Τρίτη, Δεκεμβρίου 19

Η πώληση του ΟΤΕ

1) Πριν κάποια χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πωλήσει για εισπρακτικούς λόγους μέσω Χρηματιστηρίου το 11% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Οι μετοχές θα διανέμονταν σε περισσότερους μετόχους και όχι σε έναν «στρατηγικό εταίρο», χωρίς καμία μεταβολή στον τρόπο διαχείρισης και ελέγχου της Τράπεζας. Με άλλα λόγια η Εθνική Τράπεζα συνέχιζε να λειτουργεί υπό δημόσιο (ουσιαστικά) έλεγχο και αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες σε κερδοφορία εταιρίες της χώρας μας προσφέροντας στο δημόσιο τεράστιες μερισματικές αποδόσεις.
Τότε, λοιπόν, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών πήρε το σοβαροφανές ύφος του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποιεί τα ασημικά της οικογένειας»! Με άλλα λόγια, ο κ. Αλογοσκούφης θεώρησε ως ξεπούλημα των ιερών και οσίων του κράτους μας την πώληση ενός μέρους των μετοχών μιας υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζας, χωρίς όμως ουσιαστικά το κράτος να χάνει τον έλεγχο και τη διοίκησή της.
2) Οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται από το λαό για να κάνουν «ότι τους κατέβει στο κεφάλι»! Αλλά να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους! Και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν προβλέπει την πώληση του ΟΤΕ σε «κάποιον ιδιώτη», εξ ου και η έντονη αντίδραση του κ. Σουφλιά που το συνέταξε!
3) Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι «ιδιώτες» που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να αγοράσουν τον ΟΤΕ; Σύμφωνα με όσα γράφονται στις εφημερίδες, οι μόνοι σοβαροί υποψήφιοι είναι οι Deutsche Telecom, France Telecom και Telecom Austria. Με άλλα λόγια ο κ. Αλογοσκούφης επιδιώκει να «ιδιωτικοποιήσει» έναν δημόσιο ελληνικό οργανισμό μεταβιβάζοντάς τον στη δημόσια υπηρεσία μιας άλλης χώρας! Ομολογουμένως πρωτότυπη ιδιωτικοποίηση…
4) Η λειτουργία μιας επιχείρησης κάτω από δημόσιο έλεγχο δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά συσσώρευση ζημιογόνων χρήσεων ούτε και τεχνολογική στασιμότητα. Ο ΟΤΕ υπήρξε πάντα κερδοφόρος. Το ίδιο και η Εθνική Τράπεζα, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κλπ. Όταν τη διοίκηση των υπηρεσιών αναλάμβαναν ικανοί άνθρωποι, που ενεργούσαν με «κριτήρια αγοράς» κι όχι κατά τις εκάστοτε υποδείξεις των κυβερνώντων, τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά! Υπενθυμίζω απλά την περίπτωση της ΔΕΗ, που με επικεφαλή έναν ικανότατο μάνατζερ που η προηγούμενη κυβέρνηση προσέλαβε κατ’ επιλογήν με τους κανόνες της αγοράς, παρουσίασε το 2004 καθαρά κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζω ακόμη πως υπό την πίεση, έστω, των Ολυμπιακών Αγώνων όλες ανεξαιρέτως οι δημόσιες επιχειρήσεις εκσυγχρονίστηκαν σε βαθμό και χρόνο αξιοθαύμαστο. Συνεπώς δεν είναι ο δημόσιος χαρακτήρας κάποιων επιχειρήσεων που τις «κρατάει» καθηλωμένες αλλά οι επιλογές ή η ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων!
5) Είναι βέβαιο πως ο ΟΤΕ, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να πάψει να λειτουργεί με την ίδια νοοτροπία και λογική όπως τότε που αποτελούσε μονοπώλιο. Ασφαλώς, λ.χ., και πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός του προσωπικού του καθώς η μονιμότητα δεν επιτρέπει στις εκάστοτε διοικήσεις του να είναι όσο ευέλικτες απαιτεί ο ανταγωνισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαία και η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του.
6) Η κυβέρνηση, αν πράγματι ενδιαφέρονταν για το δημόσιο συμφέρον, θα μπορούσε να επιλέξει μία από τις δύο δοκιμασμένες και επιτυχημένες λύσεις:
α) Της Cosmote, της εταιρίας που ίδρυσε ο ΟΤΕ, που οργανώθηκε και λειτούργησε με «ιδιωτικά κριτήρια», με κατάλληλα επιλεγμένη διοίκηση και υπαλλήλους και η οποία πέτυχε να γίνει η πρώτη στην κινητή τηλεφωνία.
β) Του Αερολιμένα Αθηνών, της εταιρίας που ανήκει κατά 55% στο ελληνικό Δημόσιο αλλά την ευθύνη της διοικήσεως την έχουν οι Γερμανοί συνεταίροι. Το αεροδρόμιο, με τη ρύθμιση αυτή, λειτουργεί επιτυχέστατα καθώς το Δημόσιο έχει μεν την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στα διοικητικά με διορισμούς κλπ.
6) Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως δεν εξελέγη για να ξεθεμελιώσει αλλά για να διορθώσει τα λάθη των προκατόχων της και να παρουσιάσει έργο. Και το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας δεν είναι έργο, είναι σαφή ομολογία της ανικανότητάς της.

18 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το ποστάκι αυτό προέκυψε τυχαία. Θέλησα να στείλω ένα σχόλιό μου στο μπλογκ του φίλου Νάσσου, πήρε όμως απρόσμενη έκταση και το μετέφερα εδώ.
Ελπίζω να μην σας χάλασα τη διάθεση Χριστουγεννιάτικα!
Καληνύχτα σας.

nassos είπε...

Μια παρατήρηση: Στους άλλους τηλεπικοινωνιακούς όμιλους το Κράτος κατέχει πολύ λιγότερο από το 40%, ενώ σε πολλές είναι ακόμη και 10%.

Συμφωνώ στο ότι το πρόβλημα κακοδιαχειρίσεως ωφείλεται στους εκάστοτε κυβερνώντες και στα συνδικαλιστικά κουταβάκια τους.

Και το ξεπούλημα είναι ντιρεκτίβα της Ε.Ε (βλ. Μάαστριχτ και Στρατηγική της Λισαβόνας)

ΥΓ: Το όνομα μου γράφεται "Νάσος". Απλά στα Αγγλικά και τα Γερμανικά το μονό "s" προφέρεται σαν "z".

Καλό βράδι.

Y. K. είπε...

καλο μου! δε θα σχολιασω το ποστ..
απλα θα σου πω να βαλεις καπου σε μια γωνιτσα το email σου!!(ειλικρινα δεν το βλεπω πουθενα στο μπλογκ)
φιλια
καλημερες!

soulmates είπε...

fantasia sthn exousia!!!
o askar sthn exousia!!!
filiaaaaaa

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν τα κριτήρια της ελεύθερης αγοράς είναι θετικά για να φέρνουν κέρδη... Ξέρω όμως ότι ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο που σταδιακά τον έκανε -με τα φιλελεύθερα οικονομικά κριτήρια- να δείχνει ζημιογόνος και έτσι να τον ξεπουλήσουν. Διαφωνώ και με το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας που θέτεις έμμεσα (δεν είμαι Δ/Υ), αλλά θα μπορούσε να ελέγχει ποιοι εργάζονται και να αξιολογεί αντικειμενικά -όχι όπως σχεδίαζαν- ποιοι πετούν χειμωνιάτικα χαρταετό. Εξάλλου, αυτοσκοπός μιας κρατικής επιχείρησης δεν είναι το οικονομικό κέρδος. Οι ΔΕΚΟ υπάρχουν για να στηρίζουν την οικονομία μέσω της απασχόλησης και να παρέχουν υπηρεσίες στο λαό (αλλιώς αν μιλάμε για κέρδη οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια που τελικά καταλήγουν στην ιδιωτικοποίηση, απλά με άλλα κριτήρια).

σ.σ. Η λέξη "επικεφαλής" δεν κλείνεται, είναι επίρρημα. Δεν είμαι διορθωτής, αλλά ξέρω την αγάπη σου για τη γλώσσα. Αν πάλι χτύπησε ο δαίμων του πληκτρολογίου, ζητώ συγνώμη για την παρατήρηση και ας θεωρηθεί ότι δε γράφτηκε.

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά δεν γίνονται απλά επειδή ο Αλογο..τσουτσούνης είναι βιτσιόζος και θέλει να κάνει το πόπολο να τρέχει από την ανασφάλεια.
Το νέο τελεσίγραφο του Δ. Ν. Τ., όπως έχω ξαναγράψει διατάζει
να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, να αυξήσουμε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να κόψουμε επιδοτήσεις και άλλες παροχές.
Αν δεν το κάνουμε, λέει τώρα, κάποτε θα αναγκαστούμε να το κάνουμε.
Και βέβαια δεν είναι όλα αυτά μια απλή έκθεση ιδεών... Είναι «γνωμάτευση» που την ακούνε οι «επενδυτές» μέσα κι έξω απ’ τα χρηματιστήρια και την ακούνε σίγουρα οι τεχνοκράτες της Κομισιόν (Ε.Ε.).
Όλα αυτά γίνονται ανελαστικές πιέσεις για όλες τις κυβερνήσεις ακόμα και για τις Σοσιαλιστικές. Δες τι έγινε πριν λίγα χρόνια με την πραγματικά πιο κεντροαριστερή (και όχι βέβαια πολύ) κυβέρνηση Ζοσπέν στη Γαλλία.
Ειναι γνωστή η επιχειρηματολογία ότι δήθεν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στις ανεπτυγμένες χώρες εμποδίζουν την ανάπτυξη. Στην παραγματικότητα πρόκειται για μια επίθεση του οργανωμένου ιδιωτικού κεφαλαίου για την άλωση της τελευταίας νησίδας "μικτής οικονομίας". Ειδικά στην Δυτική Ευρώπη, που έχασε την βιομηχανία εντάσεως εργασίας (π.χ. κλωστουφαντουργία), εν πολλοίς την βιομηχανία τεχνολογικών αγαθών (αυτοκίνητα, κομπιούτερ κλπ), από την Κίνα και τους άλλους "παράδεισους" καταπίεσης και εξαθλίωσης, ποιός άλλος χώρος μένει για το τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο για να "αυγατίσει" τα κέρδη του: Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι Μεταφορές και η Επικοινωνίες, η Έρευνα ... Όλα αυτά που μέχρι την δεκαετία του 90 είχαν συντριπτικά δημόσιο ή κοινωνικό χαρακτήρα. Είναι απλό. Κανείς Κωστάκης ή Γιωργάκης ή ακόμα το ΚοκκινοΑλεξανδρινό σύμπλεγμα, δεν μπορεί από μόνος του να αντέξει σε τέτοια πίεση (Οι Πολυεθνικές είναι σήμερα απείρως πιο ισχυροί μηχανσιμοί από τις Κυβερνήσεις).
Για μένα, έχει γίνει ακλόνητη πεποίθηση ότι αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει με την ριζοσπαστική αλλαγή μεγάλων πολυεθνικών οργανισμών. Μόνο αυτοί μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις:
Έχω γράψει αλλού:
"Στρατηγικός στόχος αλλαγής, πρέπει να γίνει η ίδια η Ε.Ε. .
Αν η πολιτικές ισορροπίες μπορέσουν κάποτε να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση που η ελίτ των πολυεθνικών να έχει πραγματικά απέναντι της την Κομισιόν της Ε.Ε. (δημοκρατικά εκλεγμένη- αυτό είναι «εκ των ων ουκ άνευ»), τότε θα έχουμε πολιτική ανατροπή μεγατόνους πιο κοσμοϊστορική από την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων."

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σχολιασω το ποστ θα υποκλιθώ
ταπεινά στο καπιταλιστικό κουμούνι.

. είπε...

Αν δεν ήταν δικό σου,δεν θα καθόμουνα να διαβάσω post για τον ΟΤΕ και την κυβέρνηση.Δεν τα κατέχω τέτοια θεματα!

nassos είπε...

να αυξήσουμε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
===================================
Ξέρεις ότι στην Ελλάδα οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις;

(εδώ στη Δανία τα αυξήσανε στα 67 για μετά το 2020)

Ανώνυμος είπε...

Μαράκι, όπα! Υποκλίνεσαι πού; έτσι αφήνεις τον "έρωτα" την λατρεία σου, δεν σχολιάζεις το ποστ του, αλλά συντάσσεσαι τον κάπιταλ....!!!;;;;;
Ε....όχι αυτό είναι μεγάλη πουτα....!!!
Συγνώμη κιόλας για τη λέξη και το ύφος αλλά μου φαίνεται πως το κάνεις επίτηδες για να τον πειράξεις ή ....
Εγώ σε θέλω πιο ευθύ στη συμπεριφορά σου, να του τα χώσεις, αν σε κάτι σε πείραξε, να τον λατρέψεις αν σε ελκύει... ή να αφήσεις ασχολίαστο το ποστ γιατί πόλύ απλά δεν έχεις να πεις κάτι...
Μην νευριάσεις, τα λέω εκ πείρας!
Ασκαρδαμυκτί, εσύ μην χαίρεσαι διαβάζοντάς με τώρα, διότι δεν ξεχνώ πως με είπες "όρνιθα" όπως κι εσύ μην ξεχνάς το σχόλιο κάποιου ανώνυμου ότι μπορεί να σε ευνουχίσω...
Επίσης, σε προηγούμενο ποστ είπες ότι σου κάνω περίεργη πρόταση γάμου. Εάν έφτανα σε τέτοιο σημείο, μωρό μου γλυκό, θα σου έκανα μια πρόταση που θα έγλειφες τα δάχτυλά σου!!!!

Alkyoni είπε...

μπα δεν μας χάλασες εσύ τη διάθεση...
χάλια είναι
:|

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Άγγελε, κάτι τέτοια λες και με σκλαβώνεις...

Αλκυονίτσα, τι έπαθες; Τη νωστή "κατάθλιψη των εορτών";

Μαράκι και κόκκινα χείλη, εγώ αποσύρομαι στα θεωρεία και θα απολαύσω έναν ακόμη γυναικοκαβγά!

Αλίσια, τώρα μπορείς να βρεις το μέιλ στο προφίλ μου...

Κολλητή, το όνειρό μου είναι να γίνω Υπουργός Οικονομικών. Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει πολύ πλούσια. Αλλά...

Νάσο, δεν συμφωνώ με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ούτε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρώτα να γίνει σωστή διαχείρηση της τεράστιας περιουσίας των ταμείων, κατόπιν να κοπούν οι προκλητικά πρόωρες συντάξεις, στη συνέχεια να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και στο τέλος (που δεν θα χρειαστεί) συζητάμε για τα υπόλοιπα...

Δείμο, η καθιέρωση της μονιμότητας του στενού δημόσιου τομέα είχε συγκεκριμένη ιστορική αιτιολόγηση: να τερματιστεί το φαινόμενο της απώλυσης των δημοσίων υπαλλήλων από την εκάστοτε νέα κυβέρνηση προκειμένου να προσληφθούν τα "δικά της παιδιά"! Όμως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ η μονιμότητα δεν καλύπτεται από συνταγματική επιταγή αλλά από τυπικό νόμο ή "κανονισμό προσωπικού" που έχει την ισχύ τυπικού νόμου. Προσωπικά δεν βρίσκω το λόγο γιατί ο υπάλληλος του ΟΤΕ να απολαμβάνει μονιμότητας εν αντιθέσει με εκείνον , π.χ., της Altec Telecomς.

Καπιταλιστικό κομμούνι, οι "πολιτικές ανατροπές" απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις και ισχυρές κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες χωρίς ηγεμονισμούς ή "απομονωτισμούς"! Μόνη ορατή δύναμη ανατροπής των σχεδίων που περιγράφεις στο χώρο της Ε.Ε. είναι η συμμαχία δημοκρατικής Αριστερά και σοσιαλδημοκρατίας. Η συμμαχία αυτή δεν πρέπει να έχει στόχο την προστασία κάποιων "κεκτημένων" ούτε να περιόρίζεται στην εκφώνιση ιερεμιάδων κοινωνικού αναχρονισμού. Στην πολιτική είναι αξίωμα: όποιος ταυτιστεί με την ακινησία έχασε. Όποιος εμφανίζεται ως ένα απολίθωμα του παρελθόντος είναι καταδικασμένος να πεθάνει μαζί του.
Θα μπορούσαμε πολλά να πούμε ακόμη, αλλά σίγουρα θα μας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες.

Το καπιταλιστικό κομμούνι είναι παλιός φίλος και συζητητής (ιντερνετικός πάντα) και γι' αυτό αμέσως ματά τα Χριστούγεννα θα του αφιερώσω ένα ποιηματάκι!

nassos είπε...

Πρώτα να γίνει σωστή διαχείρηση της τεράστιας περιουσίας των ταμείων, κατόπιν να κοπούν οι προκλητικά πρόωρες συντάξεις, στη συνέχεια να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή
===================================
1) Για να γίνει διαχείριση περιουσίας πρέπει να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί (βλ. επενδύσεις Χρηματιστηρίου, εκμετάλλευση ακινήτων).
2) Για να γίνει κατι τέτοιο θα πρέπει να αναλάβουν το πολιτικο ρίσκο. Αλλά βλέπεις...
3) Για να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή εκτός από τον ασφαλιστικό "Τειρεσία" θα πρέπει και εμείς οι εργαζόμενοι να γίνουμε ενεργοί πολίτες (και όχι κότες.)

και στο τέλος (που δεν θα χρειαστεί) συζητάμε για τα υπόλοιπα
===================================
Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει, θέλουμε δεν θελουμε. Και δεν μπορεί χώρες όπως η Δανία θα αυξάνουν τα όρια συνταξιοδοτήσεως και εμείς να λέμε όχι.

Εκτός και εάν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αναλογία συνταξιούχος:εργαζόμενος να είναι 2:1 και να νιώσουμε το "αγγούρι" .

Ανώνυμος είπε...

Κουμπαρούλα δεν μασάω αν μου τα χώνεις είμαι ακομπλεξάριστος άνθρωπος ουτε κάνω πουτανιές απλά το καπιταλιστικό κομμούνι εξέθεσε κάποιες απόψεις που μετά απο τόσο διάβασμα σχετικά με την Ε.Ε., τα θεσμικά όργανα και τις λειτουργίες της μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με το κατα πόσο όλος αυτός ο κολοσσός που έχει σχηματιστεί συμβάλλει τελικά στη βελτιοποίηση της διαβίωσης των πολιτών και την ευημερία των κρατών και αν τελικά είναι δυνατόν να πάρει αποφάσεις τις οποίες θα ακολουθήσουν ιδιωτικοί κολοσσοί που τελικά αυτοί αποφασίζουν και η Ε.Ε. είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων...μέχρι και για το θέμα ένταξης της Τουρκίας δόθηκε παράταση για να γίνουν ξανά συζητήσεις επι των συζητήσεων όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο Ασκαρ μου, η λατρεία μου, δίνει τροφή προς σκέψη και συζήτηση όχι αναγκαστικά προς σχολιασμό ενος κειμένου.

Are you satisfied my dear???

Παιδίσκη ερωμένη είπε...

Δ/Ξ
Δ/Α


Καλημέραα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σήμερα πια που ο ΟΤΕ έχει ξεπουληθεί έχεις δίκιο ότι η μονιμότητα μπορεί να καταργηθεί εκεί. Ωστόσο, η ιστορική αναγκαιότητά της επιβεβαιθώνεται καθημερινά. Εγώ βασικά πιστεύω ότι πρέπει κάποτε να επισέλθει αντικειμενική αξιολόγηση των Δ/Υ σε κάθε πόστο. Όχι όμως αξιολόγηση η οποία θα τους κάνει έρμαιο των κυβερνώντων.

soulmates είπε...

vale upopshfiothta askar mou...
edw exeis lao pou se akolou8ei...
xexexexexexe
filia

Ανώνυμος είπε...

χμ, δεν είμαι υπέρ του απομονωτισμού, καθόλου εξ ου και το νικ "καπ..-κο(υ)..."(λαϊκότροπα).
Τώρα αν είναι αναχρονισμός η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, αυτό θέλει μεγάλη κουβέντα
Καλά Χριστούγεννα.