εναντίον και των 2, ο Αλέκος θα μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνει:να βάλει συνεχώς εναντίον Καραμανλή.
Το Πασοκ θα έχει πρόβλημα μετεκλογικά γιατί αντί να κάνει τη ρήξη με το παρελθόν στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας, της Οικονομίας και του Περιβάλλοντος για να προσεγγίσει προγραμματικά την Αριστερά, θα συ-στρΑτευθεί
με τον Αλογοσκούφη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, εκτός από το ιδεολογικό ζήτημα -δηλαδή πόσο θα μπορούν να πιέσουν για ζητήματα προϋπολογισμού;- είναι το ζήτημα να περιχαρακώσουν τις ψήφους τους. Δε διαφωνώ ότι θα ήθελα ένα και δύο υπουργεία αριστερά (και μάλιστα ουσίας θα έλεγα -π.χ. Πολιτισμού- και όχι τα περιφερειακάσ και άχρηστα) και μερικούς περιφερειάρχες.

gerasimos είπε...

Μου θυμίζουν γεροντοκόρες που ο ένας τους βρωμάει, ο άλλος τους ξυνίζει και στο τέλος μένουν να γκρινιάζουν για τα ίδια και τα ίδια.

Αλητισσα είπε...

Λοιπον, τι λες μπεζ ή κοκκινο?

βασίλης είπε...

Νομίζω ότι το ξεκινάς από το τέλος. Κατ αρχήν ο ΣΥΝ άσχετα με το τι (η στρατηγική του) λέει, είναι σίγουρο ότι θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ αν χρειαστεί. Ο λόγος που έχουμε "τέτοια" κυβερνοφοβικά αριστερά κόμματα είναι το γεγονός ότι τα εκλογικά συστήματα τους αποκλείουν. Ο νόμος Σκανδαλίδη που θα ισχύσει και τώρα και στις επόμενες εκλογές, δίνει μια δυνατότητα για περισσότερες έδρες και υπό προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση. Το γεγογός αυτό εξηγεί το πώς τα δυο αριστερά κόμματα εμφανίζονται πιο δυνατά από τις άλλες φορές (μάντεψε από που θα αντλήσουν τις επιπλέον ψήφους) ενώ αντίστοιχα από δεξιά δυνάμωσε και το ΛΑΟΣ.
Το ΚΚΕ είναι μια άλλη περίπτωση. Αυτό φαίνεται να είναι πραγματικά φοβικό στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης αλλά μένει να το δούμε στην πράξη αν ποτέ του ζητηθεί. Θυμάσαι πόσο εύκολα έλυσε το δίλημμα και την "στείρα τακτική" το '89; Οι λόγοι στην πολιτική βρίσκονται εύκολα. Βέβαια αν τώρα χρειαστεί υπάρχουν κόμματα πιο πρόσφορα για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως εγώ είμαι υπέρ των συγκυβερνήσεων γενικότερα και των μεγάλων κομμάτων ειδικότερα αλλά και της πολυκομματικής βουλής σαν μια δημοκρατική διεργασία που ενδυναμώνει τη διαφάνεια και που κάποτε πρέπει να εφαρμόσουμε και μεις σαν μια πολιτική ωρίμανση του πολιτεύματος. Η εποχή του "ενός" ηγέτη, κόμματος κλπ που πάνω του συσπείρωνε έχει περάσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν με ενθουσιάζουν τα κόμματα "τσόντες", δηλαδή αυτά που ιδρύονται από αποχωρήσαντα στελέχη των μεγάλων κομμάτων και "προσφέρονται" είτε για συγκυβέρνηση είτε για "μαξιλαράκια" είτε για να "παίζουν ρόλους" προκειμένου να κάνουν ζημιά, χωρίς να έχουν κάποια σοβαρή ιδεολογική απόσταση αλλά και αντοχή στο χρόνο.
Σε αυτές τις εκλογές θα φανεί η όποια ουσιαστική δυναμική των αριστερών κομμάτων. Είναι ίσως η πρώτη φορά που δεν μιλάνε τα κόμματα αυτά για καθιέρωση απλής αναλογικής.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασίλη, υπήρξες αναλυτικότερος από εμένα. Συμφωνώ ουσιαστικά και στην εκτίμησή σου στην αρχή για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω και εγώ την ανάλυση του Βασίλη. Μακάρι ο νόμος Σκανδαλίδη να ανοίξει νέους ορίζοντες. Προσωπικά όπως έχει φανεί ήδη τάσσομαι υπέρ της προοπτικής ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Ενδεχομένως να σκεφτόμουν και το μεγάλο συνασπισμό - σα λύση ανάγκης ενδεχομένως, με την προυπόθεση όμως της απαλλαγής της ΝΔ από τα φοβικά, μεσαιωνικά, θρησκόληπτα και οπισθοδρομικά στοιχεία, που δυστυχώς ίσως και να κυριαρχούν στο βαθύ εσωτερικό της.

Ανώνυμος είπε...

Χμ, για να υπάρξει λειτουργική συγκυβέρνηση, πρέπει να υπάρχουν προγραμματικές συγκλήσεις.
ΝΔ και ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ (που κυβέρνησε επί Σημίτη, έχουν τέτοιες συγκλήσεις). Ουσιαστικά ο Καραμαλής εφαρμόζει- ίσως πιο τσαπατσούλικα το ίδιο μοντέλο- Οι Ολιγάρχες θα τον συμμορφώσουν με συγκυβέρνηση και "τεχνοκράτες".
Εμείς μπορούμε να κάνουμε όμως τγα δυνατά- αδύνατα για να μη τους τους βγει η συνταγή..

Πάντως, προσωπικά θα ήθελα η αριστερά να πει στο ΠΑΣΟΚ, ιδού η Ρόδος, ιδού και το αριστερό πήδημα, καταλαβαίνω όμως το θυμικό της στοιχείο..
Μπορεί δηλαδή αυτοί που είναι σαν τον Πάχτα και χειρότεροι (άλλο αν αυτός έκανε το μπαμ και αυτοκρεμάστηκε) να πάρουν την στήριξη της αριστεράς;

Debby είπε...

Αυτοί είναι πολύ πιο χειρότεροι ακόμα και από αυτούς που είχαμε και έχουμε ήδη στην εξουσία. Απλά δεν το έχουμε διαπιστώσει στην πράξη (ευτυχώς ίσως) γιατί δεν έγιναν ποτέ εξουσία. Και με λίγη τύχη και σύνεση ελπίζω να μην γίνουν ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Ντέμπυ,
Μήπως βγάζεις λίγο αντικομμουνισμό;

Καπιταλιστικό κομμούνι, "ο καιρός γαρ εγγύς"...

Debby είπε...

Ο καθένας με τα δικά του σκεπτικά και ιδεολογίες του Ανώνυμε Έλληνα. :-)