Σάββατο, Αυγούστου 4

Aπλά μαθήματα οικονομικών...



(θέματα ςος για τους φοιτητές των οικονομικών σχολών!)

Ερώτηση: «Ποιες οι διαφορές ενός δομημένου κι ενός κοινού ομολόγου της ίδιας διάρκειας και της ίδιας ημερομηνίας εκδόσεως;»
Απάντηση: Τα δομημένα ομόλογα εκδόθηκαν για να εξυπηρετήσουν τρεις άνομους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης:
Α) Να κρύψει τα ελλείμματα! Τα δομημένα αρχίζουν να καταβάλλουν τόκους μετά το τέταρτο έτος και συνεπώς η κυβέρνηση δεν καταγράφει «έξοδα για τόκους» στους προεκλογικούς προϋπολογισμούς!
Β) Να κρύψει το χρέος! Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει την έκδοση των κοινών ομολόγων και την προσθέτει άμεσα στο χρέος του κράτους. Τα δομημένα ομόλογα πουλήθηκαν απ’ την κυβέρνηση στις ανάδοχες εταιρίες ως «παράγωγα» με τη μορφή προσυμφώνου». Έτσι δεν καταγράφονται άμεσα στο χρέος αλλά μετά τρία ή τέσσερα χρόνια που τα «προσύμφωνα» γίνονται «συμφωνητικά»!
Γ) Να δανειστεί φθηνότερα! Οι συνολικοί τόκοι των δομημένων είναι μικρότεροι των κοινών ομολόγων. Έτσι, αντί η κυβέρνηση να δανειστεί ακριβότερα απ’ την χρηματαγορά που αγόραζε μόνο κοινά ομόλογα, δανείστηκε φθηνότερα απ’ τα Ασφαλιστικά Ταμεία ζημιώνοντάς τα!

Υ.Γ.: στην απάντηση δεν θίγεται το ζήτημα της λαμογιάς με τις προμήθειες…

16 σχόλια:

marilia είπε...

Προσπαθώ να συνδέσω τη φωτογραφία με το κείμενο, αλλά... αδυνατώ! :):):):):):):):):)

Καλημεροφιλάκιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το θέμα μας σήμερα είναι επιστημονικό-πολιτικό!

Σιγά μην άφηνα τον Δείμο να μονοπωλεί εδώ μέσα τη "σοφία"!
χαχαχα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μαριλίτσα, η φώτο είναι καλοκαιρινή και δείχνει το σύστημα που πρέπει να ακολουθήσουν τα κορίτσια του μπιτς βόλευ!
Έτσι κι εγώ με την απάντηση δείχνω το σύστημα για να περάσουν οι φοιτητές τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Να τους κάνεις ιδιαίτερα Askardoulino μου.
Αχ, αν ήμουν φοιτήτρια...με τέτοιο δάσκαλο, θα ...καταργούσα τη Ντόρα

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

(Υ.Γ. ΄Εναν υπαινιγμό περί υποψηφιότητος, τον είχες κάνει παλαιότερα...βρε μπας;....
λέγε για να σε προτιμήσουμε. ΄Εχεις λαμβάνειν από Γλαροπουλέϊκο 7 ψήφους + 1 του παππού μας (εάν πεισθεί τελικώς) = 8 αι ψήφοι)

aparadektos είπε...

Θέλω ακόμα 15 μέρες για να πάω διακοπές. Το μυαλό μου μετά από ένα χρόνο εργασίας και χαράς έχει καεί σαν το δάσος της Πάρνηθας. Και ενώ η φωτογραφία σαν ένα καναντέρ έσβησε μερικές εστίες από τη φωτιά μου, το κείμενο σαν το χέρι του εμπρηστή την αναζωπύρωσε!

Πλάκα κάνω!Πολύ καλά τα λες!

Θερμεσιλαος είπε...

για το (β) δεν είναι ακριβώς έτσι. τα δομημένα ομόλογα, εξ ορισμού, είναι παντοτε, παράγωγα προϊόντα. επι πλέον, διεθνώς, δεν υπάρχει προσύμφωνο όπως λες, αλλά μια σύμβαση, που ορίζει επ' ακριβώς τους όρους του παραγώγου προϊόντος, βάσει των οποίων διαπραγματεύονται. δηλαδή, έστω πως τα ομόλογα θα εκδοθούν σε 4 χρόνια, οπότε και θα εμφανιστούν και στο δημόσιο χρέος και στην υποχρεωτική σχετική δήλωση στην ΕΕ. λαμογιά με τις προμήθειες δεν υπάρχει. όταν θα φτάσει το θέμα στα δικαστήρια,θα αποδειχθεί πως ακολουθήθηκαν οι διεθνείς κανόνες προμηθειών και αμοιβων έκδοσης. άρα,ούτε γάτα ούτε ζημιά. το ερώτημα που τίθεται είναι πολλαπλό:
(α) γιατί τα παράγωγα αυτά προϊόντα δεν διαπραγματεύτηκαν σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης (ταμπλώ)και γιατί δεν έγιναν οι συνήθεις σχτκές ανακοινώσεις;
(β)γιατί έγινε η σειρά συναλλαγών σε λίγες ώρες και στην διάρκεια της μέρας και με προσυμφωνημένη διαδρομή,ώστενα χαθούντα ίχνη της συναλλαγής και να δανειστεί το κράτος από τα ταμεία χωρίς να το μάθουν στην ΕΕ και δεν μας βγάλουν από την επιτήρηση;
(γ) γιατί όταν το θέμα βγήκε στον αέρα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έσπευσε να αναστείλει την λειτουργία της χρηματιστηριακής, αφού δεν πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα για τα οποία είναι υπεύθυνη; - η έκδοση χρέους (ομόλογα) ελέγχεται διεθνώς από τις κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω από την τράπεζα της ελλάδος,η οποία δεν είναι ανεξάρτητη αρχή;
(δ) πόσα θα επιδικασθούν στην χρηματιστηριακή για διαφυγόντα κέρδη ως συνεπεια της αναστολής λειτουργίας της;
(ε) τελικά, σε τι χρησίμευσε η περίφημη αλογοσκούφια απογραφή, όταν ακολουθείται τέτοια πρακτική;
(στ) πόσο θα είναι το πρόστιμο της ΕΕ;
(ζ) γιατί συνεχίζει και επιλέγεται η Μόργκαν για άλλες δουλειές;
(η) πόσοι πολιτικοί παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας, πόσες κυβερνήσεις έπεσαν για σκάνδαλα, μετά το 1974, την μεταπολίτευση;

για το τρίτο σου ερώτημα, φοβάμαι πως δεν συμφωνώ. το κόστος στην παρούσα περίπτωση είναι μεγαλύτερο.

Την καλημέρα μου

Θερμεσίλαος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η σχέση του παρόντος με τη φωτογραφία και τα προηγούμενα λάγνα άρθρα είναι ότι και πάλι μιλάμε για το σεξ; Δηλαδή η κυβέρνηση μας πήδηξε;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γλαρένια, γιατί μου ήρθαν στο μυαλό κάτι στίχοι του Σαββόπουλου:
"στη φοιτητριούλα που σ' έχει ερωτευτεί θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή";

Απαράδεκτε, είμαι πιο ... απαράδεκτος από σένα! Σας έβαλα τη φώτο για δόλωμα, εσείς τσιμπήσατε και διαβάσατε το κειμενάκι...
Ηθικό δίδαγμα: μην αφήνεις έναν κώλο να σε πάει όπου θέλει εκείνος!

Θερμεσίλαε, νομίζω πως επί της ουσίας δεν διαφωνούμε: η κυβέρνηση ήθελε να κρύψει ελλείμματα και χρέος και να δανειστεί φθηνότερα!
Μια και δείχνεις να ξέρεις το αντικείμενο...δεν μας λύνεις μια απορία;
Υπήρχε δυνατότητα να μην καταβληθούν ή να καταβληθούν χαμηλότερες προμήθειες;

Δείμε, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή... "κυβέρνηση του κώλου"!

Я верю в Сталина είπε...

Εμένα μου ακούγονται σαν ελληνικά που λένε και τα σουηδάκια...

Θερμεσιλαος είπε...

ασκαρδαμυκτί, δεν βαριέσαι, δεν ξέρω πολλά για το θέμα, κυρίως για χαλβάδες ξέρω και μάλιστα σιμιγδαλένιους. σήμερα που είμαι υποχρεωτικά στο σπίτι και μετά από το πρόσφατο σχετικό μου θέμα για τυον χαλβά, απφάσισσα να κάνω μια απόπειρα. δεν τα κατάφερα καλά, ούτε ο σκύλος δεν θέλησε να δοκιμάσει οπότε, το κέρδος μου είναι να ξέρω πώς νοιώθούν αυτοί των οποίων οι απόπειρες αποτυχαίνουν. τέλος πάντων, πήγα στο περίπτερο κι αγόρασα παγωτό 0%, η άλλη λύση θα ήταν νέος καθρέφτης και τι τον κάνεις τον παλιό που δεν σε χωράει πια; χώρια που αν σου σπάσει είναι κι εφτά χρόνια γρουσουζιά κι απ' αυτήν, τώρα τελεταία, χόρτασα.
μιλάς για προμήθειες. δεν ξέρω. όλα είναι θέμα συμφωνίας. δες, η προμήθεια συναλλαγής σε πράξεις παραγώγων είναι δεδομένες και κειμένονται ανάλογα τον πελάτη, πάντως είναι μερικά basis points ή, αν θες σε 0/00, λιγώτερο του 0,50-1,00. υπάρχουν βέβαια και τα λεγόμενα fees, που υπολογίζονται ως ποσοστού και αφορούν την σύνταξη των σχετικών συμβάσεων του προϊόντος, τις διάφορες νομικές, φορολογικές και άλλες όψεις της συναλλαγής. αυτές είναι συνήθως μεγαλύτερες και,αφού πρόκειται για κάτι που η δημοσιότητα δεν ήταν επιθυμητή, τότε είναι λογικά αναμενόμενο να υπάρχει και το σχετικό "πανωπροίκι". ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τον γύρο της ΕΕ που έκανε το ομόλογο, γεγονός, που συνεπάγεται εξ αρχής συμφωνίες γιατην διάθεσή του.
το δράματικό για μένα είναι πως κανείς δεν λέει όλη την αλήθεια περί χρέους στον κόσμο κι έχω την αίσθηση πως αν αλλάξει δραματικά ο ιδιοκτησιακός τραπεζικός χάρτης θα δούμε τέρατα και σημεία.
επίσης, το δράμα είναι πως καμμία κυβέρνηση στην χώρα μας, ανέκαθεν, δεν ξέρει να διαχειρισθει το χρέος της - σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που καταφέρνουν κι αναπτύσσονται με δάνεια που τα διαχειρίζονται σωστά...
τέλος, το ωραιότερο σημείο στο θέμα σου και το πλέον ενδιαφέρον οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, λαογραφικά, αθλητικά, και παραδοσιακά (στην καθ ημας ανατολή είμαστε), το οποίο παρατήρησα ασκαρδαμυκτί αι ατενώς, είναι η καλλίπυγος λαρισαία της φωτογραφίας,τούτο το συνάγο από το όνομα της πόλης, που φαίνεται στο μαγιό της. θεσσαλία ζεις - εσύ μας οδηγείς...

Θερμεσίλαος ο Μάγνης

spirosvii είπε...

Μου φαίνεται ότι άργησες λίγο φίλε. Το θέμα βγήκε στη φόρα εδώ και καιρό, κανείς δεν κατάβε τι ήταν, μιλήσανε πάλι τα ίδια άτομα, και ξεχάστηκε. Δυστυχώς για τις ύαινες δεν ισχύει ότι "το εκ των υστέρων του χθες, είναι το εκ των προτέρων του αύριο"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σωστόόόόός.

anima rana είπε...

ουπς! αυτό το ποστ με πόνεσε λιγάκι....

Εχουμε κι εμείς κάτι... δομημένα αυγά στο κοτέτσι.

Λες να βρεθώ μπλεγμένο βατραχι???

purple είπε...

επειδη καμμια γυναικα δεν μπορει να αντεξει πολυ μακρια σου, ανοιξα νεο σπιτικο, περνα οποτε θες κερναω καφε!

Θερμεσιλαος είπε...

βλέποντας πάλι το θέμα, παρατήρησα πως η φωτογραφία του ομόλογου είναι πολύ καλά δομημένη.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βατραχίνα, στο χω ξαναπεί: όταν τσακώνονται στο βάλτο οι ελέφαντες...την πληρώνουν τα βατράχια!

Purple, κανονικά έπρεπε να σου κάνω μουτρίνια...

Θερμεσίλαε, να ποια είναι η διαφορά του δομημένου απ το απλό!
χεχε