Παρασκευή, Ιουνίου 1

Για να θυμούνται οι παλιότεροι να να μαθαίνουν οι νεότεροι (Δ') - Αν δεν σου 'χει γίνει "σφενδόνα" στην Αλμυρά Έρημο, μη μιλάς!

Ξέρω τι λένε τα σχολικά σας βιβλία.
Πως η απόφασή μας να καταψηφίσουμε το Βενιζέλο στις 1 Νοέμβρη του είκοσι ήταν καταστροφική και μας οδήγησε στη μικρασιατική τραγωδία.
Πως όταν φέραμε το Βασιλιά, οι Μεγάλες Δυνάμεις μάς εγκατέλειψαν και το μέτωπο κατέρρευσε.
Εγώ ένα έχω να πω: έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια λέμε...
Εμένα να ρωτήσετε που τα έζησα. Και ξέρω καλά με τι ψυχολογία πήγαμε στην κάλπη.
Δηλαδή, εσείς οι νεότεροι, πώς ψηφίσατε στις 6 Μάη του δυο χιλιάδες δώδεκα; Με την ψυχραιμία Ελβετού εισοδηματία;
Ακούστε, λοιπόν, να μαθαίνετε:
Εμένα με ντύσαν στο χακί το ενιακόσια δώδεκα. Κι όταν πήγα να ψηφίσω είχα συμπληρώσει οχτώ χρονάκια στο μέτωπο. Μακεδονία, Θράκη, Ουκρανία, Σμύρνη. Και με ποιους δεν πολέμησα. Βούλγαρους, Οθωμανούς, Μπολσεβίκους, Τσέτες...
Ξέρετε τι θα πει αυτό; Δεν ξέρετε...
Εσείς δέκα μέρες πάτε στο κέντρο εκπαίδευσης στην Τρίπολη, με τις τηλεοράσεις στους θαλάμους, τα λουξ μπάνια και τα κέτερινγκ, και λέτε πως πήζετε...
Βάλτε, απ' την άλλη, πως δεν υπήρχε ελληνική οικογένεια χωρίς νεκρό ή τραυματία στον πόλεμο, και δεν χρειάζεται να σας πω περισσότερα.
Αλλά θα σας πω...
Εσείς διαβάζετε για τον "Εθνάρχη Βενιζέλο" και νομίζετε πως ήταν κανένα αγγελούδι.
Να σας πω εγώ που τον έζησα, κι αυτόν και το παρακράτος του.
Απ' το 1917 ως τα 1920 ήταν ένας δικτάτορας! Ελευθερίες δεν υπήρχαν, οι αντίπαλοί του διώκονταν, χάλι μαύρο...
Όχι πως οι αντιβενιζελικοί ήταν καλύτεροι. Φανάτιζαν τον κόσμο και του υπόσχονταν να φέρουν πίσω τα παιδιά του απ' το μέτωπο.
Ο "μωραϊτισμός" σε όλο του το μεγαλείο. Οι κομπλεξικοί παλαιοελλαδίτες φοβόντουσαν πως απ' τον τριπλασιασμό της χώρας, εκείνοι θα παραγκωνίζονταν! Γι' αυτό και φώναζαν "ψωμί-ελιά και Κώτσο Βασιλιά" ή "θέλουμε μικρή και έντιμη Ελλάδα"!
Δηλαδή, αν παίρναμε την Πόλη θα κάναμε "ατιμία"; Και σε ποιον;
Τον Τσίπρα της εποχής τον έλεγαν Γούναρη, Δημήτρη Γούναρη.
Αυτός μάς διαβεβαίωνε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αν διώξουμε το Βενιζέλο και φέρουμε το Βασιλιά. Και πως οι Ξένοι μπλοφάρουν και στο τέλος θ' αναγκαστούν να δεχτούν την ετυμηγορία του λαού μας! 
Αλλά, δυστυχώς, δεν μπλόφαραν...
Εγώ στις εκλογές του Νοέμβρη ψήφισα στ' Αϊδίνι. Εκεί βρέθηκε τότε η μονάδα μου.
Τα είχα πάρει στο κρανίο απ' τις κακουχίες του πολέμου, μου 'χε γίνει και σφενδόνα απ' την αγαμία, καταλαβαίνετε...
Κι αποφάσισα να ψηφίσω τους μπολσεβίκους. ΣΕΚΕ το 'λεγαν το κόμμα τους, αυτό που σήμερα εσείς λέτε ΚΚΕ.
Κάποιοι είχαν πετάξει στο μέτωπο και κάτι προκηρύξεις που πολύ με συγκίνησαν.
"Οίκαδε!", έλεγαν με μεγάλα γράμματα. Δηλαδή να σηκωθούμε να φύγουμε απ' τη Μικρασία και να γυρίσουμε σπίτια μας.
Κι από κάτω, με μικρότερα γράμματα, "Όχι στο Βενιζέλο-Πόλεμο".
Και, μεταξύ μας, δεν είχαν κι άδικο! Αυτός ο κουζουλός απ' την Κρήτη το 'χε σκοπό να μας αφήσει να πολεμάμε στην Αλμυρά Έρημο μέχρι τα βαθιά μας γεράματα...
Τελικά, δεν κατάφερα να ψηφίσω το ΣΕΚΕ. Γιατί οι Βενιζελικοί έκαναν την εξής πουστίτσα: βάλαν το στρατό να ψηφίσει με ψηφοδέλτια ενώ οι πολίτες ψήφισαν με το παλιό σύστημα, των σφαιριδίων.
Και το πρωί της Κυριακής οι αξιωματικοί μάς μοίρασαν τα ψηφοδέλτια σημαδεμένα υπέρ των Βενιζελικών!
Το 'σκισα κι εγώ και το 'ριξα άκυρο στην κάλπη...

23 σχόλια:

Μαρία είπε...

Όλο υπονοούμενα είσαι Ασκαρδαμούλη!

Καλό μήνα

αθεόφοβος είπε...

Τον Τσίπρα της εποχής τον έλεγαν Γούναρη, Δημήτρη Γούναρη.

Ελπίζω να μην έχει το ίδιο τέλος μετά από μια νέα εθνική καταστροφή!

Summertime Blues είπε...

ανυπόταχτος και τότε Ασκαρ;

candy's τετραδιάκι είπε...

Eλα Ασκαρουλι...μονο στην καρδια αμπαρες πουθενα αλλου μη τρελαθουμε κιολας!!!

Δεν διαβασα το ποστακιον διοτι εφημερευω και ειναι πολυ μεγαλο ρε αδερφακι μου! Παω ΤΕΠ συνεχεια αυριο!!!

Τακης+Κωστας σας στελνω φιλια αλητικα!
;)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρε Μαρία κλειστό γράμμα διαβάζεις...

Αθεό, αυτό θα ήταν τραγική ειρωνία: να απαγχονιστούν εκείνοι που έστηναν κρεμάλες για τους άλλους...

Σάμμυ, η αλήθεια είναι πως δεν έγινα λιποτάκτης στο μέτωπο, όπως μας καλούσε (και) τότε το ΚΚΕ!

Καντούλα, την Κυριακή θα σε φωτίσει το Άγιο Πνεύμα και θα το διαβάσεις (με εμβάθυνση) το ποστάκιον.

Ανώνυμος είπε...

Ασκαρμίδη συνέχεια με την αντισυριζαίϊκη προπαγάνδα.. Και το κακό είναι ότι εκφράζεις αντίθεση χωρίς να πέρνεις θέση συγκεκριμένη.. Όλη η χώρα έχει πέσει στη λούμπα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, λες κι η ζωή τερματίζει σε αυτά τα δύο.. Αν θέλεις την απόψή μου το παιχνίδι το οικονομικό για την πατρίδα μας χάθηκε προ δύο ετών, όταν κι αποφασίστηκε να πάμε δεμένοι χειροπόδαρα σε αυτές τις οικονομικές πολιτικές.. Βλέπω πως την έξοδο από το ευρώ δεν τη γλιτώνουμε κι αυτή φυσικά δεν θα προέρχεται από πιέσεις των εταίρων μας, αλλά ούτε θα είναι μονομερής.. Θα προέλθει από την αδυναμία μας να επιτύχουμε τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί κι οι οποίοι μέσα από ύφεση και λιτότητα είναι αδύνατο να υλοποιηθούν.. Ελπίζω οι κομματικές γραφειοκρατίες να έχουν σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμούλα, γιατί αυτή ίσως και να συμβεί σύντομα.. Για να καταλήξω, ας το πάρουμε απόφαση. Λεφτά δεν υπάρχουν και το χρώμα τους δεν ξέρω πότε θα το ξαναδούμε! Ας σχεδιάσουμε τη ζωή μας μέσα από αυτή τη βεβαιότητα, ατομικά και κεντρικά.. Ούτε που βλέπουμε κάποιον εφιάλτη και κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε κι όλα θα έχουν τελειώσει.. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κάνει το σκατό παξιμάδι και να επιβάλλει την ελάχιστη κοινωνική δικαιοσύνη για να κερδίσει το λαϊκό έρεισμα..
Καντούλα, σε ασπάζομαι με αγωνιστικούς χαιρετισμούς...

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Τί εχεις τραβήξει και συ... Καλό τριημερο Ασκαρούλη και να φωτίσει όλους μας το Αγιο Πνεύμα για τις εκλογες που έρχονται.
ρενα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Kώστα, κατ' αρχήν μια παρατήρηση: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνηθίσει να κάθετε απ' έξω και να πετροβολάει τους μέσα.
Τώρα που μπήκε αυτός "μέσα" θα εισπράξει το μερίδιό του στο πετροβόλημα...
Δεύτερον: λένε πολλοί, και κυρίως στο εξωτερικό, πως "οι Έλληνες δεν τηρούν τα συμφωνημένα". Λες και οι δύο πλευρές έκατσαν ισότιμα στο τραπέζι και πήραν κάποιες από κοινού αποφάσεις. Στην πραγματικότητα τα μέτρα επιβλήθηκαν μονομερώς στην Ελλάδα κι αυτό θα πρέπει επιτέλους να διευκρινιστεί.
Τρίτον, αφού θες, το λέω ξεκάθαρα (αν και το έχω υπονοήσει σαφώς). Μετά την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να συμβάλλουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική λύση εκτός απ' την επιστροφή στην παλιά "δοκιμασμένη μέθοδο": ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Κι όταν κάποτε οι Τσιπρο-Κουβέληδες συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες αλλά και το αναπόφευκτο κόστος που συνεπάγεται "η ενασχόληση με τα κοινά", το ξανασυζητάμε...
Στα υπόλοιπα συμφωνούμε.

Άστα ρε Ρένα. Όσα πέρασα, ούτε στον εχθρός σου!
Και πού να δεις τη συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ασκαρμύδι, πες μου την ΕΣΣΟ σου.. Για να μην μακρυγορούμε, επειδή οι εκλογές είναι κοντά και λεφτά δεν πρόκειτε να υπάρξουν το κέντρικό ζήτημα είναι τη κυβέρνηση προκρίνουμε.. Κεντροδεξιά ή κεντροαριστερής υφής? Πέρα από την οικονομική δυσπραγία οι πολιτικές που θα θελήσουν να εφαρμόσουν οι δύο πόλοι θα είναι εξ ορίσμού διαφορετικές. Πιστεύω πως η κεντροαριστερά θα βάλει τάξη στο μπουρδέλο της διαπλοκής (εκκλησία-κοτσαμπάσηδες) και θα εμφυσήσει τη δικαιοσύνη στο κοινό, οπότε και την εμπιστοσύνη του.. Εφόσον δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος και το αντίθετο, μέλλον δεν υπάρχει.. Ο σαμαράς ως γνήσιος κοτσάμπασης δεν σκοπεύει να θίξει τα κακώς κείμενα..
Αυτά τα ολίγα...

Κώστας

Ασκαρδαμυκτί είπε...

210 σειρά είμαι, αλλά εσύ φαίνεσαι πιο πάλιουρας Κώστα μου.
Είσαι του 19ου αιώνος, με τους κοτσαμπάσηδες και την Εκκλησία.
Πίσω απ' τον ήλιο ζεις ακόμη αδελδέ...
Πάντως, για να ξέρεις, τόσο "τεράστια" περιουσία έχει η εκκλησία, που μόλις χωριστεί απ' το κράτος, κατεβάζει ρολά...

Και ξέρεις ποια είναι ακόμα η πλάκα;
Πήγαν οι καημένοι οι δεσποτάδες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους σε Πεντέλη και Γλυφάδα και ξεσηκώθηκαν οι συριζαίοι να εμποδίσουν τις επενδύσεις, δήθεν για οικολογικούς λόγους!
Έλεος πιά!
Τι θέλουν επιτέλους;
Για να γίνει ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους απαιτείται η πλήρης εκμετάλλευση της όποιας εκκλησιαστικής περιουσίας.
Τελικά, μάλλον δεν θέλουν τον χωρισμό. Θέλουν να "κλείσει" η εκκλησία, αλα Στάλιν και Χότζα...

Ανώνυμος είπε...

Καλά τώρα.. Κοτσαμπάσηδες κι εκκλησία είναι το διαχρονικό δίπολο διαπλοκής στην ελλάδα.. Η επανάσταση του ελληνικού κράτους θα είναι να σπάσει αυτό το απόστημα.. Η εκκλησιαστική περιουσία ασκαρμύδι είναι τεράστια.. Μάλλον ούτε η ίδια η ιεραρχία δεν ξέρει τι κουβαλάει, τόσα που χάνονται στην άχλυ του χρόνου με σουλτανικά φιρμάνια.. Μάθε επίσης ότι τα λεγόμενα μεγάλα τζάκια της χώρας μας τα 'χουνε πλακάκια με την ιεραρχία, μάλιστα σε αναρίθμητες περιπτώσεις έχουνε αυθαιρετήσει σε χιλιάδες στρέμματα γης με τις ευλογίες της εκκλησίας .. Θυμάσαι την πρόσφατη εφραιμιάδα.. Χωρισμός κράτους, εκκλησίας..? Ναι.. Να εκμεταλλευτεί απρόσκοπτη η εκκλησία την περιουσία της, να σταματήσει και το παραμύθι του δήθεν κοινωνικού έργου της.. Προσωπικα δεν έχω πρόβλημα με τους παπάδες, αντιλαμβάνομαι όμως αρκετούς προβληματικούς με το λειτουργημά τους... Οι καϋμένοι δεσποτάδες γλυφάδας.. Ώχου μωρε ασκαρμύδι...

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Α! Και για να μην σου χαλάω την αισθητική μιας κι εσύ είσαι του 21ου αιώνος να ονοματίσω τους κοτσαμπάσηδες αλλιώς.. Μαυραγορίτες, ίσως και χουντοσυνεργάτες μπορεί και τελευταίως του πασοκ την τάξη.. Πάντως ένα περίεργο πράγμα.. Η εκκλησία πάει με όλα, σαν την κόκα κόλα που λένε.. Ήταν, είναι και μάλλον θα είναι..
Εγώ ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω ρε αδερφέ.. Πως ανέχεται αυτή η ελλαδική εκκλησία να είναι ένα με το κράτος και να λοιδωρείτε είτε από κάτι περίεργους σαν κι εμένα, είτε από το ίδιο το κράτος κατά τα συμφεροντά του..
Παράξενα πράγματα...

Κώστας

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κώστα μου, ένας ακόμη σύγχρονος μύθος είναι και "η τεράστια περιουσία της εκκλησίας".
Τα χέρσα παλιοχώραφα και τα μη δυνάμενα εκμετάλλευσης δάση τα θεωρείς "περιουσία";

Το "κοινωνικό έργο" δεν είναι παραμύθι. Με την προϋπόθεση να θεωρηθώ "εκκλησία" κι εγώ που ρίχνω τον οβολό μου στο φιλόπτωχο ταμείο.

Πάντως, είναι πολύ αστείος αναχρονισμός η "αριστερόστροφη αντιεκκλησιαστική ρητορία".
Αλλά πρέπει να φτιάξει και η Αριστερά τους δικούς της "μπαμπούλες"!
Την "κακή" εκκλησία, τους "μαυραγορήτες" (καλά, πού τους ξέθαψες πάλι αυτούς;), τους "χουντικούς" (άλλος γραφικός αναχρονισμός κι αυτός...)

Ωχ... παρασύρθηκα.
Κάπου πήγε για τριήμερο ο Τάκης και ελλείψη "αντιπάλου" τσακωνόμαστε μεταξύ μας!
Αλλά έτσι πρέπει: θέση-αντίθεση-σύνθεση!

Και η "σύνθεση" είναι το πρωταθληματάκι που πήραμε απόψε...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ασκαρμύδι δεν σε καταλαβαίνω.. Αναχρονισμοί η βάση της σύγρονης ελληνικής οικονομίας..? Χωρίς παρεξήγηση, μου θυμίζεις κάτι γλυκούληδες μεταμοντέρνους, που λένε τώρα πάει τελείωσαν αυτά, τώρα μόνο πρόοδος και προκοπή.. Το πόσο βέβαια τελείωσαν το αντιλαμβανόμαστε με σκληρό τρόπο στις μέρες μας.. Πως γίναν οι περιουσίες εν ελλάδι τις τελευταίες δεκαετίες..? Με σταυρό κι αγίασμα..? Όχι φίλε μου, δεν είναι αναχρονισμοί, είναι απλά κύκλοι σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μας θυμίζουν την αστειοτητά μας κι αυτή των κοινωνιών μας.. Μου λες για τα κολλήματα της ελληνικής αριστεράς.. Έλα παππού μου να μου δίξεις τα αμπελοχωραφά σου.. Μα αυτό είναι κοινός τόπος.. Παγιωμένες αντιλήξεις κι αρτηριοσκλήρωση ισχύουν σε πολλές ομάδες στον τόπο μας.. Δυστηχώς.. Άσε με να πιστεύω πως η εκκλησία για τα οικονομικά της δεδομένα δεν προσφέρει τα μέγιστα ως κοινωνικό έργο.. Και περιουσία έχει αλλά υπάρχουν προσκόμματα για την εκμετάλλευση.. Η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι, πρέπει και να δείχνει.. Βέβαια μετά από ενδεχόμενο χωρισμό θα μπορούσαν όλα αυτά να λυθούν.. Μάλλον όμως δεν συμφέρει..
Τελικά εδώ θίγοντας κάποια κατά την αποψή μου κακώς κείμενα, δεν κάνω παράλληλα τον απολογητή της αριστεράς..
Τώρα κάτι σοβαρό.. Από το προηγούμενο ποστάκιο και δώθε, εκείνο ντε με τις χωντροκώλες εξαφανίστηκαν τα κορίτσια του βλογιού..
Θίχτηκαν μωρέ.. Φέρε τουλάχιστον καμιά κουβανή να 'χουμε να τα λέμε...
Καντούλα, εσύ που 'σαι ψημένο κορίτσι και δεν μασάς από αυτά, σπάσε το εμπάργκο κι έλα να μας ταϊσεις τα λουκουμάκια σου...

Κώστας

candy's τετραδιάκι είπε...

Nαι αλλα πρωτα θα πρεπει να φυσήξεις τη σκόνη Κώστα...ο Ασκαρουλης ξέρει απ αυτά!

;)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Tα κορίτσια δεν λάκισαν επειδή τα είπα "χοντροκ¨ωλες".
Τον αποδέχτηκαν το χαρακτηρισμό και μέσα τους λένε "και λίγα μας είπες"!
Απουσιάζουν, πρώτον, γιατί έχουν απλώσει τις κορμάρες (και τις κωλάρες) τους στις παραλίες, και, δεύτερον, γιατί δεν γουστάρουν πολιτικολογίες και μάλιστα με ιστορικά υπονούμενα...

Κι ερχόμαστε στην εκκλησία. Η κριτική σου, από κοσμική οπτική, είναι βάσιμη.
Άπαξ και η εκκλησία απέκτησε περιουσία ("μαμωνά" τη λέει το ευαγγέλιο) άρχισε ο κατήφορος: κακοδιαχείριση, λαμογιά, μετατροπή της σε "φιλανθρωπικό ίδρυμα", ανάγκη απολογισμού, επίκληση φιλανθρωπικού έργου για εξασφάλιση προνομίων κλπ.

Προσωπικά, δεν περιμένω το ευαγγέλιο να μου πει πως ο "μαμωνάς" είναι ο "διάβολος" που διαλύει τα πάντα.
Το βλέπω στην προσωπική μου ζωή: για περιουσιακούς λόγους κόντεψα να τσακωθώ με συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, αρραβωνιάρες, γκόμενες...

Η γνώμη μου είναι πως στην εκκλησία θα έπρεπε να γίνονται ΟΛΑ σε αυστηρά εθελοντική βάση.
Αυτό θα αποτελούσε και έναν "δυναμίτη" που ίσως έθετε σε κίνηση την αναμόρφωση ολόκληρης της κοινωνίας.

Αλλά, πώς να χτίσεις κάτι υγιές με "αρρωστημένο" υλικό;
Θυμάμαι όταν συμμετείχα σε μια Επιτροπή για την ανέγερση ενός Ιερού Ναού.
Πάρα πολλοί "πιστοί" ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν χρηματικά ποσά αλλά για να αγοραστούν συγκεκριμένα λειτουργικά αντικείμενα.
Δεν έβρισκα κανέναν να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του πιο αναγκαίου: των τουαλετών!

Κάλεσα κάτι Κουβανέζες, αλλά, στο πνεύμα του ωφελιμισμού κι αυτές, λένε πως θα έρθουν μόνο αν αποκαλύψω τον τρόπο για θα περάσουν στο Μαϊάμι "στο φτερό του καρχαρίας".

Καντούλα, δεν τη "φυσάνε" τη λουκουμόσκονη.
Την τινάζουν χτυπώντας την στην άκρη του λουκουμόκουτου!

Ασυλλόγιστη είπε...

Ε ναι, λακίσαμε γιατί τα βαριέμαστε μέχρι θανάτου

Χρόνια σε περιμένω είπε...

Σκασίλα μας τι έκαναν πριν 550 χρόνια

candy's τετραδιάκι είπε...

Ναι αλλα πισω απ τις χοντροκωλες τρεχετε!

;)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

το 'χει η ελληνική φυλή το χούι!

Κι η Αφροδίτη ήταν μεγάλη χοντροκώλω...

candy's τετραδιάκι είπε...

Aσκαρουλι,ο Τάκης πάει τριήμερο Μύκονο?

Μαρία είπε...

Ασκαρούλη παίξε με ανοιχτά χαρτιά και βγες ευθέως με ποστ να μας συμβουλεύσεις τι να ψηφίσουμε.
Με σχολιάκια δεν γίνεται ολοκληρωμένη δουλειά

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καντούλα, αυτός μάλλον στο Αζερμπαϊτζάν πήγε...

Θα το κάνω κι αυτό Μαρία, μην βιάζεσαι.
Το επεξεργάζομαι ακόμη...